SIF Moldova - focalizare strategică pe sectorul energetic

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 septembrie 2013

SIF Moldova - focalizare strategică pe sectorul energetic
  • document ataşat Deţinerile SIF MOLDOVA în sectorul energetic şi evoluţia sectorului energetic în portofoliul SIF MOLDOVA
    apasă aici pentru a descărca.

    Interviu cu domnul Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova

    SIF2 Moldova are în vedere consolidarea pilonului energetic (electricitate, petrol, gaze, utilităţi, servicii conexe, plus deţinerile prin intermediul Fondului Proprietatea, posibil şi proiecte de energii regenerabile), conform liniilor strategice generale definite de executiv şi aprobate de acţionari, în cadrul strategiilor multianuale de gestionare a portofoliului de active.

    La finalul primului semestru din 2013, ponderea sectorului energetic în valoarea totală a activelor administrate a ajuns la 23,5%, de la 13,2% în 2010.

    Astfel, SIF Moldova analizează participarea la IPO ROMGAZ (noiembrie 2013), IPO HIDROELECTRICA (toamna 2014), IPO DFEE ELECTRICA SA.

    În acelaşi timp, SIF2 doreşte completarea sectorului energetic cu emitenţi atractivi ca performanţă/ randament, precum şi nivel de predictibilitate şi potenţial de realizare al dividendului. În plus, pe lângă pieţele deja consacrate, vor fi intensificate analizele pieţelor din regiune, vizând şi companii din Europa de Est, cu potenţial de a intra în proces de privatizare/listare.

    De asemenea, SIF Moldova continuă procesul de analiză referitor la proiectele de energii regenerabile (energie solară, eoliană, hidro, biomasă etc.) cu posibilitatea iniţierii unor investiţii în condiţii profitabile.

    Despre strategia de investiţii a SIF Moldova ne-a vorbit Costel Ceocea, preşedintele SIF2, în cadrul unui interviu.

    Reporter: SIF Moldova s-a concentrat, în utimii ani, pe creşterea expunerii pe sectorul energetic. Ce v-a determinat să alegeţi această direcţie de investiţii?

    Costel Ceocea: Încă din 2009, noi am prezentat prima dată o strategie multianuală. Acela a fost momentul când am ales să ne repoziţionăm din punct de vedere al expunerii. Ne-am orientat în raport cu evoluţiile macroeconomice şi, mai ales, cu estimările pentru sectorul financiar-bancar, pe care aveam o expunere foarte mare. Aproape 80% din expunerea noastră era pe sectorul financiar-bancar. În acelaşi timp, ne aflam în mijlocul gestionării efectelor crizei financiare, care avea un impact serios asupra economiei şi a multor sectoare economice din ţara noastră.

    Am ales să ne expunem pe sectorul energetic, pe care l-am apreciat ca fiind sector ţintă pentru noi, pornind de la o expunere, la acel moment, prin deţineri indirecte, de 7%. În 2010, am ajuns la 13%, iar, în prezent, la aproximativ 24%.

    Acest lucru a fost determinat de analiza noastră asupra potenţialului pe care acest sector de activitate îl poate avea, motivat şi de legislaţia care asigura încurajarea domeniului şi, bineînţeles, de obţinerea unor randamente mai mari.

    Am fost şi suntem în continuare cât se poate de prudenţi şi, în lipsa unei expertize cu privire la implicarea directă în unele proiecte, am ales o expunere indirectă, acoperindu-ne astfel unele riscuri determinate şi de faptul că există în continuare prevederi, în OUG 32/2012 pentru posibilitatea modificării actelor constitutive la SIF-uri, în Regulamentul CNVM nr. 15/2004 privind autorizarea şi funcţionarea societăţilor de administrare a investiţiilor, a organismelor de plasament colectiv şi a depozitarilor, chiar în actul nostru constitutiv, care prevăd unele limitări în constituirea unor fonduri specializate pe astfel de domenii.

    Anticipăm revizuiri ale cadrului legislativ în perioada imediat următoare. Avem semnale cât se poate de încurajatoare şi din partea Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), şi din partea ASF mai ales, şi a Organizaţiei Profesioniştilor pe Piaţa de Capital (OPPC) că aceste revizuiri se vor face.

    Astfel, cu certitudine că multe dintre restricţiile noastre investiţionale vor fi ridicate. Atunci, vom avea posibilitatea să ne expunem şi direct.

    Principala noastră expunere indirectă este prin Fondul Proprietatea. După cum reiese şi din raportul nostru la semestru, avem o expunere destul de mare pe Transgaz, urmărim Romgaz, Hidroelectrica, care vor fi listate, dar şi celelalte societăţi din acest sector.

    Reporter: Sunteţi mulţumit de investiţiile făcute în sectorul energetic?

    Costel Ceocea: Da, suntem mulţumiţi de investiţiile făcute în sectorul energetic. Dacă analizăm evoluţia randamentelor, constatăm că este cât se poate de bună şi ne asigură depăşirea mediei randamentelor din toate programele noastre investiţionale.

    Reporter: Aveţi o ţintă privind expunerea pe sectorul energetic?

    Costel Ceocea: Expunerea pe sectorul energetic ar putea să mai crească. Însă nu excludem repoziţionarea şi pe alte sectoare. În raportul nostru la semestru, am dat un semnal cu privire la sectoarele în care credem noi că am putea efectiv să ne poziţionăm. Analizăm mai multe oportunităţi investiţionale. Sub acest aspect, credem că există posibilităţi şi pe alte domenii.

    Reporter: A participat SIF Moldova la IPO-ul Nuclearelectrica?

    Costel Ceocea: Suntem foarte atenţi şi am avut o poziţie activă în perioada premergătoare ofertei, ne-am documentat bine, şi avem o promisiune pentru susţinerea unor astfel de IPO-uri. Dar, ca de fiecare dată, noi suntem investitori, avem nu doar o viziune strategică, ci şi o viziune pe termen mediu. În acest context, pentru multe dintre aceste IPO-ri, una dintre condiţiile subscrierii este şi rămâne în continuare preţul. Ne bucurăm că toate rapoartele vorbesc despre o suprasubscriere.

    În schimb, sunt foarte importante evoluţiile ulterioare. Sunt foarte multe aspecte în raport cu care este greu să îţi asiguri o anumită predictibilitate a randamentului, precum contextul politic, unele decizii cu privire la strategiile investiţionale. În aceste condiţii, este normal ca preţul de ofertă să conteze foarte mult.

    Sub acest aspect, am apreciat că, cel puţin pentru Nuclearelectrica, preţul aşteptat de foarte mulţi dintre investitorii instituţionali era sub cel propus de stat.

    Ne bucură că a fost suprasubscriere la această ofertă. Aşteptăm şi monitorizăm cu foarte mare atenţie mai ales ceea ce urmează să se întâmple în acest sector de activitate. Suntem foarte atenţi la mesajele politice, cu privire la proiecţiile viitoare, vizavi de asigurarea politicii energetice şi a integrării acestui tip de energie în sistemul naţional. Sunt mai mulţi factori care pot determina evoluţia ulterioară a preţului la SNN. Nuclearelectrica este un emitent cât se poate de atractiv, din punctul de vedere al celorlalţi indicatori, pe care intermediarii i-au prezentat. Credem că vor mai fi ocazii care ne vor permite poate o intrare pe acest emitent care să ne ofere un randament un pic mai mare.

    Reporter: Consideraţi că instituţiile pieţei - Autoritatea de Supraveghere Financiară sau Bursa de Valori Bucureşti - ar trebui să ia măsuri suplimentare pentru susţinerea ofertelor publice ale statului?

    Costel Ceocea: Deja ceea ce se întâmplă în ultimele săptămâni cred că este suficent încât să ne dea încredere tuturor celor care suntem implicaţi în piaţa de capital că lucrurile se vor îndrepta. Nu sunt doar poziţii declarative, sunt poziţii consistente ale conducerilor unor instituţii precum Autoritatea de Supraveghere Financiară, Bursa de Valori Bucureşti. Ziarul BURSA a ridicat în faţa întregii pieţe de capital probleme de o importanţă deosebită şi cu un impact pe măsură asupra atitudinii, responsabilităţilor şi a poziţiei pe care fiecare dintre noi le vom avea, din această perspectivă, faţă de celelalte IPO-uri (n.r. pe 12 septembrie, ziarul BURSA a organizat masa rotundă "Strategia de relansare a pieţei de capital").

    Suntem pe drumul cel bun. Suntem într-un context favorabil. La nivel macroeconomic, piaţa de capital îşi arată nu doar complementaritatea, ci şi avantajele pe care le poate oferi în ceea ce priveşte atragerea de resurse şi utilizarea lor pentru susţinerea de investiţii în sectoare cu potenţial foarte mare de creştere. Credem, în continuare, că în paralel cu această dereglementare în sensul stimulării iniţiativei de a-şi alege investitorii domeniile pe care le consideră că că pot oferi satisfacţie, va trebui să fim foarte atenţi la ceea ce înseamnă respectarea regulilor, a conduitei de piaţă.

    Reporter: Aţi menţionat că, odată cu reanalizarea cadrului legislativ aplicabil şi finalizarea procesului de revizuire a acestuia (OUG 32/2012, Regulamentul CNVM nr. 15/2004), aveţi în vedere înfiinţarea unor fonduri care să asigure diversificarea programelor investiţionale. Puteţi detalia care este planul dumneavoastră?

    Costel Ceocea: Sunt foarte multe oportunităţi, care au în spate expertiza pe care o avem deja în administrarea unor portofolii - agenţi economici din zona noastră. Pe lângă acestea, însă sunt multe alte oportunităţi, aici, dar şi în ţară, în domeniul agriculturii, în real-estate etc. Dacă ne-am constitui o expunere indirectă pe astfel de oportunităţi - fie prin achiziţionarea de unităţi de fond de la fonduri deschise, fie prin construirea unor astfel de fonduri proprii, am putea gestiona mai bine cheltuielile de administrare, adoptarea deciziei şi, nu în ultimul rând, adaptarea strategiei investiţionale în raport cu evoluţia pieţei, a oportunităţilor şi cu cheltuielile investiţiei.

    Deocamdată, prevederile din OUG 32/2012 şi Regulamentul 15/2004 nu ne permit acest lucru. Acestea sunt deja discuţii deschise. Suntem într-o continuă consultare cu AAF. Regulamentul 15 vine cu destul de multe clarificări. Există mesaje care încurajează demersurile noastre şi suntem convinşi că finalul va fi cât se poate de bun, în sensul că vom putea să parcurgem etapele care să ne permită să înfiinţăm astfel de fonduri şi să abordăm o strategie investiţională şi în alte domenii. Probabil că aceasta ar fi soluţia pe care să ne fundamentăm un obiectiv mai vechi, astfel încât să le putem propune acţionarilor noştri mobilizarea de resurse. Vorbeam de majorarea de capital şi nu am renunţat la acest lucru, însă trebuie să le propui acţionarilor proiecte cât se poate de clare şi bine motivate din punct de vedere al eficienţei. Nu am abandonat nici alte obiective, precum o posibilă răscumpărare de acţiuni. Oportunitatea acesteia nu este de neglijat.

    70% din investiţiile în acţiuni au mers în sectorul energetic, în semestul I

    Sectorul energetic reprezintă pilonul principal în operaţiunea de consolidare a portofoliului, fiindu-i alocate 70% din totalul investiţiilor în acţiuni efectuate pe parcursul semestrului I 2013, se arată în raportul SIF2 la semestru, care adaugă: "S-au urmărit alocari pe emitenţi strategici: OMV Petrom, Transgaz, Fondul Proprietatea, Transelectrica, Conpet, Electromagnetica, CEZ AS şi Rompetrol Well Services.

    Expunerea pe acest sector a crescut de la 22,5% (31.12.2012) la 23,4% (S1-2013), în condiţiile în care pe anumiţi emitenţi din sectorul energetic s-au efectuat şi marcări de profit. Operaţiunile de tranzacţionare au avut în vedere marcarea secvenţială a profitului printr-un mecanism de reglare a expunerii în anumite momente favorabile de piaţă.

    Operaţiunile de vânzare pe emitentul OMV Petrom s-au efectuat la un preţ mediu de peste 0,46 lei/acţiune, în condiţiile în care valoarea de închidere la finalul semestrului a fost de 0,4212 lei/acţiune. În aceeaşi perioadă s-a achiziţionat un pachet de 50 milioane acţiuni SNP în cadrul plasamentului privat accelerat iniţiat de FP la un preţ unitar de 0,39 lei/acţiune.

    Operaţiunile pe emitentul Fondul Proprietatea au fost atât de achiziţionare, cât şi de vânzare. Suma totală a tranzacţiilor a fost de peste 25 milioane lei, efectuându-se vânzări cu un preţ mediu de 0,6498 lei şi cumpărări cu un preţ mediu de 0,5847 lei. Acţiunea FP s-a apreciat cu 12,7% în S1 2013.

    Achiziţionarea de acţiuni Transgaz, în cadrul ofertei publice secundare de vânzare a 15% din capitalul social, a oferit posibilitatea completării pachetului deţinut şi consolidarea pilonului energetic. Investiţia a avut în vedere: poziţia privilegiată a emitentului în economia naţională, prin operarea unei infrastructuri energetice de importanţă strategică; perspectiva de creştere oferită prin interconectarea cu sistemele similare din Bulgaria, Ungaria, Moldova; performanţa economico-financiară".

    În prima jumătate a anului, societatea a vândut 0,036% din acţiunile BRD şi 0,0861% din titlurile Erste Bank (EBS).

    Potrivit raportului SIF2, sectorul bancar a înregistrat o diminuare a expunerii de la 47,3% (2012) la 42,8% (semestrul I 2013), în condiţiile în care continua: - evoluţia modestă a împrumuturilor, reflectând stadiul actual al ciclului economic şi nivelul crescut al riscului de credit; - ajustarea bilanţurilor în sectorul financiar; - reevaluarea colateralelor şi garanţiilor, prefigurând majorarea provizioanelor şi afectarea indicatorilor de adecvare a capitalurilor.

    În raportul SIF2 se arată: "În cazul emitentului BRD, dezinvestirea s-a realizat ca urmare a analizelor fundamentale şi tehnice, luând în considerare riscurile privind înlocuirea finanţării ieftine de la Societe Generale cu alte surse de finanţare şi a reducerii costului riscului în condiţiile necesităţii creşterii ratei de acoperire a creditelor neperformante.

    Vânzările s-au efectuat la un preţ mediu de peste 9 lei/acţiune, în condiţiile în care preţul de închidere la 28 iunie 2013 a fost de 7,48 lei/acţiune.

    Operaţiunile pe emitentul EBS au luat în considerare evoluţiile negative ale creditelor neperformante aparţinând subsidiarelor est-europene. S-a urmărit fructificarea profiturilor generate de riscul ridicat al acţiunii care a avut un trend de scădere în perioada analizată. Vânzările s-au efectuat la un preţ mediu de peste 107 lei/acţiune, în condiţiile în care preţul de închidere la 28 iunie 2013 a fost de 93,3 lei/acţiune. Expunerile semnificative ale sectorului financiar în totalul activelor sunt: Erste Bank (21,4%:S1-2013; în scădere de la 25,25%: 31.12.2012); BRD (9,99%:S1-2013) şi Banca Transilvania (9,85%:S1-2013)".

    "Da, suntem mulţumiţi de investiţiile făcute în sectorul energetic. Dacă analizăm evoluţia randamentelor, constatăm că este cât se poate de bună şi ne asigură depăşirea mediei randamentelor din toate programele noastre investiţionale".

    "La nivel macroeconomic, piaţa de capital îşi arată nu doar complementaritatea, ci şi avantajele pe care le poate oferi în ceea ce priveşte atragerea de resurse şi utilizarea lor pentru susţinerea de investiţii în sectoare cu potenţial foarte mare de creştere".

    "Dacă ne-am constitui o expunere indirectă pe astfel de oportunităţi - fie prin achiziţionarea de unităţi de fond de la fonduri deschise, fie prin construirea unor astfel de fonduri proprii-, am putea gestiona mai bine cheltuielile de administrare, adoptarea deciziei şi, nu în ultimul rând, adaptarea strategiei investiţionale în raport cu evoluţia pieţei, a oportunităţilor şi cu cheltuielile investiţiei".

    "Credem că există posibilităţi şi pe alte domenii".

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb