SIF Transilvania (SIF3) a solicitat convocarea acţionarilor companiilor Şantierul Naval Orşova (SNO) şi Turism Felix (TUFE) pentru alegerea membrilor Consiliilor de Administraţie ale celor două societăţi, cu mandate de patru ani, prin aplicarea aplicarea metodei votului cumulativ, potrivit rapoartelor publicate de emitenţi, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Demersul vine în condiţiile în care, Marius-Adrian Moldovan, ce face parte din Consiliile ambelor companii, a renunţat la funcţia de preşedinte executiv/director general al SIF Transilvania, fiind înlocuit de Radu-Claudiu Roşca. De asemenea, Crinel-Valer Andănuţ şi Nicolae Petria, care de asemenea fac parte din Consiliile societăţilor, nu mai fac parte în prezent din bord-ul SIF Transilvania.
În cazul constructorului de nave fluviale, board-ul companiei, ce fusese ales în luna octombrie 2020 pentru o perioadă de doi ani, este format din preşedintele Crinel-Valer Andănuţ, vicepreşedintele Marius-Adrian Moldovan şi membrii Lucia-Carmen Dumitrescu, Constantin-Marian Mihai şi Tudor Ciurezu. Consiliul a fost ales tot în urma unei solicitări a SIF Transilvania în vederea înlocuirii board-ului aflat atunci în funcţie, ce fusese ales de acţionari în aprilie 2019, pentru o perioadă de patru ani. Mihai Fercală, preşedintele de atunci al companiei a atacat acţiunea în instanţă şi a cerut daune, iar luna trecută Curtea de Apel Craiova a hotărât că Şantierul Naval Orşova trebuie să-i plătească lui Fercală suma de 0,53 milioane de lei plus dobânda legală, începând cu data de 2 octombrie 2020 şi până la efectuarea plăţii, pentru revocarea din funcţia de administrator. Hotărârea instanţei este încă în termenul în care compania poate formula recurs.
În cazul societăţii turistice, Consiliul de Administraţie a fost ales cu doar jumătate de an în urmă, în data de 19 aprilie 2021, şi este compus din preşedintele Marius Moldovan, vicepreşedintele Nicolae Petria şi membrii Cristian Buşu, Radu-Cătălin Petrea şi Mihaela Susan.
Cele două companii fac parte din portofoliul SIF Transilvania. În cazul Şantierului Naval Orşova, SIF-ul din Braşov deţine aproape 50% din societate, în acţionariatul companiei ce construieşte şi repară nave fluviale mai găsindu-se SIF Oltenia cu 28,02% şi SIF Muntenia cu 13,17%. Pentru primele şase luni ale acestui an, constructorul de nave a raportat o pierdere de 0,33 milioane de lei, faţă de un profit net de 0,47 milioane de lei în intervalul ianuarie - iunie 2020, în condiţiile creşterii masive a cheltuielilor operaţionale, ce au devansat dinamica aprecierii veniturilor.
La societatea cu profil turistic, SIF Transilvania are 63,2% din companie, în timp ce SIF Oltenia deţine 28,97%. Pentru primele şase luni ale acestui an, compania ce administrează mai multe hoteluri, unităţi de alimentaţie şi alte facilităţi turistice, a raportat un profit net de 1,67 milioane de lei, faţă de o pierdere de 8,95 milioane în prima jumătate a anului trecut, când o bună parte din activitate a fost blocată, în urma măsurilor impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii pandemiei Covid.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2021, 09:59)
Cristian Buşu nu e cel cu dosar penal?
A mai tinut si o sedinta AGA paralela pe strada fara sa aiba convocator si delegatie de a conduce sedinta din moment ce presedintele consiliului de administratie era prezent in sala de sedinte.
Asta inseamna ca primeste acum rasplata pentru ceea ce a facut la Sif5.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2021, 13:08)
Penali adusi de penali. Numai ca intre timp se mai dau in gat unii pe altii si mai si pica dintre ei.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2021, 16:23)
via astia a lui ciorcila si ceocea la supt, ce dreaqu
2.1. răspuns la opinia 2 (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Anonim în data de 04.11.2021, 20:11)
Ai grija d-ul cu SUPTUL, ca te mama....Dolores. Nesimtitule! Asa vorbești și îți spui opinia? Atentie la limbaj.