SIBIU Volum record pe drepturile de preferinţă Sibex

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 septembrie 2010

La Bursa din Sibiu, debutul de săptămână s-a remarcat prin creşterea nivelului de interes pentru drepturile de preferinţă Sibex tranzacţionate pe segmentul spot. Tranzacţiile cu acestea au atins un volum record de 525.830 drepturi, preţul de cotare fiind de 0,2 lei/drept, în staţionare, De la lansarea la tranzacţionare a drepturilor de preferinţă SBX în 1.09 şi până în 20.09 inclusiv, au fost tranzacţionate 2,3 milioane drepturi. Pe segmentul spot au mai atras atenţia şi acţiunile Prodplast Imobiliare (PPLI) care au fost tranzacţionate la un preţ de 2,5 lei/titlu. Numărul acţiunilor PPLI transferate a fost de 3500.

Creştere cu 65 % a numărului de poziţii deschide pe derivatul Dow Jones

Pe segmentul spot, prima şedinţă de după scadenţa septembrie a adus confirmarea faptului că scadenţa decembrie este, de acum, termenul care a preluat interesul din piaţă, raportat la numărul de contracte şi poziţii deschise. De asemenea, sesiunea a reconfirmat şi faptul că derivatul pe indicele Dow Jones Indus-trial Average este "vedeta" pieţei la capitolul volum şi valoare, cu o pondere de aproximativ 62 % din numărul de contracte încheiate. În ceea ce priveşte evoluţia cotaţiilor, preţul DEDJIA_RON a crescut de-a lungul întregii zile, corelându-se cu piaţa din SUA unde, după creşterile de vineri, segmentul futures a indicat continuarea aprecierilor, translatate şi pe piaţa spot, la deschiderea de la 16:30. De alt-fel, pe fondul direcţiei "verzi" de pe Wall-Street, cotaţia DEDJIA_RON septembrie a atins nivelul maxim în jurul orei 18.00 când câştiga până la 133 puncte. Numărul contractelor futures pe Dow Jones a menţinut acest produs pe primul loc în topul de lichiditate al zilei. De asemenea, s-a observat tendinţa de creştere a numărului de poziţii DEDJIA_RON deschise pe decembrie, care a depăşit nivelul de 2300 în creştere cu 65 % faţă de nivelul de vineri 17.09.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni, derivatele pe SIF5 Oltenia au deschis pe "verde", direcţie pe care s-au menţinut până în jurul orei 14:00 când au intrat pe scădere, pe scadenţa decembrie. Cu o oră şi jumătate înaintea închiderii, DESIF5 decembrie se depreciau cu 0,4 %. Volumul DESIF5 pe toate scadenţele se situa la aproape 1900 contracte.

Pe segmentul valutelor, moneda unică europeană a câştigat teren faţă de leu pentru toate scadenţele, cea mai lichidă fiind decembrie. Pentru acesta euro câştiga 0,5 bani valorând 4,335 lei.

La ora 18.00, numărul de contracte futures se situa la 5240 cu o valoa-re de 36,3 milioane lei.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb