• Sumarul tranzacţiilor la BMFMS
Piaţa a fost dominată de jucătorii pe DESIF-uri, acolo unde DESIF2 a fost cel mai lichid, iar DESIF1 şi DESIF5 au adus cele mai mari randamente. Această clasă de acţiuni pare să se fi înscris pe un puternic trend ascendent potenţat de noile prevederi legale, care în sfîrşit au fost adoptate. Astfel, pragul de deţinere de 1% a trecut de la stadiul de zvon, care s-a aflat în spatele mişcărilor majore din ultimele luni, şi a devenit realitate, urmînd să intre în vigoare în această săptămînă.
DESIF2 a generat mai bine de 50% din volumul tranzacţionat, cotaţia sa urcînd pînă la 1,3419 lei (+0.0094) pentru septembrie şi 1,4300 lei (+0,01255 lei) pentru decembrie. În acest moment, raportul poziţiilor deschise pe contractul în cauză pentru scadenţele decembrie şi septembrie este de 1:4, ceea ce arată că, din ce în ce mai mulţi investitori îşi fac planuri pe termen mai lung de 3 luni. Aceştia profită de preţurile mari la care îşi pot vinde în avans acţiunile cumpărate cu o lună sau două în urmă, obţinînd prin acest arbitraj între pieţe randamente mult mai bune decît orice plasament bancar, în condiţii de risc zero.
Dacă DESIF2 a fost foarte lichid, DESIF1 şi DESIF5 au fost extrem de volatile aducînd cîştiguri de pînă la 52% într-o singură şedinţă (derivatul SIF Oltenia a cîştigat pentru scadenţa decembrie 0.0900 lei/acţiune).
După ce mai multe săptămîni acţiunea TLV a fost ancorată în jurul nivelului de 0,8000 lei, în ultimele şedinţe, aceasta şi implicit derivatul cotat la BMFMS au crescut mult în ochii investitorilor înregistrînd permanente aprecieri de preţ. În şedinţa din 01.08 DETLV a închis la 0,9300 lei/acţiune (cu 0,0300 lei pe acţiune mai sus decît închiderea de vineri).
Moneda unică europeană a fost cotată la 3,5050 lei fiind la numai cîţiva paşi de pragul psihologic de 3,5 acolo unde mulţi exportatori vor avea din nou probleme. Căderea de azi a fost de 0.0350 lei/euro, aproape 1% în termeni nominali şi de 29% raportat la marja necesară tranzacţionării pe piaţa futures.