SIEGFRIED MUREŞAN: "Vrem să acordăm ţărilor un an în plus, până în 2024, pentru a atrage fondurile din Mecanismul European de Redresare"

A.P.
Fonduri Europene / 10 noiembrie 2020

"Vrem să acordăm ţărilor un an în plus, până în 2024, pentru a atrage fondurile din Mecanismul European de Redresare"

Raportul legislativ privind Mecanismul European de Rezilienţă şi Redresare - coordonat de europarlamentarul Siegfried Mureşan (PNL / PPE) din poziţia de coraportor - a fost adoptat aseară cu largă majoritate de Comisia pentru bugete şi Comisia pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European, potrivit unui comunicat de presă al europarlamentarului.

Raportul a primit 84 de voturi "pentru", 11 voturi "împotrivă" şi 4 abţineri.

Mecanismul de Rezilienţă şi Redresare are o alocare de 672,5 miliarde de euro şi este primul şi cel mai important pilon al Planului de Redresare al Uniunii Europene în valoare de 750 de miliarde de euro.

Prin votul pe acest raport, Parlamentul European aprobă alocările din mecanism pentru statele membre la nivelul negociat în Consiliul European din luna iulie, inclusiv cele 30,5 miliarde de euro obţinute de preşedintele Klaus Iohannis pentru România.

Siegfried Mureşan a declarat: "Parlamentul European a aprobat prin acest vot alocările de fonduri negociate de Consiliul European pentru fiecare ţară, atât sumele, cât şi criteriile. Astfel, la negocierile finale ale Parlamentului European cu Consiliul Uniunii Europene pe raportul legislativ nu se vor mai lua în discuţie alocările pe ţară.

Deşi grupurile de stânga din Parlamentul European au dorit renegocierea criteriilor într-un mod care ar fi dezavantajat România, ne-am opus cu succes. Criteriile rămân aceleaşi, iar suma pe care preşedintele Klaus Iohannis a obţinut-o pentru România din acest mecanism este susţinută de Parlamentul European. La fel este susţinută şi suma obţinută pentru România din bugetul clasic, multianual, al Uniunii Europene.

Putem spune acum cu certitudine că cele 79,9 miliarde de euro vor reveni României". În plus, în urma negocierilor pe care le-a desfăşurat în ultimele 3 luni, Siegfried Mureşan a inclus în proiectul de raport legislativ mai multe prevederi care vor ajuta România să atragă mai uşor aceste fonduri .

Una dintre cele mai importante prevederi o reprezintă creşterea duratei Mecanismului de Rezilienţă şi Redresare de la trei ani, cât a fost agreat de Consiliu, la 4 ani.

Acesta a mais spus: "Prin această prevedere, vrem să acordăm ţărilor membre un an în plus, până la finalul anului 2024, pentru a atrage fondurile din acest mecanism. Mai mult, România şi celelalte state membre vor putea deconta prin acest mecanism inclusiv cheltuieli realizate pentru combaterea pandemiei de COVID-19 în perioada februarie - decembrie 2020, adică înainte de intrarea în vigoare a mecanismului".

Raportul legislativ include şi propunerea de creştere a prefinanţării - adică a avansului pe care ţările europene îl vor primi din fondurile nerambursabile cuprinse în acest mecanism - la 20% din suma totală nerambursabilă, faţă de 10% cât a fost propus iniţial.

Eurodeputatul român a mai spus: "Este vital ca acest avans să fie cât mai mare astfel încât să punem la dispoziţia ţărilor europene, care se confruntă cu lipsă de fonduri, cât mai repede resurse suficiente pentru începerea investiţiilor din planurile naţionale de redresare. Cu cât vor ajunge mai multe fonduri europene mai repede în ţările membre, cu atât oamenii vor simţi mai mult şi mai repede beneficiile acestui ajutor pentru depăşirea crizei".

După votul de aseară, cei trei coraportori, Siegfried Mureşan de la Grupul PPE, Dragoş Pîslaru de la Grupul RENEW şi Eider Gardiazabal Rubial de la Grupul Socialiştilor, vor primi săptămâna aceasta mandatul din partea plenului Parlamentului European pentru a începe negocierile finale pe raportul legislativ cu reprezentanţii Consiliului Uniunii Europene. Obiectivul este ca Parlamentul European şi Consiliul să ajungă la un acord cât mai rapid, în următoarele săptămâni, astfel încât mecanismul să poată intra în vigoare fără întârziere, la 1 ianuarie 2021.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tradatorilor,vanzatorilor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb