SIBEX Volumul de contracte se menţine la nivel modest

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 aprilie 2013

După ce aprilie a debutat cu o lichiditate sub pragul de 1000 de contracte, condiţiile de piaţă de marţi, înregistrate în prima jumătate a şedinţei, sugerau continuarea acestei situaţii. Speculatorii nu s-au înghesuit la tranzacţionare iar lichiditatea era una redusă, datele de la ora 16.45 indicând doar 373 de contracte, cu o valoare de 4,28 milioane lei. "Pauza de la finalul săptămânii trecute, când market-makerii nu au furnizat cotaţii pentru cele mai lichide produse, pare să-i fi deconectat pe speculatori. Prin urmare, pe piaţă s-a instalat o stare de apatie, vizibilă în primele şapte ore ale şedinţei de marţi", a explicat un broker. Cele mai multe contracte se înregistrau pe segmentul derivate valutare şi segmentul derivate pe indici.

Pentru derivatul pe Dow Jones se observau 141 de contracte încheiate pe scadenţa iunie. Din jocul cererilor şi al ofertelor rezulta creşterea Dow Jones, înregistrată pe fondul unei direcţii similare pe piaţa mamă din SUA. La ora 16.45, cotaţia indicelui câştiga 66 de puncte şi era evaluată la 14.556 de puncte. Preţurile futures din SUA se apreciau, înainte de publicarea unui raport care ar putea indica o creştere a comenzilor către fabrici. În acelaşi timp, optimismul era stimulat şi de încercările guvernului cipriot de a obţine termeni contractuali mai buni de la Uniunea Europea-nă şi de la Fondul Monetar Internaţional, în ceea ce priveşte planul de salvare.

Speculatorii interesaţi de evoluţia cursului euro/dolar au avut parte de o evoluţie mixtă a cotaţiei monedei comune. La jumătatea zilei, numărul de contracte era de 139 pe scadenţa iunie. Pentru aceasta, euro se deprecia cu 0,26% şi valora 1,28260 USD. Pe plan extern, moneda comună s-a depreciat faţă de majoritatea concurenţilor săi, după ce un sondaj a reliefat că producţia din euro-regiune a rămas sub nivelul care indică contractarea sa. În acelaşi timp, şomajul din UE a crescut la 12%.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni interesul a fost redus. În vizorul participanţilor a intrat simbolul DEFPR iunie, numărul contractelor fiind de 50. Cotaţia unei acţiuni Fondul Proprietatea a închis la 0,6530 lei/acţiune, în minus cu 0,46%.

Una din cauzele reducerii lichidităţii de ansamblu era şi dezinteresul de pe segmentul derivatelor pe mărfuri unde nici aurul şi nici petrolul nu intrau serios în aria de interes speculativ a participanţilor. Pentru DEOIL_LSC numărul contractelor era de 20 iar preţul barilului cre tea cu 0,13% la 96,10 USD. În schimb, aurul se deprecia destul de agresiv.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb