SIBEX Volumul contractelor futures, la cote de avarie

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 noiembrie 2014

După ce luni s-a derulat cea mai slabă şedinţă de tranzacţionare din ultimele două luni, cu un volum de numai 224 de contracte, speculatorii au manifestat aceeaşi reticenţă la tranzacţionare şi în cea de-a doua sesiune a săptămânii. La jumătatea zilei se înregistrau doar 198 de contracte cu o valoare ce depăşea uşor 3 milioane de lei. Nici preţurile nu au fost un argument pentru implicarea jucătorilor, variaţiile fiind reduse. "Sibex traversează o perioadă destul de tulbure, în condiţiile în care dependenţa de un singur produs (n.r. - derivatul pe Dow Jones) îşi manifestă acum cealaltă faţă, fiind cauza principală a scăderii lichidităţii. Probabil situaţia se va schimba când vor apărea mişcări semnificative în SUA, şi ţinând cont că indicele se află la valori record, cred că doar o corecţie va mai mişca puternic participanţii", a explicat un broker.

Derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones totaliza, conform datelor de la ora 17.00, 155 de contracte pentru scadenţa decembrie. După ce s-a aflat în teritoriu pozitiv pe un culoar destul de îngust în prima parte a sesiunii, cotaţia DEDJIA_RON dădea uşoare semne de slăbiciune şi era estimată, la ora menţionată, la 17.540 de puncte, în scădere cu 12 puncte. Şi pe piaţa americană se înregistrau fluctuaţii mixte, după ce indicii reprezentativi au închis luni la al patrulea nivel record la rând.

Următorul produs în topul zilei era DEOIL_LSC decembrie, cu 27 de contracte. Preţul futures al barilului de petrol era estimat la 77,60 USD, în uşoară revenire, conform aprecierii de 0,32%s. Pe plan extern însă aurul negru continua să doboare recorduri negative, ţiţeiul de tip Brent depreciindu-se la minimul din patru ani, pe fondul semnalelor că OPEC nu este pregătită să facă faţă problemei datorate suprasaturaţiei rezervelor la nivel mondial. Pe de altă parte, la New-York, petrolul de tip WTI înregistra variaţii modeste.

Pentru derivatul pe perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, se consemnau doar 12 contracte încheiate pe scadenţa decembrie. Moneda unică se aprecia modest în faţa rivalului ei principal, conform creşterii de 0,03%, la nivelul de 1,2430 USD, date consemnate la ora 17.00.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb