SIBIU Investitorii futures au văzut din nou "roşu"

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 mai 2010

Finalul săptămânii 10-14 mai s-a remarcat prin variaţiile ample pe scădere, piaţa redevenind "roşie" pe segmentul derivatelor financiare, respectiv pe cel al derivatelor pe indicele Dow Jones. În schimb, moneda unică a avut, aşa cum ne-am obişnuit, o direcţie inversă faţă de piaţa acţiunilor, apreciindu-se faţă de leu. Excepţie de la scăderi au făcut şi derivatele bancare TLV şi BRD, dar pe un volum redus de transfer. Scăderile DESIF5 şi DEDJIA_RON au fost ample, ele readucând câştigurile în tabăra vânzătorilor. În ceea ce priveşte lichiditatea, aceasta a fost influenţată în mod pozitiv de scăderi, ajungând la aproape 9.000 contracte cu o valoare de circa 22 milioane de lei. De-a lungul şedinţei, participanţii au luat în vizor 18 pieţe, iar DESIF5 au făcut din nou o "cursă perfectă" către locul întâi în topul zilei, prin atragerea a 7.487 contracte prin care au fost transferate aproape 7,5 milioane acţiuni SIF5. Scadenţa iunie a fost un din nou preferata speculatorilor cu o pondere de 92 % din volumul acestui derivat. Scăderea de 5,57% a preţului de cotare al DESIF5 iunie, până la un nivel de 1,5770 lei/acţiune, a adus un randament de 49 % vânzătorilor. De asemenea, şi scadenţa septembrie s-a remarcat cu un randament pe vânzare de 42 %, cotaţia închizând la 1,6137 lei, în minus cu 4,8 %. Contractul futures pe Dow Jones se situa, la ora 17:15, la un volum de aproape 730 de contracte, încheiate pe fondul unei evoluţii de asemenea descendente, corelate cu direcţia indicelui de pe Wall-Street, care la circa o oră de la deschidere pierdea 1,3%.

În ceea ce priveşte derivatele EURO/RON, volumul de contracte s-a cifrat la 406, acestea fiind încheiate pe fondul scumpirii monedei unice pentru toate scadenţele. Euro a fost cotat pentru iunie la 4,2093 lei, în avans cu 2,93 bani. Pentru decembrie 2010 moneda unică a crescut cu 1,5 bani, la 4,25 lei.

Raportat la toată săptămâna, participanţii de pe piaţa sibiană au încheiat circa 43.500 de contracte. Pe locul întâi în topul săptămânii s-au clasat DESIF5, cu 33.341 contracte, urmate de DEDJIA_RON cu 7.700 şi EURO/RON cu aproape 1.600. Pe opţiuni s-au încheiat 497 contracte CALL şi PUT, care au condus la deschiderea a 300 poziţii noi. Cei mai câştigaţi au fost investitorii care s-au orientat încă din prima sesiune spre atragerea de opţiuni de tip PUT pe DESIF5 iunie, la preţul de exercitare de 1.8 lei, aceştia beneficiind în ultima şedinţă a săptămânii de randamente de 157%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb