După ce a rezistat multă vreme presiunilor din partea apărătorilor drepturilor omului, Sierra Leone a abolit astăzi pedeapsa capitală, informează AFP, citată de Agerpres.
"Astăzi, scriem o nouă pagină a istoriei. (...) După 20 de ani, ne ţinem promisiunea pe care am făcut-o ca naţiune. După 20 de ani, pedeapsa capitală este în sfârşit total abolită în Republica Sierra Leone", a declarat preşedintele acestei ţări, Julius Maada Bio, în timpul unei ceremonii de promulgare a abolirii, la Freetown, capitala acestei mici ţări din Africa de Vest.
În jur de 50 de ţări din întreaga lume continuă să aplice pedeapsa capitala, prin decapitare, spânzurare sau injecţie letală.
Pe continentul african, aproximativ 30 de ţări menţin această pedeapsă în legislaţia lor, însă o bună parte dintre ele nu au făcut execuţii în ultimii ani. În aprilie, Curtea Supremă din Malawi a declarat pedeapsa capitala contrară Constituţiei.
În Sierra Leone, prima execuţie capitală datează oficial din 1798, la un deceniu după ce Regatul Unit a fondat colonia pentru sclavii eliberaţi.
Legea din 1991 din Sierra Leone prevedea pedeapsa capitală pentru furt agravat, omucidere, trădare sau revoltă. Ultimele execuţii datau din 1998, când 24 de ofiţeri ai armatei au fost executaţi după o tentativă de lovitură de stat, cu un an înainte. În general, pedepsele cu moartea erau comutate în detenţie pe viaţă.
În 2020, preşedintele Republicii Sierra Leone a comutat şapte pedepse capitale, însă 94 de persoane rămâneau încă sub incidenţa unei asemenea condamnări, la sfârşitul anului trecut.
Sierra Leone, la fel ca alte ţări non-aboliţioniste, rămânea criticată de apărătorii drepturilor omului pentru persistenţa acestei pedepse în lege.
Guvernul acestei ţări a anunţat în mai că doreşte să abolească pedeapsa cu moartea. Pe 23 iulie, în urma unei dezbateri aprinse, deputaţii au votat abolirea pedepsei cu moartea, înlocuită cu detenţie pe viaţă sau pentru minim 30 de ani.
Însă abolirea rămânea suspendată până la promulgarea ei de către şeful statului, vinerea aceasta. "Prin abolirea pedepsei capitale în Sierra Leone, ne afirmăm astăzi credinţa în caracterul sacru al vieţii", a declarat preşedintele Julius Maada Bio.
În pofida faptului că deţine zăcăminte de diamante, Sierra Leone este una dintre cele mai sărace ţări din lume. Economia ei, cangrenată de corupţie, a fost devastată de un război civil atroce (1991-2002), care s-a soldat cu 120.000 de morţi.