SIBIU Variaţiile mixte, atractive pentru speculaţiile de o zi

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 iunie 2010

La mijlocul săptămânii, şedinţa de tranzacţionare de la Bursa din Sibiu a fost una cu evoluţii mixte, preţurile intrând atât pe teritoriu negativ cât şi pozitiv. Volatilitatea nu a fost însă foarte amplă, diferenţele dintre minimele şi maximele zilei pentru simbolurile tranzacţionate fiind mai reduse comparativ cu şedinţele precedente. Totuşi, speculatorii de o zi bine pregătiţi ştiu că pe orice variaţie, indiferent de mărimea ei, există o oportunitate de exploatat, ei acţionând în consecinţă, prin strategii pe 16 pieţe, din care s-au remarcat din nou derivatele financiare, respectiv cele pe indicele Dow Jones. La 17:15, ora de închidere a tuturor simbolurilor, cu excepţia Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19:00, în paralel cu piaţa americană, numărul de contracte se situa la 5.524, valoarea lor fiind de peste 14 milioane lei.

"Participanţii au fost angrenaţi în special în strategii speculative, pe fondul schimbărilor de direcţie, înregistrate mai ales pe segmentul financiar, prin prisma evoluţiei derivatului pe acţiunile SIF5. De altfel, aceste titluri, alături de derivatele pe indicele Dow Jones au făcut şedinţa interesantă, ele fiind cele mai tranzacţionate", a declarat un broker.

La o zi de la revenirea la tranzacţionare, DESIF3 au fost din nou tranzacţionate pentru scadenţele iunie şi septembrie, evoluţia lor fiind una pozitivă, conform aprecierilor de 2,45 şi 2,45 %, care au dus cotaţiile la 0,5230 şi 0,5474 lei/acţiune.

Pentru derivatele pe indicele Dow Jones, până la ora 17:15, evoluţia a fost una exclusiv "roşie", pentru toate scadenţele tranzacţionate, piaţa corelându-se cu ceea ce s-a întâmplat marţi pe Wall-Street. Totuşi, tranzacţionarea simultan cu bursa new-yorkeză, care înregistra la aceeaşi oră o tendinţă pozitivă, este un factor care până la închidere se poate reflecta atât în evoluţia preţului, cât şi în cea a volumului. Numărul contractelor DEDJIA_RON era de peste 900, iar cotaţia pentru iunie a înregistrat un traseu între un maxim de 10.070 şi un minim de 10.000 puncte.

DESIF5 au atras 4.356 contracte reprezentând schimburi echivalente cu 4,35 milioane de acţiuni. Scadenţa scurtă (iunie) a fost cea mai solicitată, preţul de cotare evoluând pe un culoar de 3,29 bani. La închidere, DESIF5 iunie valorau 1,1296 lei/acţiune, în urcare cu 0,41%.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17.15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb