Sesiunea de tranzacţionare de ieri a readus pe piaţa la termen apetitul de tranzacţionare al investitorilor, "activitatea" acestora finalizîndu-se cu un total de 14.183 contracte futures şi options. Lichiditatea revine aşadar după "sincopa" de luni, în zonele obişnuite. Din perspectiva preţurilor se remarcă scăderile consistente de pe SIF-uri, care după un început liniştit, au "suferit", pînă la momentul suspendării de la tranzacţionare o cădere brus-că, probabil ca efect al legii privind deţinerile. De altfel, majoritatea preţurilor au coborît, excepţia fiind reprezentată de acţiunile "Rompetrol". Totodată, a fost depăşit totalul contractelor din februarie, de la începutul lunii fiind încheiate peste 295.000 contracte.
Unul dintre evenimentele importante ale şedinţei de marţi a fost revenirea la tranzacţionare a titlurilor RRC, după ce luni, ele fuseseră suspendate datorită judecării la Tribunalul Bucureşti a cererii de arestare preventivă a lui Dinu Patriciu, respinsă în cele din urmă ca nefondată.
În consecinţă investitorii RRC par să-şi fi recăpătat optimismul, vizibil şi în piaţa futures unde derivatele DERRC au fost vedetele zilei, totalul contractelor ce le-au avut drept suport ridicîndu-se la 4.626. Pe scadenţe, cea din iunie revendică întîietatea, acaparînd 56% din preferinţe, dar şi cea curentă şi-a păstrat încă o cotă însemnată de interes. Pe parcursul şedinţei, derivatele RRC s-au apreciat cu 0,006 şi 0,0056 lei (7,43 şi 6,87%) cotaţiile finale fiind de 0,0868 lei/acţiune pentru martie şi 0,0871 lei/acţiune pentru iunie. În aceste condiţii, speculaţiile long au oferit de-a lungul zilei randamente de circa 27 şi 24%.
Pe locul doi în topul lichidităţii s-au situat derivatele DESNP care au fost preferate pentru 2.380 contracte. În cazul lor scadenţa apropiată este încă mai atractivă, ea beneficiind de un procent de 55% din contractele SNP. La închidere, preţurile de 0,571 şi 0,5816 lei/acţiune evidenţiau diminuări ale valorii acţiunilor "Petrom", ele cifrîndu-se la 0,018 şi 0,0149 lei/acţiune. Foarte interesantă a fost evoluţia societăţilor de investiţii care, atît cît s-au aflat la tranzacţionare, au oferit un adevărat spectacol. Debutul calm de şedinţă în ceea ce le priveşte a fost întrerupt de o diminuare bruscă a cotaţiilor, direcţie care a antrenat şi o creştere a numărului de contracte. Astfel, DESIF 2 au bifat pe fondul deprecierilor de 5,83 şi 5,62% pentru scadenţele martie şi iunie, peste 2.000 contracte futures. Dintre ele, circa 73% s-au îndreptat spre iunie, prefaţînd interesul pe care respectiva scadenţă îl va avea în rîndul investitorilor. Ultimele tranzacţii cu acţiunile SIF 2 Moldova au fost realizate la preţuri de 2,2602 şi 2,35 lei/acţiune pentru scadenţele existente. O situaţie similară s-a înregistrat şi în cazul SIF 5 Transilvania care au totalizat peste 1.900 contracte. Preţurile la care s-au realizat ultimele tranzacţii au fost de 2,56 lei/titlu pentru luna în curs şi 2,6502 lei/titlu pentru iunie, deprecierile ajungînd pînă la 5,70 şi 5,18%. Scăderi consis-tente au suferit şi DESIF 3 Transilvania, preţurile diminuîndu-se cu 7,29% pentru martie şi 6% pentru iunie.
În sectorul bancar, DETLV au avut şi ele o lichiditate bună, "jucătorii" futures preferîndu-le pentru 2.110 contracte, număr ce le-a asigurat locul trei în ierarhia zilei. La închidere, acţiunile "Băncii Transilvania" valorau la Sibiu 1,462 lei pentru scadenţa în derulare şi 0,903 lei pentru scadenţa iunie în scădere cu 0,0328 şi 0,0122 unităţi faţă de valoarea anterioară. Derivatele amintite au fost "atrăgătoare" şi în sectorul opţiunilor unde au fost încheiate contracte avîndu-le ca suport pentru scadenţa iunie, la preţul de exercitare de 0,9 lei/acţiune şi o primă de 50 RON pe contract.