SIBIU - FUTURES & OPTIONS: 07 iulie 2005 Volatilitatea şi lichiditatea sporite au adus profituri de pînă la 35%

Radu Luca
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 iulie 2005

Sumarul tranzacţiilor la BMFMS

Pe fondul unei lichidităţi sporite, DESIF2 şi DESIF5 au dominat piaţa generînd mai bine de 60% din volumul zilnic. Aces-te contracte au înregistrat, indiferent de scadenţa vizată, scăderi serioase de preţ, care, puse în relaţie cu evoluţia similară de pe piaţa spot, acolo unde indicele BET-FI a pierdut 2,55%, sugerează că SIF-urile se află într-un moment delicat. Pentru scadenţa septembrie DESIF2 a fost cotat la 1.1435 lei/acţiune (depreciere de 0.0440 lei/acţiune), în timp ce DESIF5 a pierdut 0.0535 lei pentru fiecare titlu, pînă la un preţ de închidere de 1.3300 lei/acţiune.

După ce în şedinţele anterioare au fost semnalate primele poziţii pe DESIF2 cu scadenţa decembrie (care azi a închis la 1.2200 lei/acţiune) ieri au fost încheiate şi primele contracte DESIF5 vizînd acelaşi termen. Ultimul preţ pentru acest derivat a fost de 1.4500 lei/acţiune. Fără excepţie, derivatele pe acţiuni au avut o evoluţie favorabilă vînzătorilor, cele mai multe contracte înregistrînd preţuri maxime la debutul şedinţei pentru a pierde de-a lungul şedinţei între 7.5% (DERRC septembrie) şi 35% (DEIMP septembrie). Acest din urmă contract pare să plătească tribut informaţiilor provenite din piaţa de leasing, acolo unde unul din partenerii săi întîmpină dificultăţi în desfăşurarea normală a activităţii.

Paritatea EUR/USD a avut o evoluţie oscilantă, înregistrînd în primele ore ale şedinţei, pe fondul informaţiilor despre evenimentele nefericite de la Londra, o creştere puternică, pentru a îşi reveni spre finalul zilei la un nivel apropiat de preţul de referinţă. Ultima tranzacţie a fost încheiată la 1.1920. Pe piaţa internaţională cea mai afectată monedă a fost, cum era şi normal, lira sterlină care a atins în raport cu dolarul nivelul minim de 1.7401. Pe piaţa opţiunilor au fost deschise noi poziţii fiind vizate contractele DESIF2 şi DESNP ambele pentru scadenţa septembrie. Pentru primul derivat, au fost preferate opţiuni CALL cu preţ de exercitare de 1.200 lei/acţiune pentru care s-a plătit o primă de 50lei/ contract. DESNP a fost implicat într-o tranzacţie cu opţiuni PUT cu preţ de exercitare de 0.4250 lei/acţiune, iar prima plătită a fost de 20 lei/contract.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb