SIBIU Euro s-a scumpit până la 4,2175 lei, pentru finalul anului

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 mai 2010

O singură zi a durat euforia cumpărătorilor pe piaţa futures sibiană, întrucât şedinţa de marţi a readus deprecierile ca direcţie de bază, pe cele mai lichide pieţe cu excepţia derivatelor valutare, unde euro ne-a obişnuit să aibă o direcţie inversă faţă de acţiuni sau indici. Revenirea deprecierilor a avut efect şi asupra volumului, speculatorii fiind mai prudenţi. La ora 17:15, numărul contractelor derivate tranzacţionate se ridica la 6.182, cu o valoare de 18,45 milioane lei. Numărul poziţiilor futures a continuat să scadă, pe fondul marcărilor profit/pierdere, situân­du-se la circa 27.000.

De-a lungul zilei "jucătorii" au speculat pe 12 pieţe, segmentele care şi-au tăiat partea leului fiind ca de obicei, cel financiar, cel valutar şi al indicilor. Din cadrul zonei financiare s-au detaşat cele 1191 tranzacţii cu derivatele pe acţiunile SIF5 Oltenia prin care au fost schimbate, în echivalent, aproape 5 milioane de acţiuni ale emitentului în discuţie, pe patru scadenţe. Cea mai lichidă s-a menţinut scadenţa iunie cu o pondere de 88,6 % din totalul transferurilor DESIF5. În raport cu aceasta, tranzacţiile au fost realizate pe un culoar de 4,17 bani între minimul şi maximul zilei. Speculatorii pe vânzare au putut ajunge astfel la un randament maxim de 20 %, în timp ce cumpărătorii care nu au marcat profiturile spectaculoase obţinute luni, speră ca deprecierile să fie doar o simplă corecţie, ier creşterile să revină rapid. DESIF5 iunie au închis la 1,7970 lei, în minus cu 1,7 %.

Pe segmentul valutar, participanţii au încheiat 254 contracte, pe fondul unei evoluţii în ton cu direcţia cursului oficial. Euro s-a scumpit cu 1,54 bani pentru iunie ajungând la 4,1930 lei şi cu 0,74 bani pentru decembrie, până la 4,2175 lei. "În ultimele şedinţe piaţa derivatelor valutare a fost una prielnică strategiilor speculative, schimbările de direcţie făcând obiectul muncii speculatorilor, cei mai inspiraţi ieşind în câştig atât pe scăderea euro de luni, cât şi pe creşterea de azi a monedei unice (n.r.-ieri)", a declarat un broker.

Pentru derivatele în lei pe cel mai urmărit indice de pe mapamond, nimeni altul decât Dow Jones Industrial Average, volumul era, la ora 17:15, de aproape 800 contracte. Evoluţia valorii indicelui a fost una descendentă, cu excepţia scadenţei martie 2011. La ora menţionată, pentru iunie şi septembrie 2010 vânzătorii câştigau între 13 şi 25 % din suma investită.

În strategiile aplicate au mai intrat şi DESIF2, evoluţia acestora fiind una în ton cu piaţa, adică "roşie". Pentru iunie DESIF2 au fost cotate la 1,2 lei/titlu în scădere cu 2,08 %

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb