ZIARUL BURSA

04 noiembrie 2021
Ediţia din 23.12.2024
Fotografie a unui ambuteiaj din New York în timpul blackout-ului din 1965, care a afectat Nord-Estul Statelor Unite ale Americii. Blackout-ul din 9 noiembrie 1965 a fost, la vremea respectivă, cel mai sever blackout din istoria SUA. Pana de curent a afectat inclusiv părţi din Canada, pe lângă statele americane Connecticut, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New York, Pennsylvania, Rhode Island, şi Vermont. Peste 30 de milioane de oameni şi 200.000 de km pătraţi au rămas fără electricitate pentru până la 13 ore.În seara de 9 noiembrie au fost înregistrate temperaturi mai scăzute decât media, iar cererea de energie pentru încălzire şi iluminare a împins sistemul aproape de capacitate. Cauza penei de curent a fost declanşarea unui releu de protecţie de pe o linie de transmisie - puternic încărcată - de la hidrocentrala Sir Adam Beck din Queenston, Ontaria, în apropierea Cascadei Niagara. Releul de siguranţă a fost programat greşit şi s-a declanşat în urma unei variaţii de putere originară hidrocentralei Robert Moses, tot din apropierea Cascadei Niagara, ceea ce a închis o linie principală a reţelei către sudul regiunii canadiene Ontario. Instant, energia care era transportată pe această linie s-a transferat pe alte linii, cauzând o suprasarcină care a dus la activarea altor relee de protecţie. Supraîncărcarea liniilor de interconectare cu statul american New York a dus la extinderea penei de curent în cele opt state americane.Alte capacităţi de producţie au fost şi ele afectate şi au fost oprite automat, iar sistemul de distribuţie a fost în haos, în urma cascadei în reţea a efectelor supraîncărcării şi a pierderii capacităţii de generare, rupând reţeaua în "insule". Staţii după staţii au experimentat dezechilibre şi s-au închis automat, însă statele din sudul SUA nu au fost afectate, ca urmare a limitării conectării de nordul SUA.

România trebuie să nu stea în blackout-ul Europei, pentru că poate

M.G.Macroeconomie / 4 noiembrie 2021

Austria derulează o campanie de informare a populaţiei în eventualitatea unui blackout îndelungat în Europa, punând problema când, nu dacă acesta va avea loc  

Ovidiu Demetrescu: "Dacă ar fi blackout în Europa, atunci ar trebui să stăm separaţi; dacă ei vor să stea în blackout timp de o săptămână, nu trebuie să mergem cu ei, dăm drumul la sistem şi aia este"

Jack Cutişteanu: "O situaţie în care ar putea apărea un blackout este căderea simultană a mai multor unităţi de producţie"

Mircea Coşea: "Dacă există un scenariu global pe undeva care să vizeze distrugerea economiei planetei Pământ, atunci asta ar trebui să urmărească: să oprească energia timp de o săptămână şi cade tot ceea ce înseamnă economie pământească; încetarea economiei o săptămână ar însemna un prăpăd"

"Marile bănci centrale au abordări divergente asupra procesului de întărire a politicii monetare"

MOHAMED EL-ERIAN, ALLIANZ: "Marile bănci centrale au abordări divergente asupra procesului de întărire a politicii monetare"

M.G.Bănci-Asigurări / 4 noiembrie 2021

Fed-ul era aşteptat ieri să anunţe începerea procesului de reducere a injecţiilor lunare de lichiditate şi să publice noi estimări privind viitoare majorări de dobândă 

Marile bănci centrale din economiile dezvoltate, după ce au fost în urma inflaţiei şi în urmă cu identificarea principalilor factori inflaţionişti, încearcă acum să desluşească cel mai bun mod de a reveni din urmă cu strângerea şurubului politicii monetare, consideră Mohamed El-Erian, consilier economic principal la Allianz şi fost CEO al fondului de investiţii Pimco.

Noi presiuni pe economia Chinei

PREMIERUL DE LA BEIJING AVERTIZEAZĂ: Noi presiuni pe economia Chinei

V.R.Macroeconomie / 4 noiembrie 2021

Economia ţării asiatice are nevoie de "ajustări interciclice" ca să înregistreze o expansiune adecvată 

Economia Chinei se confruntă cu noi presiuni de decelerare, atrage atenţia premierul ţării, Li Keqiang, menţionând că autorităţile trebuie să reducă impozitele şi taxele ca să rezolve problemele cu care se confruntă firmele mici şi mijlocii.

Investiţii blocate între "două semnături"

Investiţii blocate între "două semnături"

O.D.Sport / 4 noiembrie 2021

Bucuria amatorilor sporturilor legată de construirea în Capitală a unor stadioane noi în vederea găzduirii Euro 2020 s-a transformat într-o mare frustrare. Nu este vorba de restricţiile impuse de pandemie ci de blocajele produse de birocraţie şi rea intenţie.

BET urcă la un nou maxim istoric

BVB BET urcă la un nou maxim istoric

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 4 noiembrie 2021

Tranzacţii de 42,1 milioane lei, sub cele din sesiunea anterioară  

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat sesiunea de tranzacţionare de ieri în creştere, într-o zi în care investitorii din pieţele internaţionale au fost în aşteptarea deciziei Rezervei Federale, privind programul de relaxare cantitativă. Conform CNBC, aşteptările sunt ca banca centrală din Statele Unite să anunţe că va începe să reducă achiziţiile lunare de obligaţiuni, ce în prezent se ridică la 120 miliarde de dolari.

PNL înclină către refacerea coaliţiei cu USR

NEGOCIERILE CONTINUĂ PNL înclină către refacerea coaliţiei cu USR

George MarinescuPolitică / 4 noiembrie 2021

Liberalii ar dori să refacă guvernul împreună cu foştii parteneri de la USR, chiar dacă au discutat şi cu reprezentanţii PSD. Conform preşedintelui PNL, Florin Cîţu, sunt şanse mari să se refacă coaliţia dintre cele două formaţiuni politice care au coabitat la guvernare împreună cu UDMR până în 8 septembrie 2021.

Comisie de anchetă pentru achiziţiile medicale din pandemie

Comisie de anchetă pentru achiziţiile medicale din pandemie

G.M.Companii / 4 noiembrie 2021

Plenul Camerei Deputaţilor a decis, ieri, înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind achiziţiile publice efectuate în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă pe teritoriul României, de către Ministerul Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică şi alte instituţii aflate în subordinea ministerului de resort.

SIF Transilvania

SIF Transilvania vrea alegeri pentru Consiliile Şantierului Naval Orşova şi Turism Felix

A.I.Piaţa de Capital / 4 noiembrie 2021

SIF Transilvania (SIF3) a solicitat convocarea acţionarilor companiilor Şantierul Naval Orşova (SNO) şi Turism Felix (TUFE) pentru alegerea membrilor Consiliilor de Administraţie ale celor două societăţi, cu mandate de patru ani, prin aplicarea aplicarea metodei votului cumulativ, potrivit rapoartelor publicate de emitenţi, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Rată mică de vaccinare, absenţa unui plan clar de acţiune, comunicare ineficientă

OMS NE ARATĂ CARENŢELE ÎN COMBATEREA PANDEMIEI Rată mică de vaccinare, absenţa unui plan clar de acţiune, comunicare ineficientă

I.Ghe.Miscellanea / 4 noiembrie 2021

Numai 21% dintre persoanele cu vârsta de peste 80 de ani sunt vaccinate în ţara noastră, la 10 luni de la demararea campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid 19, a afirmat, ieri, Heather Papowitz, managerul de criză pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

Chimcomplex

PENTRU PRIMELE NOUĂ LUNI ALE ANULUI Chimcomplex - profit de 422 milioane lei, după ce a înregistrat pierderi în primele trei trimestre din 2020

A.I.Piaţa de Capital / 4 noiembrie 2021

Apreciere cu 126% a veniturilor din exploatare, ca urmare a creşterii cotaţiilor internaţionale a poliolilor 

Chimcomplex Borzeşti (CHOB), companie controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, a raportat pentru primele nouă luni ale acestui an un profit net de 422,21 milioane de lei, faţă de o pierdere de 32,9 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform raportului publicat ieri de societatea ce activează în industria chimică, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

"Reactoarele SMR vor intra în sistemul energetic naţional în 2028"

COSMIN GHIŢĂ, DIRECTORUL GENERAL AL NUCLEARELECTRICA: "Reactoarele SMR vor intra în sistemul energetic naţional în 2028"

M.G.Companii / 4 noiembrie 2021

"Construcţia şi asamblarea reactoarelor SMR este mult mai rapidă, iar costul per KW instalat este mai mic" 

Reactoarele nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR) vor intra în sistemul energetic naţional în 2028, acesta fiind momentul în care ele vor începe să producă energie electrică, a declarat, ieri, Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica (SNN), în cadrul unei intervenţii la televiziunea Digi24. CEO-ul SNN a spus că proiectul reactoarelor 3 şi 4 merge de asemenea înainte.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 4 noiembrie 2021

MACRO NEWSLETTER 4 noiembrie 2021

O.D.Macroeconomie / 4 noiembrie 2021

Preţurile de consum din Turcia şi-au accelerat creşterea anuală şi în octombrie 2021, până la 19,9%, de la 19,6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 2,4%, după un avans de 1,3% în luna anterioară.

Euro s-a apreciat la 4,9490 lei

PIAŢA VALUTARĂ  Euro s-a apreciat la 4,9490 lei

Gabriela BucătaruBănci-Asigurări / 4 noiembrie 2021

Euro a crescut, ieri, cu 0,03 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9490 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16:20, un euro era tranzacţionat la 1,1565 dolari, în depreciere cu 0,11%...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7651
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2842
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0022
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2770

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo