SIBIU Vânzătorii futures, câştigători de pe urma corecţiilor

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 iulie 2010

La Bursa din Sibiu, în cea de-a a doua şedinţă a săptămânii, cotaţiile futures ale derivatelor pe acţiuni şi ale indicelui american Dow Jones denominat în lei au avut o evoluţiile descendentă, pe fondul corecţiilor investitorii acţionând cu mai multă prudenţă. Prin urmare, lichiditatea a fost mai scăzută, plasamentele concretizându-se în încheierea, până la ora 17:15, a 4670 contracte cu o valoare de 15 milioane lei. În schimb, numărul poziţiilor futures sa crescut uşor situându-se, la aceeaşi oră, la circa 36.800. "În condiţiile în care atât pe spot cât şi pe futures domneşte o atmosferă de vacanţă, şedinţa Sibex a fost făcută interesantă de speculatorii pe vânzare, care şi-au tăiat partea leului, exploatând impunerea direcţiei descendente", crede un broker.

În ceea ce priveşte contractul ce are ca activ suport indicele Dow Jones, denominat în lei, investitorii sibieni au anticipat corecţia de pe Wall-Street din deschiderea şedinţei de marţi, tranzacţionând DEDJIA_RON la preţuri inferioare cotaţiilor din ziua precedentă, în ciuda unei deschideri pe plus. La ora 17:15, derivatul în discuţie se situa la un volum de circa 1000 contacte, interesul fiind unul bun.

În zona derivatelor pe acţiuni nu a avut loc nicio schimbare, DESIF5 fiind simbolul cel mai tranzacţionat cu 3374 contracte. Pentru scadenţa septembrie, DESIF5 au pendulat între un minim de 1,1950 şi un maxim de 1,2443 lei. Tranzacţiile de la închidere au stabilit o cotaţie de 1,2003 lei/acţiune, în scădere cu 2,22%. Culoarul de 493 puncte dintre extremele zilei a asigurat vânzătorilor un randament de până la 25,6%. Şi pe scadenţa decembrie DESIF5 au pierdut 2%, vânzătorii rotunjindu-şi conturile.

Dacă pe segmentul derivatelor pe acţiuni s-au consemnat corecţii, în zona derivatelor valutare strategiile au fost aplicate pe fondul evoluţiei ascendente a preţurilor futures ale euro, pentru trei din cele patru scadenţe tranzacţionate, moneda unică decorelându-se uşor de direcţia cursului oficial. Perechea EURO/RON a ocupat din nou un loc central în strategiile zilei, participanţii încheind circa 300 de contracte. Pentru septembrie, cursul estimat a crescut cu 0,45 bani, ajungând la 4,365 lei. Doar pentru martie 2011 euro a evoluat corelat cu oficialul BNR, depreciindu-se cu 0,19 bani până la 4,47 lei.

Sibex Standard disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, până la ora închiderii de la ora 18,00 urmând să apară modificări ale cotaţiilor, variaţiilor, numărului de contracte şi valorii, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb