SIBIU August a debutat cu creşteri şi randamente spectaculoase

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 august 2010

Semnalele de revenire a lichidităţii, vizibile încă de la finalul săptămânii trecute, şi-au găsit ecou pe piaţa futures sibiană şi în prima şedinţă din august, lună care a debutat cu transferuri importante pe mai multe segmente ale pieţei. Speculaţiile au fost amplificate de începutul optimist de lună, creşterile fiind spectaculoase, iar randamentele pe măsura acestora. Prin urmare, lichiditatea de la ora 17:15 se situa la aproape 9000 contracte cu o valoare de 25 milioane de lei. Participanţii au încheiat tranzacţii pe un număr de 16 pieţe, observându-se o tendinţă de diversificare a plasamentelor către produse cum ar fi derivatele pe acţiunile Petrom sau SIF2 Moldova, care alături de "vedetele" DESIF5, DEDJIA_RON şi EURO_RON, au completat gama de instrumente aflate în lista investitorilor. Intensitatea la tranzacţionare s-a resimţit şi în tendinţa de creştere a numărului de poziţii deschise care, pe parcursul zilei s-a apropiat de pragul de 33.000.

Prima şedinţă a săptămânii a oferit importante oportunităţi speculative pe cumpărare pentru DESIF5, strategiile aplicate ducând la rularea a 7,3 milioane de acţiuni ale emitentului, până cu circa o oră şi jumătate înainte de închiderea pieţei. Pentru scadenţa septembrie, DESIF 5 au evoluat pe un culoar de 995 puncte între minimul şi maximul zilei, iar cotaţia a crescut, faţă de închiderea anterioară chiar şi cu 11,5 bani, adică 8,6 %, randamentul pe cumpărare putând ajunge la 60 %. După un scenariu asemănător a evoluat cotaţia DESIF5 şi pentru scadenţa decembrie, aprecierea ajungând tot la circa 7,5% în timp ce pentru martie şi iunie 2011 cumpărătorii s-au bucurat de creşteri de 6,4 şi 7%, conform datelor de la 17:15.

Unul din produsele pentru care "jucătorii" au estimat aprecieri importante a fost contractul futures pe indicele Dow Jones Industrial Average, denominat în lei, aşteptările acestora fiind confirmate de evoluţia indicelui la debutul şedinţei NYSE. Plasamentele pe DEDJIA_RON s-au soldat cu aproape 1300 contracte realizate până la ora 17:15. Cotaţia futures a Dow Jones pentru scadenţa septembrie creştea, la ora menţionată, cu 185 puncte, cumpărătorii rotunjindu-şi conturile cu câştiguri de până la 37 %. "Faptul că iulie a fost o lună pozitivă pe bursa americană, iar rezultate financiare ale companiilor au indicat o creştere de circa 42% faţă de semestrul I din 2009, a amplificat încrederea într-o evoluţie pe plus pentru cel mai urmărit indice de pe glob, context reliefat şi de evoluţia de la Sibex", crede un broker sibian.

De o lichiditate în urcare s-a bucurat şi perechea EURO/RON, cu 180 contracte. Evoluţia preţului a fost una favorabilă pentru leu, moneda unică depreciindu-se cu valori între 0,35 şi 1,37% pentru scadenţele tranzacţionate.

Debutul lui august a adus şi tranzacţii cu acţiunile SBX pe piaţa spot, unde participanţii au transferat 4984 titluri ale bursei sibiene la un preţ de 1,72 lei/acţiune.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb