SIBIU Investitorii Sibex au estimat un preţ de 107,5 dolari/barilul de petrol Light Sweet Crude

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 aprilie 2011

La Sibiu Stock Exchange, scăderile au dominat în cea mai mare parte a timpului, influenţele internaţionale resimţindu-se din plin. Cu toate acestea, pe segmentul financiar, au existat şi semnale de creştere. Aces-tă evoluţie a avut ca efect apariţia unei stări de prudenţă a investitorilor care, până la ora 17.15, au încheiat 2.800 contracte, cu o valoare de 8 milioane de lei, volum aflat, totuşi, în urcare comparativ cu ziua precedentă. Majoritatea participanţilor au stat cu ochii pe pieţele financiare externe, pentru a întrezări semnele unei direcţii viitoare de evoluţie, în contextul în care bursele de pe mapamond au dat semne de slăbiciune, după ce Banca centrală a Chinei a ridicat dobânda cheie pentru împrumuturi şi după ce agenţia de rating Moody"s a micşorat ratingul datoriilor Portugaliei. De asemenea, s-a resimţit din plin şi influenţa creşterii preţului petrolului ca urmare a frământărilor din Orientul Mijlociu.

Aprecierea preţului petrolului pe plan global a determinat şi speculatorii Sibex să intre la tranzacţionare pe contractul futures, ce are ca activ suport petrolul de tip Light Sweet Crude. Participanţii au realizat 13 contracte DEOIL_LSC pe scadenţa mai, estimând un preţ de 107,5 do-lari pe baril, după o scădere de 0,78%. Unul dintre cele mai importante avantaje ale contractului futures DEOIL_LSC este că oferă inves-titorilor autohtoni oportunitatea de a specula evoluţia preţului petrolului, în lei.

Pe segmentul financiar, participanţii de pe piaţa futures sibiană au pus "miza" pe roşu în cea mai mare parte a timpului, preţurile futures DESIF5 depreciindu-se de-a lungul zilei pentru toate scadenţele, cu minime atinse în prima parte a sesiunii. Totuşi, după ora 16.00, cotaţiile DESIF5 au dat uşoare semne de revenire, reuşind să treacă în teritoriu pozitiv pentru iunie, dar şi pentru septembrie, cu amplitudini reduse. La ora 17,15, cotaţia DESIF5 iunie se afla pe plus, câştigând doar 0,15%. Pentru septembrie DESIF5, creştea cu 0,11%. Nivelul destul de redus al variaţiilor indică o stare de nehotărâre care predomină în piaţă. Pentru decembrie se observă o scădere de 1,41% iar pentru prima scadenţă trimestrială din 2012 o corecţie de 0,53%.

În sectorul derivatelor pe indici, cotaţia futures de la Sibex a Dow Jones s-a aflat pe minus, pe termen scurt şi mediu. Investitorii au tranzacţionat în contextul în care indicii burselor europene au scăzut, preţul petrolului situându-se în jurul maximului ultimelor 30 de luni. Şi în SUA cotaţia futures a indicelui DJIA a scăzut, investitorii preconizând o deschidere negativă a pieţei la NYSE, care, de altfel, a şi avut loc. Pe piaţa sibiană, la ora 17,15, cotaţia indicelui DJIA se deprecia cu 33 puncte pe scadenţa iunie în timp ce pe scadenţa septembrie scădea cu 35 puncte. La aceeaşi oră, investitorii tranzacţionau indicele american şi pe scadenţa Decembrie 2011, cotaţia pe aceasta indicând un plus de 10 puncte. Pe scadenţa Martie 2012 investitorii tranzacţionau indicele la un preţ ce în minus de 200 puncte.

Pe segmentul derivatelor valutare, investitorii au tranzacţionat pe scadenţa scurtă (iunie) dar şi pe septembrie, mizând pe scăderea euro. La ora 16,30, cotaţia monedei unice pentru vara lui 2011 era de 4,1107 lei, în minus cu 0,35 bani. Leul a continuat să câştige teren şi conform cursului BNR, acesta coborând la 4,1147 lei/euro şi apropiindu-se din nou de pragul de 4,1 lei.

În aria derivatelor pe aur, cotaţia metalului preţios pe scadenţa aprilie înregistra un minus de 4,5 dolari/uncie.

Pe piaţa spot au fost tranzacţionate 42.010 acţiuni Sibex, cotaţia depreciindu-se cu 7 bani, până la 1,48 lei/titlu.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb