Prima zi după încheierea scadenţei iunie a adus scăderi pentru derivatele pe acţiuni, pentru cele pe indicii respectiv pentru euro faţă de dolar. Ulterior, preţul Dow Jones a revenit pe plus. La rândul său, moneda unică a continuat să câştige teren în faţa leului. În acest context, volumul transferurilor a fost unul bun, fiind, la ora 17.30 de 4800 contracte, cu o valoare de 45 milioane lei.
De-a lungul şedinţei, a atras atenţia în mod special lichiditatea de pe piaţa derivatelor valutare, remarcându-se perechile EUR/RON şi EUR/USD. Pentru euro/leu, participanţii au speculat pe fondul trendului descendent pe care moneda naţională s-a înscris în ultimele şedinţe. "Jucătorii" au transferat prin cele aproape 1100 contracte încheiate, echivalentul a circa 1,1 milioane de euro, plasamentele îndreptându-se către toate scadenţele. Dintre acestea, scadenţa septembrie a fost cea mai solicitată, investitorii estimând un curs de 4,2683 lei/euro, în urcare cu 2,85 bani. Pentru decembrie anul curent moneda unică creştea cu 1,61 bani iar pentru martie 2012 cu 2,65 bani. De remarcat a fost tranzacţionarea perechii euro/leu pentru scadenţa iunie 2012, încă din prima zi a acesteia, cursul estimat fiind de 4,28 lei pentru euro. Din perspectiva oficialului BNR, cursul se situează la cel mai înalt nivel din 11 februarie, banca centrală anunţând o referinţă de 4,2635 lei/euro, cu 3,44 bani mai mare comparativ cu nivelul de vineri. Şi valutele din regiune au înregistrat scăderi care au ajuns la 0,4%. Acestea au survenit ca urmare a faptului că euro s-a depreciat puternic faţă de dolar şi faţă de francul elveţian, încrederea investitorilor în moneda unică fiind afectată de amânarea următoarei tranşe din finanţarea externă acordată anul trecut Greciei de UE.
Derivatele pe acţiunile SIF5 au înregistrat la rândul lor deprecieri pe toate scadenţele şi au rămas printre cele mai lichide, cu peste 600 contracte încheiate până la ora 17.30. Scadenţa septembrie şi-a preluat rapid rolul de termen favorit al speculatorilor, atrăgând cea mai mare parte a transferurilor. La ora 17.30 cotaţia DESIF5 septembrie scădea cu 1,31%. Pentru decembrie DESIF5 pierdeau 1,25%, iar pe martie 2012 4% pe un volum mic.
Pentru derivatele Fondul Proprietatea participanţii au estimat o evoluţie pe minus. Cotaţia DEFPR septembrie pierdea 0,27%, iar pentru decembrie 1,23%, numărul contractelor încheiate era de 1,23%.