SIBIU - DERIVATE Investitorii preferă opţiunile de tip PUT

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 iunie 2008

Şedinţa din debutul ultimei săptămâni pline din iunie nu a schimbat caracteristicile pieţei Sibex unde cotaţiile au continuat să se deprecieze, iar lichiditatea să se menţină în media ultimelor zile. Ţinând cont de condiţiile pieţei, cele 10.682 contracte încheiate din 1542 tranzacţii au reprezentat un nivel bun de lichiditate. Valoric suma corespunzătoare rulajului s-a ridicat la 24,6 milioane de lei. Numărul poziţiilor des-chise a avut, la rândul său, o evoluţie des-cendentă, apropierea vertiginoasă a scadenţei iunie determinându-i pe unii dintre investitori să-şi lichideze mai repede operaţiunile pe acest termen pentru a nu se mai expune unor riscuri suplimentare. Chiar şi aşa, scăderea totalului nu a fost una foarte amplă, cea mai mare parte a participanţilor în piaţă menţinându-şi poziţiile deschise fie pentru a exploata la maxim potenţialele câştiguri pe scadenţa scurtă fie pentru a mai recupera din posibilul deficit.

După cum am mai observat pe parcursul acestei luni, opţiunile au atras o cotă de piaţă constant ascendentă. Prin urmare şi şedinţa de luni a păstrat această caracteris-tică, remarcându-se cele 285 contracte. Segmentul put a atras o pondere de 78 % din total, detaşându-se contractele DESIF 5 septembrie încheiate în număr de 225 la un preţ de exercitare de 2,8 lei/acţiune, în schimbul unei prime de 90 lei/contract. Preferinţa pentru opţiunile put, care dau cumpărătorului acestora dreptul de a achiziţiona contractele oricând până la data scadenţei la preţul de exercitare stabilit, se justifică, în opinia brokerilor "prin persis-tenţa scăderilor de pe piaţă, care nu le lasă investitorilor altă şansă de câştig decât poziţiile futures short ori opţiunile de tip put, astfel că aceştia acţionează ca atare".

Pe segmentul futures s-a detectat consecvenţa pentru simbolurile vedetă, anume DESIF 2, lider în top cu peste 6600 de contracte, secondate de DESIF 5 cu 3254. Pe locul trei s-a aflat un al alt un alt simbol vedetă, revitalizat de prezenta formatorului de piaţă, anume RON/EURO, cu 377 de contracte. Pentru iunie moneda unică a fost cotată la 3,6695 lei, în plus cu 0,14 bani. Pentru produsele menţionate, chiar dacă scadenţa scurtă atrage încă majoritatea contractelor, se poate observa creşterea treptată a interesului şi pentru celelalte scadenţe, cu precădere pentru septembrie.

După o evoluţie între 2,045 şi 2,1049 lei/acţiune, DESIF 2 iunie au fost cotate la 2,0522 lei, în minus cu 2,1 bani. Pentru septembrie acelaşi derivat s-a depreciat cu 1,96 bani, ajungând la 2,1794 lei/titlu. Nici termenele cele mai îndepărtate, anume decembrie 2008 şi martie 2009 nu au făcut excepţie, DESIF 2 depreciindu-se cu 0,9 şi 0,29 bani, până la 2,286 şi 2,432 lei/titlu. DESIF 5 iunie au închis la 2,78 lei, în minus cu 1,22 bani, iar DESIF 5 septembrie la 2,895 lei, în scădere cu 1,5 bani. Pentru finalul anului aceeaşi acţiune a fost estimată la 3,0408 lei, în urma unei deprecieri de 4,12 bani, în timp ce pentru martie viitor scăderea de 1,88 bani a conturat un preţ de 3,2012 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb