SIBIU Derivatul SIF5, cel mai lichid, pe fondul variaţiilor mixte

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 decembrie 2010

Penultima şedinţă a săptămânii a oferit speculatorilor posibilitatea de a exploata variaţii de preţ mixte pe derivatele SIF5 şi cele pe aur, respectiv creşteri pe contractul futures Dow Jones. Participanţii au fost destul de prudenţi comparativ cu sesiunile anterioare, astfel că, la ora 17:15 volumul transferurilor de pe segmentul futures se situa sub 2000 de contrcate, valoarea acestora fiind de 10 milioane lei.

Prim planul sub aspectul lichidităţii a fost deţinut de simbolul DESIF5, cu circa 1200 contracte. Derivatele SIF Oltenia au deschis ziua cu creşteri, după ce, miercuri, indicele Dow Jones Industrial Average a reuşit să închidă uşor pe plus la NYSE, iar pieţele asiatice au evoluat pe creştere joi. În contextul dat, cotaţiile DESIF 5 au evoluat pe "verde", în primele ore ale sesiunii pentru ca apoi, după prânz (ora 12.00) să intre pe minus, atingând minimele zilei, în condiţiile în care şi acţiunea SIF5 s-a depreciat pe piaţa suport iar indicele Bet-Fi a închis ziua pe minus. După ora 14.00, DESIF5 au început să urce din nou, apropiindu-se de închiderea zilei precedente, dar fără a părăsi zona scăderilor, conform cotaţiilor de la ora 17,15 pe scadenţele decembrie 2010 şi martie 2011, care indicau minusuri de 1 şi 0,91%.

Lichiditatea contractului Dow Jones la Sibex a continuat să indice mai multă prudenţă din partea "jucătorilor". La ora 17:15 numărul contratelor DEDJIA_RON realizate era de 677, cotaţiile indicelui înregistrând avansuri. Pe pieţele externe, indicii principalelor burse europene precum cotatia futures a indicelui DJIA au crescut, principala ştire fiind, de asemenea, scăderea numărului de cereri de ajutor de somaj în SUA, unde cererile noi de ajutor de somaj au scăzut săptămâna precedentă cu 17 000, atingând astfel un nivel anualizat de 421 000. La Sibex, indicele DJIA se tranzacţiona la ora 17:15 pe trei scadenţe, înregistrând aprecieri de 20 puncte pentru decembrie 2010, şi câte 11 şi 59 puncte pentru martie şi iunie 2011.

Pe segmentul valutelor, tranzacţionarea Eur/Ron a fost dominată de calm şi expectativă, atât pe piaţa derivatelor de la Sibiu, cât şi pe piaţa interbancară, investitorii preferând să aştepte conturarea unei tendinţe mai clare a preţului monedei unice europene. Pentru scadenţa decembrie 2010 preţul de la ora 17:15 era identic ce cel al închiderii şedinţei anterioare. Pentru martie 2011, leul se deprecia faţă de euro cu 0,12%, iar pentru iunie 2011 direcţia era inversă, mai exact o apreciere de aproape 1 ban a leului.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb