SIBIU DETLV - cele mai lichide

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 februarie 2006

Pe piaţa la termen de la Sibiu, în săptămîna de tranzacţionare 6-10 februarie lichiditatea s-a menţinut la cote ridicate fiind transferate peste 65.400 contracte futures şi options. Numărul poziţiilor deschise de investitori este în creştere ajungînd la un total de 145.124. Din perspectiva evoluţiei preţurilor, cotaţiile au alternat zilele de creştere cu cele de descreştere, oscilaţiile fiind pe placul speculatorilor care au putut obţine profituri din diferenţele de preţ. În primele două zile din săptămînă majoritatea titlurilor au marcat creşteri pentru ca miercuri şi joi deprecierile să se impună. În ultima sesiune de tranzacţionare a săptămînii preţurile au revenit pe un traseu ascendent. Ca excepţie am identificat moneda unică europeană care şi-a continuat diminuarea pentru ambele scadenţe.

Cele mai căutate derivate ale săptămînii trecute au fost DETLV. Acţiunile "Băncii Transilvania" s-au constituit ca activ suport pentru 11.680 contracte. La închiderea de vineri, cotaţiile DETLV erau de 1,49 lei/acţiune pentru scadenţa din 31 martie şi 0,8788 lei/acţiune pentru scadenţa din 30 iunie. Se poate observa că pe parcursul săptămînii, titlurile în discuţie au evoluat diferit în funcţie de cele două scadenţe. Dacă ele s-au apreciat pentru scadenţa din martie cu un total de 0,002 unităţi, pentru iunie, ultima valoare înregistrată a evidenţiat o depreciere uşoară de 0,0012 unităţi.

În peisajul bursier al săptămînii recent încheiate, categoria SIF-urilor a fost din nou foarte bine reprezentată. Evoluţiile foarte bune ale DESIF 5, DESIF 3 şi DESIF 2 sînt deja o obişnuinţă pe piaţa derivatelor ele revendicînd împreună circa 48% din totalul futures şi options. Dintre cele trei cea mai lichidă a fost DESIF 5 Oltenia cu un total de 11270 contracte încheiate, ele fiind lidere şi în sesiunea de vineri. Ultimele tranzacţii cu acţiuni DESIF 5 au fost realizate la preţul de 3,01 lei/titlu, scadenţa apropiată şi 3,1 lei pe titlu, scadenţa din vară. Raportat la cotaţiile de vineri 03.02, ele au marcat aprecieri uşoare, cifrate la 0,0195 respectiv 0,005 unităţi. Pentru DESIF 3 totalul s-a cifrat la 10779 realizări iar pentru DESIF 2 la peste 9800.

În sectorul petrolier, cele două companii şi-au împărţit cota de interes pe zile. Dacă debutul săptămînii a aparţinut derivatelor "Rompetrol", DERRC fiind primele lidere ale intervalului 6-10 februarie, DESNP au revenit ulterior în prim plan în sesiunile de marţi şi miercuri cu 2571 respectiv 3679 contracte. În sesiunea de joi, atît DERRC cît şi DESNP au fost ambele foarte căutate, totalizînd cîte 2466 şi 2556 contracte. Vineri, ambele au gravitat în jurul a 1000 perfectări. Per total, activele "Petrom" au atras mai multe preferinţe totalizînd un volum de 10614 contracte - locul trei în clasamentul săptămînii. DESNP au fost cotate în ultima şedinţă de tranzacţionare la 0,647 şi 0,66 lei pe acţiune. Pentru martie este vizibilă o uşoară apreciere de 0,006 lei în timp ce pentru iunie cotaţia este mai mică cu 0,001 unităţi, în raport cu cotaţiile de vineri 03.02. Pentru DERRC cotaţiile s-au oprit la 0,1202 şi 0,1231 lei/acţiune iar totalul la aproape 10.000.

Fie că au încheiat pe creştere sau descreştere, preţurile nu au înregistrat diferenţe săptămînale spectaculoase, ceea ce confirmă faptul că speculaţiile intra-day au fost mai eficiente.

Din perspectiva valutelor în săptămîna trecută piaţa derivatelor s-a caracterizat printr-o tendinţă de apreciere a leului. Situaţia este ilustrată de cotaţiile euro pentru ambele scadenţe, aflate în scădere cu 0,035 şi 0,015 unităţi. Cotaţiile de la închidere au fost de 3,56 şi 3,565 lei/euro, scadenţele martie şi iunie. Tendinţa de apreciere a monedei naţionale sporeşte aşadar riscul valutar şi, în situaţia dată, piaţa instrumentelor de acoperire a riscului sau "hedging-ul" reprezintă cea mai viabilă alternativă. Investitorii care s-au orientat spre vînzarea de contracte futures pe paritatea euro -leu au putut obţine randamente săptămînale de pînă la 29%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb