SIBIU Speculatorii au mizat pe scăderi importante ale preţurilor

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 noiembrie 2010

La Bursa din Sibiu, prima şedinţă a săptămânii s-a des­chis cu scăderi pe segmentul derivatelor, iar această tendinţă s-a accentuat treptat de-a lungul orarului de tranzacţionare, devenind dominantă pentru toate produsele. În prima parte a zilei, scăderile au fost receptate cu prudenţă de participanţi pentru ca apoi, pe fondul accentuării lor, numărul contractelor să crească prin prisma amplificării prezenţei vânzătorilor. Prin urmare, volumul de transfer creştea cu 43 % faţă de ultima şedinţă a săptămânii precedente, situându-se, cu o oră şi jumătate înaintea închiderii, la aproape 4000 contracte, cu o valoare de 10 milioane de lei.

Cea mai mare pondere din volumul total al zilei s-a îndreptat către piaţa derivatului pe acţiunile SIF5 pentru care prima zi a săptămânii a prilejuit tranzacţii pe toate scadenţele listate, în condiţiile unei evoluţii puternic descendente a preţurilor. Centrul de greutate al tranzacţiilor a fost scadenţa decembrie cu peste 93% din volumul total al DESIF5 până la ora 17,30. În ceea ce priveşte evoluţia preţului futures al SIF5 pe termenul în discuţie contractele au fost încheiate la valori între 1,4320 şi 1,3568 lei/acţiune iar cotaţia pierdea, la ora 17:30, peste 5%. O scădere de 4,22 % se observa şi pe DESIF5 martie 2011. Numărul total al contractelor încheiate pe DESIF5 echivala cu 3,3 milioane de acţiuni ale emitentului. Evoluţia preţurilor futures ale acestuia a fost una corelată cu cea din piaţa suport unde SIF5 a închis de asemenea considerabil pe scădere.

Pentru derivatul Dow Jones Indus­trial Average, denominat în lei, evoluţia la nivel de lichiditate a ilustrat ceva mai multă prudenţă comparativ cu sesiunile precedente. Cotaţia DEDJIA_RON a avut o zi integral "roşie", scăderile observându-se de la deschidere şi, la fel ca în cazul DESIF5, accentuându-se treptat până la minimele atinse în partea a doua a sesiunii. Această evoluţie a avut loc în contextul în care indicii principalelor burse din Europa au scăzut în cursul zilei, iar cotaţia futures a indicelui DJIA s-a aflat de asemenea pe teritoriu negativ, după ce la sfârşitul săptămânii precedente se înregistrau cele mai ridicate nivele din ultimii 2 ani. La Sibex, la ora 17.30, indicele DJIA scădea pe trei scadenţe. Astfel, pe scadenţa Decembrie 2010 se înregistra un minus de 32 puncte faţă de şedinţa de vineri, iar pe scadenţa Martie 2011 indicele scădea cu 83 puncte faţă de ultima închidere. Pe scadenţa Iunie 2011 indicele DJIA scădea la aceeaşi oră cu 25 puncte.

Pe scădere a evoluat şi aurul, în tandem cu pieţele externe. Metalul galben a scăzut la New York în condiţiile in care cotaţia dolarului s-a apreciat, investitorii optând pentru vânzarea metalului preţios in scopul marcării profiturilor. Aurul s-a tranzacţionat pe piaţa futures la distanţă de 20 cenţi sub nivelul record de 1398.7$/uncie, nivel atins în data de 5 Noiembrie 2010, iar pe piaţa spot metalul galben a atins la Londra un nou record istoric. Pe piaţa de la Sibiu la ora 17.30 aurul scădea pe scadenţa Decembrie 2010, fiind înregis­trat un minus de 2,5 dolari/uncie.

Pe segmentul derivatelor valutare preţul futures al euro faţă de leu a urma direcţia indicată de cursul oficial BNR. Scăderea monedei unice faţă de leu pe piaţa futures a fost ceva mai accentuată decât cea indicată de cursul oficial, leul întărindu-se cu valori între 1,3 şi 2,5 bani, conform datelor de la ora 17.30.

Pe segmentul spot, investitorii au rulat 120.000 acţiuni Sibex, cotaţia staţionând la 1,46 lei/acţiune. De asemenea, au fost tranzacţionate şi 2199 acţiuni PPLI cotaţia depreciindu-se cu 0,1 lei, la nivelul de 3,88 lei/titlu.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb