SIBIU Creştere a numărului de poziţii futures pe derivatele Dow Jones

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 iunie 2010

După un debut de săptămână optimist, şedinţa de ieri de pe piaţa bursieră sibiană a readus deprecierile ca direcţie de bază, pe cele mai lichide pieţe.

Revenirea scăderilor a avut efect şi asupra volumului, speculatorii fiind mai prudenţi. Prin urmare, la ora 17:15, numărul contractelor derivate tranzacţionate se ridica la 6620, în scădere faţă de sesiunea anterioară. Valoarea echivalentă transferurilor menţionate s-a ridicat la 17,43 milioane lei. "Corecţiile au survenit după o perioadă de şase zile consecutive de creştere şi, deşi au avut ca efect instaurarea unei stări de prudenţă, ele nu au creat stări de îngrijorare acute, care să conducă la marcări agresive. Mai mult chiar, numărul poziţiilor futures deschise a crescut, aşa cum este şi firesc după încheierea unei scadenţe, întrucât participanţii acumulează poziţii pe noul orizont investiţional apropiat", a explicat un broker. Deschiderile de poziţii au vizat mai ales simbolurile Dow Jones în lei şi DESIF5 cu scadenţa septembrie 2010. Pentru derivatele pe indicele american, s-au înregistrat circa 400 de noi deschideri, numărul poziţiilor DEDJIA_RON pe septembrie situându-se la pes­te 2000. Totalul general al poziţiilor futures se situa, la ora 17:15, la 24.300.

De-a lungul zilei, segmentele care şi-au tăiat partea leului au fost cel finaciar, cel valutar şi al indicilor, "jucătorii" speculând în special pe aceste pieţe. Din cadrul zonei financiare s-au detaşat cele 1.479 tranzacţii cu derivele pe acţiunile SIF5 Oltenia prin care au fost schimbate, în echivalent, aproape 6 milioane de acţiuni ale emitentului în discuţie, pe patru scadenţe. Cea mai lichidă s-a menţinut scadenţa septembrie cu o pondere de 87,44 % din totalul transferurilor DESIF5. În raport cu aceasta, tranzacţiile au fost realizate pe un culoar de 448 puncte între minimul şi maximul zilei. Cotaţia DESIF5 septembrie a închis la 1,3649 lei/acţiune, în scădere cu 2,25 %.

Pentru derivatele în lei pe cel mai urmărit indice de pe mapamond, Dow Jones Industrial Average, volumul era, la ora 17:15, de aproape 900 contracte. Evoluţia valorii indicelui a fost una descendentă, preţurile de cotare încadrându-se pentru septembrie între 10.420 şi 10.338 puncte.

Pe segmentul valutar, participanţii au încheiat peste 100 contracte, majoritatea pe scadenţa septembrie, pentru care euro a stagnat la 4,3 lei. În schimb, pentru decembrie moneda unică s-a apreciat cu 3 bani, până la 4,335 lei.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb