SIF5 Oltenia şi-a schimbat, în statut, cvorumurile necesare AGA, după modificarea legii pieţei de capital 297/2004.
Astfel, statutul SIF5 va prevedea: "Pentru validitatea deliberărilor adunării generale extraordinare este necesară la prima convocare prezenţa acţionarilor deţinând cel puţin o pătrime din numărul total de drepturi de vot, iar la convocările următoare, prezenţa acţionarilor reprezentând cel puţin o cincime din numărul total de drepturi de vot. Hotărârile sunt luate cu majoritatea voturilor detinute de acţionarii prezenţi sau reprezentaţi. Decizia de modificare a obiectului principal de activitate al societatii, de reducere sau majorare a capitalului social, de schimbare a formei juridice, de fuziune, divizare sau de dizolvare a societăţii se ia cu majoritate de cel puţin două treimi din drepturile de vot detinute de acţionarii prezenţi sau reprezentaţi".
Modificarea Statutului va fi înregistrată la oficiul registrului comerţului, în baza hotărârii Consiliului de Administraţie, ulterior obţinerii autorizaţiei din partea ASF.
Societăţile de investiţii financiare (SIF) au fost obligate să îşi treacă în statute cvorumurile prevăzute în legea societăţilor comerciale, adică să relaxeze condiţiile actuale pentru ţinerea Adunărilor Generale, după ce Camera Deputaţilor a adoptat, pe 19 decembrie, legea de aprobare a ordonanţei 32/2012, care aduce modificări legii pieţei de capital 297/2004 (legea 10/2015).
Condiţiile de cvorum şi de majoritate de vot necesare desfăşurării adunărilor generale extraordinare ale acţionarilor, prevăzute în Legea nr. 31/1990, a societăţilor comerciale, şi invocate de cele două modificări legislative (pentru operatorii de piaţă şi SIF-uri), sunt cvorum de 25%, la prima convocare, şi 20%, la a doua convocare.
Legea 31 conţine însă şi o prevedere potrivit căreia acţionarii pot stabili, prin statute, cvorumuri diferite pentru AGEA.