SIBIU Valoarea tranzacţiilor de la Sibex, pentru a doua lună la rând peste cea din piaţa BVB

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 septembrie 2010

Pe piaţa Sibex, ultima şedinţă din august a ţinut participanţii pe teritoriu negativ raportat la derivatele financiare şi pe indici, în timp ce creşterile, mai puţine la număr, s-au observat pe sectorul derivatelor pe aur şi pe cursul de schimb. În aceste condiţii, lichiditatea s-a menţinut la un nivel mediu, până la ora 17:15 fiind realizate peste 5500 contracte cu o valoare de 31 milioane lei.

Numărul contractelor încheiate, per total, în august s-a ridicat la circa 138.000 cu o valoare de 448 milioane de lei. Astfel, pentru a doua lună la rând valoarea tranzacţiilor realizate pe piaţa Sibex este mai mare comparativ cu cea de pe piaţa BVB (421,8 milioane lei). Diferenţa faţă de acesta este de circa 6 % în favoarea Sibex, fiind mai redusă comparativ cu luna iulie, când valoarea tranzacţiilor de la Sibiu a fost cu aproape 16% mai mare. Cumulat pe ultimele două luni, valoarea transferurilor de la bursa sibiană este cu pes­te 11 % mai mare faţă de piaţa concurentă de la Bucureşti.

În ceea ce priveşte produsele preferate de participanţi, derivatele pe acţiunile SIF Oltenia (DESIF5) au dominat şi luna august cu aproximativ 106.000 de contracte. Derivatele pe indicele Dow Jones Industrial Average au fost din nou un instrument speculativ extrem de căutat, mai ales datorită corelării cu piaţa din SUA, dovadă cele peste 26.000 de contracte, total cu care au ocupat locul doi în top. Pe trei s-au aflat contractele futures pe cursul EURO/RON, în număr de circa 3300. De remarcat a fost evoluţia foarte bună a contractului pe aur, denominat în lei, (SIBGOLD_RON) care a atras în august aproape 2000 de contracte. Volumele ridicate de pe Dow Jones şi aur indică faptul că în piaţă au început să pătrundă treptat jucători noi, atraşi de oportunităţile speculative ale acestor instrumente, care pot, în aceeaşi măsură, să fie utile şi pentru strategii de management al riscului. Mai mult, atât derivatul pe cel mai monitorizat indice de pe glob, cât şi cel pe aur, beneficiază de prezenţa unui market-maker.

Raportat la ultima şedinţă a lunii s-a observat în special intensitatea de pe segmentul Dow Jones, cotaţia indicelui depreciindu-se şi corelându-se astfel cu cea din SUA unde îngrijorările privind economia au menţinut "roşul" şi în deschiderea de marţi. La ora 17:15 numărul contractelor DEDJIA_RON realizate era de peste 2300.

Pe segmentul mărfurilor, şedinţa a fost una de asemenea intensă, soldându-se cu un nou volum record de peste 360 de contracte la ora 17:15. Cotaţia SIBGOLD octombrie se situa la 1245,5 USD/uncie. crescând cu 7,5 USD.

În zona derivatelor pe acţiuni, DESIF5 au fost cele mai lichide cu 2724 contracte, cotaţiile pe scadenţele septembrie şi decembrie depreciindu-se.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb