SIBIU Cumpărătorii au mizat pe leu şi pe derivatele SIF5 la debutul săptămânii

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 ianuarie 2011

Începutul celei de-a treia săptămâni a acestui an a adus o creştere de aproape 52% a volumului de contracte comparativ cu şedinţa de vineri, conform datelor de la ora 17.30 care indicau 4500 contracte cu o valoare de 11,32 milioane lei. Interesul participanţilor a venit pe fondul variaţiilor importate ale cotaţiilor pe segmentul financiar şi valutar dar şi pe cel al indicilor.

Debutul săptămânii a fost unul favorabil cumpărătorilor derivatelor pe acţiunile SIF5, evoluţia acestora fiind una integral pozitivă. Deşi bursele europene au înregistrat scăderi, direcţia titlurilor financiare de pe piaţa autohtonă de capital a fost una optimistă, indicele BET-FI evoluând pe plus. Ca urmare şi derivatele SIF5 sau marcat aprecieri generoase, pe fondul cărora şi volumul a crescut semnificativ în comparaţie cu finalul săptămânii trecute. La ora 17,30 numărul contractelor DESIF5 realizate era de 3641, majoritatea acestora pe scadenţa martie 2011 în raport cu care preţul de cotare câştiga 3,9 %. Pentru iunie 2011, cotaţia DESIF5 creştea cu 4,06%, nivelul cel mai ridicat de pe toate scadenţele, iar pentru septembrie aprecierea era de 3,1%. Şi pentru decembrie acest an ascensiunea cotaţiei DESIF5 a fost importantă, preţul urcând cu 3,97%. Luând în considerare variaţiile de la ora 17,30 faţă de închiderea anterioară, randamentele cumpărătorilor, la o garanţie iniţială de 192 de lei pe contract (marjă), au putut ajunge până la 30% într-o singură zi. Luând în considerare diferenţele dintre minimele şi maximele zilei, randamentele au fost însă chiar şi mai mari, ajungând de exemplu, până 39,5% pe scadenţa martie anul curent. Investitorii atraşi de derivatele SIF5 au găsit oportună şi deschiderea de poziţii pe piaţa opţiunilor. Tranzacţiile au fost orientate pentru atragerea opţiunilor de tip Call pentru preturile de exercitare cuprinse între 1.4 şi 1.5 lei, iar cumpărătorii de futures au intrat în strategii de acoperirea riscului prin atragerea de opţiuni de tip Put, la preţuri atractive de doar 2,5 bani acţiunea. Aşadar, cele 174 de opţiuni tranzacţionate au acoperit toate scenariile de trend posibile pentru scadenţa la martie 2011.

Pe segmentul derivatelor valutare, moneda unică s-a depreciat faţă de leu, numărul contractelor realizate fiind, la ora 17.30, de 225. Inves­titorii au tranzacţionat toate scadentele disponibile. Scăderi importante ale cotaţiei se înregistrau pe scadenţa martie, acolo unde euro pierdea 0,62 bani, pe o lichiditate bună. De asemenea, şi pe iunie euro se deprecia dar mult mai uşor, cu 0,1 bani pe un volum de asemenea ridicat. Scăderi se observau şi pe orizonturile de timp septembrie şi decembrie anul curent pentru care variaţiile erau de 2,5 şi 1,02 bani pe un volum redus.

În zona indicilor, investitorii au tranzacţionat derivatele DJIA pe trei scadenţe, evoluţia fiind una mixtă. La ora 17.30 cotaţia indicelui creştea cu 2 puncte pe scadenta martie 2011 in timp ce pe scadenta iunie 2011 cotaţia avea o creştere de 22 puncte.

In sectorul derivatelor pe aur uncia se aprecia la ora 17.30 cu 2,1 dolari pe scadenţa februarie 2011 şi cu 4 dolari pe scadenţa aprilie 2011 pe fondul speculaţiilor că "preţul metalului preţios ar putea avansa spre un nou maxim al tuturor timpurilor, cotaţia sa rămânând pe trend aşa-zis crescător", conform Bloomberg care citează un raport de analiză tehnică al Barclays Capital. Aurul cu livrare imediată, a înregistrat o creştere de 30% anul precedent, a 10-a creştere anuală, investitorii găsind în aur o forma de protecţie a investiţiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb