SIBIU Speculaţiile pe Dow Jones, peste 55% din volum

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 iulie 2011

La Sibex, în penultima şedinţă a săptămânii, cotaţiile derivatelor nu au avut o direcţie unitară, observându-se atât creşteri cât şi scăderi, în funcţie de produse şi scadenţe. Astfel, pe segmentul indici, derivatul pe Dow Jones şi-a continuat deprecierea, iar euro a pierdut din nou teren în faţa dolarului. Pe minus a intrat şi preţul futures al aurului. În schimb, în sectorul financiar, DESIF5 a fluctuat mixt, tendinţa de creştere fiind predominantă. Nivelul lichidităţii a fost unul în creştere, la ora 17.30 înregistrându-se 4300 de contracte cu o valoare de 38 milioane lei.

Distribuirea contractelor pe produse a întărit supremaţia derivatului pe Dow Jones la acest capitol, speculaţiile pe valoarea indicelui american ţinând ca de obicei capul de afiş al şedinţei. Până cu o oră şi jumătate înaintea închiderii, numărul contractelor DEDJIA_RON încheiate era de circa 2400, reprezentând peste 55% din rulajul total. Tendinţa de creştere de pe Wall-Street s-a reflectat şi la Sibex, unde deprecierile s-au redus timid după ora 16.30. Preţul futures la Dow Jones a continuat însă să stea în teritoriu negativ, astfel că, la ora 17.30, Dow Jones scădea cu 60 puncte pe scadenţa septembrie. Pentru decembrie cotaţia înregistra o depreciere de 59 puncte iar pentru scadenţa martie 2012 de 50 puncte.

Pe segmentul financiar, DESIF5 au atras circa 1100 de contrcate până la ora 17.30. Cotaţiile futures ale SIF Oltenia creşteau cu 1,47% pe scadenţa septembrie şi cu 1,41% pe decembrie.

Speculatorii au fost activi şi pe paritatea euro/dolar, tranzacţionată în lei, "pariind" pe un dolar mai puternic. Moneda americană câştiga la Sibex 0,52% faţă de euro, urând trendul pieţelor externe în cadrul cărora moneda unică a scăzut după publicarea unui raport care a arătat că încrederea în economia europeană s-a diminuat în această lună mai mult decât previziunile. Numărul contractelor EUR/USD_RON era, la ora 17.30, de aproape 500.

Cotaţia aurului înregistra o scădere de 15,2 dolari pe scadenţa august a contractului SIBGOLD de o uncie, respectiv de 14,8 dolari pe scadenţa octombrie a aceluiaşi simbol. Numărul contractelor SIBGOLD era de 210. Pentru SIBGOLD_RON, produs echivalent cu 10 uncii de aur, metalul galben pierdea 15,9 dolari pe scadenţa august.

Pe piaţa spot s-a înregistrat un număr ridicat de acţiuni SBX, fiind rulate 301.368 de titluri ale bursei sibiene la un preţ de 1,43 lei/acţiune, în staţionare.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi, respectiv , valorii cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro, secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora 19.20.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb