SIBIU Cel mai bun volum de tranzacţionare pe acţiunile Sibex, de la listare

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 martie 2010

La Bursa din Sibiu, în penultima şedinţă a săptămânii în curs, s-a remarcat creşterea puternică a interesului pentru tranzacţionarea titlurilor Sibex pe piaţa spot administrată de bursa sibiană, acestea atingând cel mai bun volum de la listare. Pe parcursul zilei, numărul acţiunilor tranzacţionate a fost de 266.240, reprezentând un procent de 1,23 % din capitalul social. Tranzacţiile au fost încheiate la preţuri între un minim de 1,68 şi un maxim de 1,85 lei/acţiune. Ultimele tranzacţii s-au realizat la 1,82 lei/acţiune, preţ în urcare cu 7 bani ( 4 %) faţă de cotaţia anterioară. "Creşterea preţului SBX s-a datorat atractivităţii manifestate de cumpărători", a explicat un broker. De la lansare, numărul acţiunilor trans-ferate pe piaţa spot este de 871.733, adică peste 4 % din capitalul social.

Pe segmentul futures, participanţii au realizat tranzacţii pe fondul unei alternanţe a preţurilor, şedinţa debutând cu corecţii care s-au menţinut în prima parte, pentru ca apoi creşterile să revină, dar cu o amplitudine redusă comparativ cu sesiunea anterioară. În aceste condiţii, participanţii din aria derivatelor nu au fost la fel de activi comparativ cu şedinţa anterioară, încheind circa 4200 contracte. Totalul tranzacţiilor înregistrate a fost de 943, iar valoa-rea acestora s-a ridicat la 9,25 milioa-ne lei. În acelaşi timp, s-a menţinut tendinţa de creştere a numărului de poziţii futures pe scadenţa iunie, participanţii continuând să realizeze operaţiuni de roll-over, pe măsura apropierii rapide a scadenţei martie.

În ceea ce priveşte contractul ce are ca activ suport indicele Dow Jones, denominat în lei, s-au consemnat tranzacţii pe trei scadenţe iar numărul contractelor era, la ora 17,15, de circa 230. Pentru martie DEDJIA_RON creşteau cu 40 puncte până la 10.764 puncte. Pentru iunie, valoarea indicelui se situa, la aceeaşi oră, la 10.689 iar pentru septembrie la 10.695 puncte, în creştere cu câte 24, respectiv 33 puncte. "Contractul DEDJIA_RON a beneficiat, în ultimele zile, de o conjunc-tură favorabilă, pe fondul creşterilor de pe Wall-Street reflectate şi la Sibex, respectiv al apropierii scadenţei martie, observându-se tendinţa de marcare a profiturilor de către cumpărători, în acest sens existând închideri de poziţii pe termenul martie", a declarat un broker.

În zona derivatelor pe acţiuni, DESIF 5 au dominat sesiunea fiind preferate pentru 3784 contracte.

Perechea EURO/RON a intrat, din nou, în atenţia participanţilor cu tranzacţii pe trei scadenţe, ocupând locul trei în topul de lichiditate. După ce, miercuri, euro evoluase pe scădere, de această dată s-au consemnat creşteri uşoare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Creşterea preţului SBX s-a datorat atractivităţii manifestate de cumpărători" - Hmmm, foarte inteligenta si plina de substanta remarca brokerului!. Genial!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb