SIF Transilvania dă titlurile IARV pe acţiuni la Petrom, Transgaz sau Transelectrica

Ovidiu VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 14 martie 2011

Mihai Fercală

Mihai Fercală

SIF Transilvania a solicitat Minis­terului Economiei şi Comerţului în schimbul acţiunilor pe care le deţine la societatea IAR Ghimbav (IARV) participaţii la companii din domeniul petrolier şi energetic, cum ar fi Petrom, Transgaz sau Translectrica, ne-a declarat preşedintele societăţii, Mihai Fercală. Domnia sa a precizat: "Ministerul Economiei ne-a convocat la Bucureşti, împreună cu ceilalţi acţionari minoritari şi cu Eurocopter România, pentru a rezolva acest diferend".

Ministerul Economiei urmăreşte şi în acest an dezvoltarea societăţii cu capital mixt Eurocopter România, prin vânzarea de active/majorare de capital, odată cu lansarea privatizării prin metoda negocierii. Eurocopter România este deţinută de grupul EADS, prin compania Eurocopter, care deţine 51% din titluri, restul de 49% fiind partea care revine IAR Ghimbav. În acest sens se va avea în vedere reconfigurarea perimetrului de afaceri al IAR Braşov prin trans­ferul unor active/obligaţii ale companiei către societatea mixtă, Eurocopter România.

Anul trecut, statul român a trans­ferat cele mai importante active ale companiei braşovene către Eurocopter România, dar operaţiunea a fost denunţată şi atacată în instanţă de micii acţionari ai societăţii IAR Ghimbav, printre care se numără şi SIF Transilvania. Curtea de Apel Braşov a blocat, însă, transferul activelor IAR Ghimbav la Eurocopter. În luna noiembrie, judecătorii de la instituţia braşoveană au admis recursul intentat de micii acţionari ai societăţii din Ghimbav cu privire la res­pingerea cererii de ordonanţă preşedinţială şi au dispus "suspendarea executării Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor IAR SA Ghimbav având nr. 5/ 16.06.2010, publicată în Monitorul Oficial nr. 2953/06.07.2010 (Anexa 4) până la soluţionarea în fond a acţiunii în anulare înregistrată pe rolul Tribunalului Braşov - Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ sub nr. 7684/62/2010". Este vorba exact despre hotărârea prin care se aproba transferul celor mai importante active ale societăţii braşovene către Eurocopter România, parte a concernului Eurocopter.

Procesul fusese intentat de către Societatea de Investiţii Financiare Transilvania şi de către fondul de investiţii MEI Roemenie en Bulgarije împotriva companiei IAR Ghimbav, a Eurocopter România şi a Ministerului Economiei şi Comerţului, acţionarul majoritar al firmei din Ghimbav.

"Din păcate, IAR se va închide!"

Fercală consideră, însă, că trecerea celor mai importante active ale societăţii IAR Ghimbav la subsidiara francezilor de la Eurocopter nu este de bun augur pentru societatea la care statul este acţionar majoritar. "Din păcate, credem că IAR Ghimbav se va închide. Este actuala strategie a ministerului, dar noi nu putem accepta să pierdem pentru o decizie care este oricum ilegală. Va trebui să ajungem la o decizie împreună cu ceilalţi acţionari minoritari, dar eu cred că în cele din urmă această problemă se va rezolva", a mai spus sursa citată.

Firma de taximetrie aeriană depinde de autorităţi

Anul trecut, SIF Transilvania a anunţat că intenţionează să investească într-o companie de taximetrie aeriană. Fercală precizează că intenţia a rămas, dar că investiţiile în aceasta trebuie corelate cu programul autorităţilor locale în ceea ce priveşte construcţia unui aeroport la Braşov. "Vom avea întâlniri atât cu Consiliul Judeţean, cât şi cu Consiliul Local, pentru a vedea ce se doreşte a se face la Braşov pe acest domeniu. Nu ştim care aeroport se va construi - cel mic sau cel mare. Pentru noi va fi de mare ajutor acest proiect, pentru că oricum investiţiile în această companie vor fi mari, dar vom începe probabil cu o flotă mai mică de elicoptere după care ne vom extinde", a mai spus sursa citată.

SIF Transilvania analizează listarea mai multor companii din portofoliu

Fercală a mai declarat că pentru acest an SIF Transilvania analizează posibilitatea listării mai multor companii din portofoliu. În ceea ce priveşte societăţile Aro Palace şi Transilvania Leasing, controlate de SIF Transilvania, documentaţia a fost reluată. "Documentaţia pe care am făcut-o acum doi ani nu mai este valabilă, iar criza te forţează să faci mereu noi analize", a spus Fercală, precizând că societatea este interesată de listarea la Bursă şi a altor companii din portofoliu care sunt deocamdată în analiză, dar pe care nu a dorit să le nominalizeze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb