SIBEX Volum modest pentru derivate la startul săptămânii

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 septembrie 2016

La Sibex, debutul săptămânii nu a schimbat prea mult imaginea operatorului de piaţă care continuă să se confrunte cu aceleaşi probleme: implicare redusă a jucătorilor şi volum modest. Datele de la ora 17.00 indicau doar 12 contracte futures cu o valoare de 45.519 lei. Puţinii participanţi la piaţă activi au continuat să tranzacţioneze cel mai bine derivatul care are ca activ suport uncia de aur. Conform datelor de la ora menţionată, pe simbolul GOLD 16J care urmăreşte evoluţia aurului pe scadenţa octombrie se înregistrau 9 contracte. Cotaţia futures a metalului nobil înregistra o evoluţie negativă faţă de faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price[1] - 1317,2 USD) valorând 1314 dolari, după o scădere de 3,2 USD. Comparativ cu închiderea de vinerea trecută, aurul se aprecia însă tot cu 3,2 dolari. Şi pe pieţele externe, preţul aurului şi cel al argintului dădeau semne de revenire pe "verde", în condiţiile în care investitorii au adoptat o atitudine prudentă faţă de instrumentele clasice înainte de întâlnirea Rezervei Federale Americane şi cea a Băncii Japoniei din această săptămână, dar şi în contextul în care dolarul s-a depreciat.

În zona derivatelor pe valute nu se înregistrau schimburi ample, piaţa fiind salvată de 3 contracte pe cursul euro/dolar pe scadenţa decembrie. În balanţă cu moneda americană, euro era estimat la 1,1224 USD. În ceea ce priveşte derivatul pe indicele Dow Jones, nu se consemnaseră încă tranzacţii.

Activitatea era ceva mai intensă ca de obicei pe piaţa ATS unde se tranzacţionaseră 40.500 de acţiuni[2]: 40.000 de acţiuni Metalul-Mesa S.A, la un preţ de 0,10 lei/titlu, în scădere cu 9,09% şi 500 de acţiuni Petal S.A., la un preţ de 1,90 lei/titlu, în urcare cu 9,20%.

[1] Preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

[2] Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb