SIBEX Volum bun, în contextul unei evoluţii pe scădere a preţurilor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 martie 2013

La Sibex, cotaţiile derivatelor aveau o tendinţă destul de accentuată de scădere după derularea primei jumătăţi a penultimei şedinţe a săptămânii. Pe acest fond, lichiditatea se menţinea una bună, Sibex continuându-şi seria favorabilă. La ora 17.15 se înregistrau 1251 de contracte iar valoarea tranzacţiilor se situa la peste 16 milioane lei. Speculatorii intra-day pe vânzare au fost cei care au obţinut profituri, în vreme ce vânzătorii au căutat să-şi limiteze din pierderi.

După aproape opt ore de la startul sesiunii, produsul care avea cea mai bună cotă de lichiditate era derivatul pe Dow Jones, cu aproape 600 de contracte pe scadenţa iunie. Deschiderea a fost una pozitivă pentru simbolul menţionat dar preţul a trecut rapid pe minus. Astfel, speculatorii estimau, la ora 17.15, deprecierea cotaţiei indicelui, care pierdea 51 de puncte şi valora 14.370 de puncte. DEDJIA_RON urma direcţia de piaţa americană unde indicii se aflau pe minus în condiţiile în care au receptat influenţa negativă din Europa. Pe bătrânul continent producţia s-a contractat în mod neaşteptat în Germania. În acelaşi timp, situaţia Ciprului continuă să creeze îngrijorare la nivel global.

Pe segmentul valutar, se observau 521 de contracte euro/dolar pe scadenţa iunie. Cotaţia monedei unice se deprecia 0,29% la 1,29180 USD. Pe pieţele externe, euro s-a apropiat de minimul pe patru luni faţă de dolar, după ce un raport a indicat că serviciile şi producţia din regiune s-au contractat în martie, sporind semnele că economia se zbate la graniţa cu recesiunea. Moneda utilizată în 17 state europene s-a depreciat faţă de majoritatea concurenţilor săi principali.

În sectorul derivate pe acţiuni lichiditatea a fost redusă. S-au observat 22 de contracte DESIF5 iunie, cotaţia SIF Oltenia fiind estimată la 1,5270 lei, în scădere cu 0,46%. S-au mai înregistrat şi 20 de contracte DESNP iunie, cotaţia unei acţiuni depreciindu-se cu 1,60% la 0,46 lei.

În zona derivatelor pe mărfuri se tranzacţionau contractele pe preţul aurului şi al petrolului, dar volumul era redus. Aurul evolua pe plus, în vreme ce, pentru petrol, jucătorii estimau scăderi.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb