SIBEX Variaţii mixte şi interes în creştere pentru derivate

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 ianuarie 2014

În prima jumătate din şedinţa de marţi, participanţii de pe piaţa Sibex au avut parte de variaţii mixte ale cotaţiilor. În acest context, au existat oportunităţi de exploatat atât pentru cumpărătorii cât şi vânzătorii, în diferite momente ale sesiunii. Interesul speculativ era unul de nivel ridicat, numărul contractelor fiind de aproape 1,200, conform datelor de la ora 17.15. Valoarea tranzacţiilor se situa la 17,69 milioane lei.

Pe segmentul indicilor, cotaţia Dow Jones de la Sibex continua să genereze cele mai multe speculaţii, volumul înregistrat după peste şapte ore de la deschidere fiind de 913 de contracte pe scadenţa martie. După scăderea agresivă de 173 de puncte înregistrată luni, cotaţia futures de la Sibiu a indicelui a evoluat mixt marţi până la ora 17.15, pe un culoar de 68 puncte. La ora menţionată, DEDJIA_RON era estimat la 16.240 puncte, în creştere cu 35 de puncte. Pe piaţa americană direcţia era una pozitivă după ce vânzările de retail au crescut cu mai mult decât era estimat în decembrie şi în contextul în care investitorii analizau câştigurile raportate de băncile importante.

Speculaţiile pe cursurile valutare realizate pe perechea euro/dolar totalizau 119 contracte pe scadenţa martie, nivel care le situa locul secund la ora menţionată. Preţul futures al euro creştea uşor, acumulând doar 0,06% faţă de rivalul său american şi valorând 1,36810 dolari. Pentru scadenţa iunie, euro se afla însă pe minus, pierzând 0,04% şi fiind estimată la 1,36650 USD. Dintre perechile valutare disponibile se mai specula şi pe liră sterlină/dolar, respectiv euro/yen japonez, pe aceeaşi scadenţă martie. Volumele erau însă mult mai mici, cifrându-se la numai 17 şi 12 contracte. Lira sterlină era estimată la 1,6443 dolari, nivel în urcare cu 0,43%, iar euro câştiga la rândul său teren faţă de yen, acumulând 0,77%, până la o valoare de 141,8 yeni.

În sectorul derivate pe acţiuni, se specula pe cotaţia futures a SIF5, aceasta având o evoluţie descendentă. Estimările pentru martie indicau o valoare de 2,03 lei/titlu, în minus cu 0,78% iar cele pentru iunie o valoare de 2,0450 lei/acţiune, în coborâre cu 0,73%. Numărul contractelor DESIF5 era de 50 şi 16.

În sectorul derivate pe mărfuri lichiditatea înregistrată după prima jumătate a programului era redusă.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb