SIF Oltenia îşi reduce investiţiile în acţiuni şi vede un profit cu o treime mai mic în 2009

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 aprilie 2009

SIF Oltenia (SIF5) estimează că va obţine, în acest an, un profit net de 59,1 milioane lei, în scădere cu o treime, în contextul în care societatea de investiţii financiare îşi propune o reducere a investiţiilor în acţiuni pentru limitarea riscului în contextul actual de piaţă.

SIF Oltenia a raportat anul trecut un profit net de 86,74 milioane lei (23,57 milioane euro), în scădere cu 18% faţă de 2007.

"În ceea ce priveşte politica inves­tiţională, deşi cotaţiile acţiunilor au ajuns la niveluri care practic nu păreau posibil de atins, investiţiile în acţiuni presupun încă riscuri ridicate. Riscurile sunt legate atât de nivelul de preţ la care au ajuns acţiunile, întrucât există posibilitatea unui nou val de deprecieri, cât şi de capacitatea emitenţilor şi a celor care au un istoric financiar bun, de a putea depăşi cu bine actuala criză economică", potrivit strategiei SIF Oltenia pentru 2009.

Compania menţionează că va continua să investească în acţiuni, dar cu prudenţă, în special în emitenţii cu activitate solidă, care vor putea depăşi criza financiară. De asemenea, volumul de investiţii în acţiuni va fi redus în comparaţie cu anii anteriori, pentru limitarea riscului şi gestionarea mai flexibilă a lichidităţilor.

SIF Oltenia se va orienta în schimb pe investiţiile în piaţa monetară, unde va aloca o parte importantă a resurselor pentru a profita, cel puţin în primul semestru al anului, de dobânzile mari. În acelaşi timp, compania va analiza şi posibilitatea de a investi în obligaţiunile listate pe Bursa de Valori Bucureşti.

În ceea ce priveşte sursele de inves­tiţie, SIF Oltenia va utiliza dividendele pe care urmează să le încas­eze de la companiile din portofoliu, precum şi sumele rezultate din vânzarea participaţiilor la unele societăţi. Astfel, SIF Oltenia mizează în 2009 pe o creştere a veniturilor din investiţii financiare cedate cu 10,7%, faţă de 2008.

Societatea de investiţii estimează că veniturile totale se vor comprima cu 21% în acest an, la 95,26 milioane lei, în vreme ce cheltuielile totale s-ar putea majora cu 5%, până la 35,41 milioane lei.

"În ceea ce priveşte cheltuielile, în estimarea lor s-a avut în vedere nivelul prognozat al ratei inflaţiei în anul 2009, precum şi evoluţia indicelui de creştere a cheltuielilor de funcţionare în ultimii trei ani", potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli propus de conducerea SIF Oltenia acţionarilor.

Recent, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a anunţat că a aprobat ordinul prin care societăţile de investiţii financiare (SIF) pot include deprecierile de active în capitalurile proprii, fără să ajusteze contul de profit şi pierderi, ceea ce a permis SIF-urilor să rămână cu profiturile obţinute anul trecut.

Astfel, capitalurile proprii ale SIF Oltenia au scăzut cu 22% anul trecut, de la 586,4 milioane lei, până la 456,46 milioane lei. În schimb, contul de profit şi pierderi al SIF Oltenia a fost neafectat de scăderea valorii participaţiilor la companiile listate la Bursă.

Societatea de investiţii are un capital social de 58,02 milioane lei, împărţit în 580,16 milioane de acţiuni, cu valoarea nominală de 0,10 lei.

O acţiune SIF Oltenia valora 0,64 lei la închiderea şedinţei de luni a Bursei, ceea ce conferă companiei o capitalizare de 371,31 milioane lei (89,47 milioane euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb