La Sibex, şedinţa de la mijlocul săptămânii a atras atenţia în special prin scăderile estimate pentru cotaţiile derivatelor pe Fondul Proprietatea, evoluţie în ton cu direcţia din piaţa spot. Pe fondul acestora, participanţii au speculat din nou contractul futures DEFPR pe ambele scadenţe listate, orizontul investiţional apropiat (martie) fiind însă mai lichid. La ora 17.30, numărul total al contractelor futures DEFPR era de aproape 300. Pentru martie, cotaţia unei acţiuni scădea cu 1,83 %, valorând 0,59 lei, preţ sub închiderea de pe piaţa spot, semn că speculatorii se aşteptă la continuarea deprecierilor. "Pe lângă speculaţiile pe vânzare, scăderile importante au adus în prim plan şi strategiile de hedging, care au devenit cea mai bună variantă de neutralizare a acestora, în condiţiile în care implicaţiile fluctuaţiilor ample pe minus au diminuat considerabil valoarea portofoliului deţinătorilor de acţiuni FP afectând planurile lor investiţie", a declarat un broker. Pe scadenţa iunie, DEFPR valora 0,6190 lei, în minus cu 0,16%, conform datelor de la 17.30.
Pe segmentul financiar s-a resimţit lipsa conturării unei direcţii clare a cotaţiilor DESIF5, astfel că inves-titorii au stat mai degrabă în expectativă. La ora 17.30 numărul contractelor DESIF5 încheiate era de circa 1000 scadenţa martie atrăgând cea mai marte parte a acestora. După ce în majoritatea timpului cotaţia pe scadenţa în discuţie a stat pe minus, aprecierile au revenit după ora 16.30 sub influenţa creşterilor din piaţa americană, dar cu o amplitudine mică, de doar 0,37%. Preţul DESIF5 creştea şi pe scadenţa iunie acumulând 0,36%, în timp ce pentru septembrie şi decembrie se observau plusuri de 0,14 şi 0,66%.
Pe segmentul indicilor, speculatorii au avut parte de creşteri, aces-tea accentuân-du-se după des-chiderea NYSE. Investitorii au fost optimişti, în contextul în care Indicii burselor europene au cres-cut, ca de altfel şi cotaţia futures a indicelui DJIA din SUA, unde au fost anunţate noi date din economie. Astfel, indicatorul lunar PPI, care arată evoluţia preţului bunurilor şi serviciilor vândute de către producători, a înregistrat o creştere de 0,8% în una precedentă, sub nivelul estimat de specialişti de 0,9%. Indicatorul Building Permits care exprimă numărul anualizat al autorizaţiilor de construcţie emise la nivelul lunii precedente, a înregis-trat o scădere până la 0.56 milioane, sub prognoza de 0,57 milioane. Numărul anualizat la construcţiilor nou începute a crescut luna precedenta ajungând la 0.6 milioane, peste prognoza de 0.55 milioane. Pe piaţa Sibex, la ora 17:30, indicele DJIA creştea cu 87 puncte pe scadenţa martie în timp ce pe scadenţa iunie 2011 se aprecia cu 67 puncte. Pe scadenţa septembrie investitorii tranzacţionau indicele la un preţ cu 45 puncte mai ridicat decât cel de la închiderea şedinţei de tranzacţionare de marţi. Indicele creştea, la aceeaşi oră, şi pe scadenţa decembrie 2011, preţul fiind unul în urcare cu 59 puncte.
Pe piaţa aurului s-au observat creşteri şi un număr de contracte mai mare pe scadenţa aprilie unde numărul poziţiilor deschide s-a redus, semn al marcării de profituri pe fondul cotaţiei în urcare. Numărul contractelor SIBGOLD realizate se situa la 145. Conform Bloomberg, aurul a fluctuat la New York după ce a atins maximul ultimelor 4 săptamâni. Investitorii reacţionează astfel pe fondul temerilor ca guvernul chinez va întreprinde noi acţiuni în vederea sprijinirii economiei pe măsură ce inflaţia accelerează la nivel global. La Sibex, metalul preţios înregistra pe scadenţa februarie 2011 un avans modest de 1,3 dolari/uncie, în timp ce pe scadenţa aprilie se aprecia cu 7,3 dolari/uncie.
Per total, numărul total al contractelor încheiate pe piaţa Sibex se situa la circa 1800 cu o valoare de 8 milioane lei.