SIBIU Phoenix a crescut, vineri, cu aproape 5%

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 octombrie 2011

Contractele futures bazate pe indicele american Dow Jones, uncia de aur, raportul Eur/Usd au fost preferatele jucătorilor pe parcursul săptămânii trecute.

Volatilitatea, avantajul tranzacţionării în lei, programul de tranzacţionare de peste 14 ore şi cotaţiile strânse oferite de market makeri au dus la volume mari pe Bursa din Sibiu (Sibex), 54.192 contracte futures şi opţiuni tranzacţionate cu o valoare de aproximativ 362 milioane de lei, în top situându-se derivatele pe produse externe.

Contractele futures care expiră în decembrie (prima lună de scadenţă) au fost cele mai speculate. Derivatul Dow Jones a oferit o plajă mare de profit, oscilând cu pes-te 700 de punc-te, pe parcursul săptămânii, între un maxim de 11.287 de puncte şi un minim de 10.553 de puncte. Valoarea unui contract este egală cu valoarea indicelui, iar pentru a vinde/cumpăra un contract trebuie depusă doar o marjă, în acest caz de aproximativ 500 de RON. Probabil acesta a fost unul dintre motivele pentru care Dow Jones a fost situat pe primul loc în top produse tranzacţionate, cu un volum total de 23.724 de contracte rulate pentru scadenţa decembrie şi o cotaţie de 10.801 de puncte.

În zona derivatelor pe mărfuri (Aur, petrol şi CO2), contractul pe uncia de aur pentru scadenţa octombrie 2011 a atras rulajele cele mai mari. În această săptămâ-nă, evoluţia SIBGOLD (simbolul contractului) a fost în creştere cu un maxim de 1.675 de puncte. Au fost înregis-trate peste 20.000 de contracte rulate pentru octombrie şi câştiguri mari pentru cei care au mizat pe scumpirea metalului galben în ultimele două zile din săptămână.

Scăderile de pe Dow Jones şi creşterile de pe aur au dus la creşterea puternică a preţului pentru Phoenix. Contractul futures cu activul suport calculat ca o diferenţă între zece uncii de aur şi indicele Dow Jones a cres-cut cu aproape 5%, vineri, la cotaţia de 5.380 (+232 de puncte).

Contractul futures pe acţiunile Sif Oltenia a încheiat săptămâna în scădere. Aproximativ 3.944 de contracte rulate (echivalentul a 3,94 milioane de acţiuni) pe primele patru scadenţe listate cu oscilaţii ridicate pentru scadenţa decembrie 2011 între un maxim de 1,0160 lei atins miercuri până la un minim de 0,9345 lei atins vineri. Scădere şi pentru Fondul Proprietatea, contractul futures bazat pe această acţiune a închis săptămâna la o cotaţie de 0,4580 lei.

Cotaţiile pentru perechea Eur/Usd tranzacţionată pe futures la decembrie 2011, au oscilat pe parcursul săptămânii între minimul de 1,3369 şi maximul de 1,3681, încheind săptămâna la cotaţia de 1,3385.

Perechea EUR/RON a închis în creştere, investitorii preferând să cumpere euro în defavoarea leului românesc. Astfel, cursul de schimb tranzacţionat pe futures a încheiat săptămâna la cotaţia de 4,33 lei pentru un euro.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb