SIBIU Volum record pe derivatele Fondul Proprietatea

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 februarie 2011

La Sibex, şedinţa de vineri a fost cea mai bună a săptămânii 14-18.02, cu un volum de circa 5000 de contracte şi o valoare de 16,5 milioane lei, conformă datelor de la ora 17.30.

În centrul atenţiei s-a aflat derivatul pe acţiunile Fondul Proprietatea, care a avut o evoluţie spectaculoasă ajungând, pe fondul volatilităţii cotaţiilor, la un nivel record al lichidităţii. Participanţii au încheiat până la ora 17.30 - aproape 1500 contracte DEFPR pe ambele scadenţe disponibile (martie şi iunie), total echivalent cu rularea a 1,5 milioane de acţiuni Fondul Proprietatea (un contract futures este egal cu 1000 acţiuni). Interesul foarte bun pentru acest contract a făcut ca volumul DEFPR să-l depăşească în premieră pe cel al contractului pe Dow Jones. De remarcat a fost şi atractivitatea pentru scadenţa iunie care a atras 57% din numărul contractelor DEFPR, în condiţiile creşterii spectaculoase a numărului de poziţii deschise pe acest termen, care a ajuns de la 686 la aproape 2000, triplându-se într-o singură şedinţă. "Creşterea semnificativă a numărului de poziţii futures pe derivatele Fondul Proprietatea, scadenţa iunie, semnifică pătrunderea pe piaţă a unor jucători noi, interesaţi de plasamente pe termen ceva mai lung" a declarat un broker.

Pe segmentul financiar, DESIF5 au beneficiat la rândul lor de o creştere a lichidităţii, în condiţiile revenirii cotaţiilor pe plus. Deşi în primele ore ale şedinţei scăderile au dominat, optimismul a revenit iar preţul DESIF5 a intrat pe "verde" pe toate scadenţele. Cele mai multe tranzacţii s-au încheiat pe scadenţa martie în raport cu care, la ora 16.30 se observau 2190 contracte, cotaţia câştigând 2,19%. Pentru iunie DESIF5 urcau cu 1,8% iar pentru septembrie şi decembrie cu câte 1,4 şi 1,26%, pe volum mic. DESIF5 a fost cel mai lichid produs futures al săptămânii cu 9300 contracte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb