Cea de-a doua şedinţă a săptămânii a adus o direcţie preponderent descendentă, cotaţiile futures ale DESIF5 şi Dow Jones înregistrând scăderi pe toate scadenţele. De asemenea, şi leul a avut o şedinţă de scădere în raport cu euro. Această tendinţă negativă a cotaţiilor derivatelor a venit pe fondul influenţelor pieţelor externe, bursele europene depreciindu-se după ce Dow Jones a închis în scădere şedinţa de luni, iar marţi cei mai importanţi indici din Asia s-au depreciat. În acest context, investitorii au încheiat, până la ora 17.30, un număr de 3400 contracte, cu o valoare de 18,5 milioane lei.
Pe segmentul derivatelor valutare, moneda unică şi-a continuat cursa de recuperare începută luni şi a avut din nou o evoluţie pe plus faţă de leu. Cursul de referinţă afişat de BNR a crescut cu doi bani până la nivelul de 4,1276 lei, avansul înregistrat de moneda naţională săptămâna trecută înjumătăţindu-se în două zile. Aceeaşi tendinţă a fost urmată şi pe piaţa Sibex, cotaţia euro câştigând 1,15 bani pe scadenţa iunie şi câte 2,40 şi 1,45 bani pentru septembrie şi decembrie, conform preţurilor de la ora 17.30. Numărul contractelor EUR/RON nu a mai fost însă la fel de ridicat ca în momentele de scădere a cotaţiei monedei unice, semn că participanţii privesc cu destulă prudenţă această revenire.
Segmentul financiar a furnizat liderul de lichiditate al şedinţei, acesta fiind derivatul pe acţiunile SIF5. La ora 17.30 volumul înregistrat pe acest simbol era de circa 2100 de contracte, cele mai multe realizate pe scadenţa iunie. Deşi ziua s-a des-chis cu creşteri pentru derivatul pe acţiunile SIF Oltenia, acestea nu au rezistat, scăderile apărând în jurul orei 11.00, ele accentuându-se apoi pe parcurs. La ora 17.30 cotaţia DESIF5 iunie scădea cu 0,55%. Pentru scadenţele septembrie şi decembrie se observau scăderi de 1,12 şi 0,52% ale DESIF5.
Pe segmentul indicilor, numărul contractelor a crescut faţă de prima zi a săptămânii, pe fondul unei şedinţe "roşii". La ora 17.30 se puteau observa peste 1000 de contracte precum şi scăderi în raport cu toate termenele tranzacţionate. Estimările speculatorilor Sibex au fost confirmate de deschiderea pe minus de la NYSE unde investitorii au reacţionat la anunţarea scăderii indicelui care arată încrederea investitorilor. Aceasta s-a depreciat cu mai mult decât era aşteptat, scăzând la 63,4 puncte de la un nivel de 72 cât a fost în februarie, în timp ce previziunile indicau o scădere până la 65,4. Scăderea a dus la încheierea a cinci luni consecutive de creştere şi a readus îngrijorările privind capacitatea consumatorilor de a cheltui în următoarele luni. Ca urmare, şi cotaţiile DEDJIA_RON de la Sibex se aflau în scădere, pierzând 21 de puncte pe scadenţa iunie, 65 puncte pe scadenţa septembrie şi 42 puncte pe cea din decembrie, conform datelor de la 17.30.
Pe segmentul derivatelor pe petrol, barilul a fost estimat la 103,1 dolari, în scădere cu 1,8 USD faţă de cotaţia anterioară. Pe piaţa aurului, metalul preţios creştea cu 6,5 dolari pe termen scurt şi pierdea 2,6 dolari pe scadenţa iunie.