MOHAMED EL-ERIAN, ALLIANZ: "Marile bănci centrale au abordări divergente asupra procesului de întărire a politicii monetare"

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 noiembrie 2021

"Marile bănci centrale au abordări divergente asupra procesului de întărire a politicii monetare"

Fed-ul era aşteptat ieri să anunţe începerea procesului de reducere a injecţiilor lunare de lichiditate şi să publice noi estimări privind viitoare majorări de dobândă

Marile bănci centrale din economiile dezvoltate, după ce au fost în urma inflaţiei şi în urmă cu identificarea principalilor factori inflaţionişti, încearcă acum să desluşească cel mai bun mod de a reveni din urmă cu strângerea şurubului politicii monetare, consideră Mohamed El-Erian, consilier economic principal la Allianz şi fost CEO al fondului de investiţii Pimco. Erian scrie într-un editorial pentru Bloomberg că în acest grup al economiilor dezvoltate se conturează abordări diferite asupra strângerii robinetului banilor ieftini.

"Unele bănci centrale, urmând exemplul unui număr în creştere de instituţii bancare centrale din rândul economiilor aflate în dezvoltare, întăresc cu grijă politica monetară într-un mod cât mai rapid posibil. Altele continuă să sfideze dinamica inflaţionistă, citând probleme particulare din economiile lor. Apoi mai sunt cele aflate la mijloc, doritoare să facă tranziţia, dar încă nesigure cu privire la modalitatea cea mai bună de a o realiza pentru că au devenit, prin propriile acţiuni, ostatice unei idei incorecte că inflaţia va fi tranzitorie şi a posibilităţii schimbării cadrului de politică monetară la momentul nepotrivit", scrie El-Erian.

Acesta adaugă că, în ultimele luni, a devenit evident pentru mare parte din marile băncile centrale ale lumii că inflaţia se dovedeşte a fi mult mai persistentă şi mai cuprinzătoare decât se estima anterior.

"Deşi această recunoaştere a devenit destul de pronunţată în comunitatea băncilor centrale, răspunsurile devin mai variate. Cu acest lucru apare un nou element de diferenţiere pentru o economie globală care este în mod notabil dispersată", arată Mohamed El-Erian.

Potrivit acestuia, există trei categorii de reacţii la inflaţie în prezent. În prima categorie intră un număr din ce în ce mai mare de bănci centrale, printre care cele din Australia, Noua Zeelandă şi Norvegia, care au început deja să întărească politica monetară, dar abordarea lor rămâne una prudentă în ciuda direcţiei destul de clare.

"Banca Angliei ar putea foarte bine să se alăture acestui grup joi, iar abordarea sa de politică este de aşteptat să fie una care ia în calcul că pentru iniţierea ciclului de majorare a dobânzilor trebuie încheiat mai întâi procesul de achiziţie de active. Acest grup va continua să conducă la nivel global procesul de întărire a politicilor monetare, acompaniat de un număr din ce în ce mai ridicat de bănci centrale din rândul ţărilor în curs de dezvoltare unde nevoia de acţiune este mai urgentă. Nu doar riscul inflaţionist este mai ridicat acolo, dar există teama de riscul unor ieşiri violente de capitaluri străine pe măsură ce grupul economiilor avansate întăreşte condiţiile de lichiditate", mai explică El-Erian.

Fostul şef de la Pimco arată de asemenea că al doilea grup este dominat de Banca Centrală Europeană (BCE), unde riscurile cu privire la persistenţa inflaţiei vin cu îngrijorări şi mai pronunţate în relaţie cu robusteţea creşterii economiei reale. La BCE, spune Mohamed El-Erian, riscul unei întăriri premature a politicilor monetare - cum a făcut de altfel BCE în vara lui 2008 şi în 2011 - este considerat mai mare decât riscul unei întârzieri în începerea majorărilor de dobândă.

"Al treilea grup este cel mai interesant pentru că include şi Fed-ul, cea mai puternică bancă centrală din lume. Nevoia de a ridica piciorul de pe pedala stimulului monetar, aflat la turaţie maximă, inclusiv printr-o reducere imediată a achiziţiilor de active şi majorări de dobândă anul viitor, a fost recunoscută de către mulţi şi a început să fie inclusă în (preţurile din) pieţe. Dar abilitatea Fed-ului de a face aceste lucruri rapid este complicată de factori care se referă la credibilitatea şi eficacitatea sa. Aici sunt incluse adoptarea, anul trecut, a unui nou cadru de politică monentară care priveşte mai degrabă în trecut şi care este inoportun pentru provocările curente, dar şi aderenţa repetată şi prelungită la caracterizarea inflaţiei drept tranzitorie în ciuda dovezilor contrare care se tot adună. Asta sugerează că tranziţia de politică monetară ar putea fi lentă şi ezitantă la început, trecând ulterior într-o zonă mlăştinoasă, aferentă celui de-al doilea grup. Dacă se va întâmpla acest lucru, riscul unei greşeli de politică ar fi şi mai mare, incorporând cel mai probabil un proces de revenire a politicii monetare mult prea rapid care va slăbi economia reală şi va majora diferenţele de avuţie", conchide El-Erian.

Fed-ul era aşteptat ieri să anunţe începerea procesului de reducere a injecţiilor de lichiditate cu 15 miliarde de dolari/lună de la 120 de miliarde de dolari/lună - finalizarea QE în T2 2022 - şi să publice noi estimări (dot plot) ale membrilor Consiliului de Politică Monetară (FOMC) de majorare a dobânzilor pentru 2022 şi anii următori.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nu prea stie nimeni cu certitudine ce sa faca si actioneaza conform datelor disponibile pe termen scurt. Mohamed face un clasament, nu cred ca are nici el o solutie.

    1. Asteptam parerea lui Ben Madadi si-a lui MAKE!

      Politicienii din SUA si Fed-ul chiar se tem de inflatie. Inegalitatea sociala este mult mai mare in SUA fata de Europa iar inflatia ii loveste direct pe cei mai saraci si rupe si mai mult pacea sociala atat de tulburata in epoca populismului primitiv emanat de carismaticul Donald.

      Inegalitatea sociala in SUA este uriasa. Legislatia muncii este mult, mult mai dura in SUA fata de UE. 14 zile calendaristice de concediu pe an, concediere foarte usoara, salarul minim. Munca nu este respectata. Inainte de pandemie somajul era la niste cote incredibil de mici, dar ciudat, salariile mici nu au crescut. Istoric, somajul este mic chiar si acum dupa pandemie, dar daca ii intrebi pe oameni aproape toti se tem sa nu-si piarda locul de munca.  

      Si peste toate astea avem uriasa problema a asigurarilor medicale si accesului la facilitati medicale. Un simplu telefon la salvare poate insemna costuri de 5-6000 de dolari in anumite zone. O operatie de apendicita te poate trimite direct in faliment personal. Desigur, daca esti sarac si nu ai asigurare medicala.  

      Nu cred ca trebuie sa ne miram ca societatea americana este atat de dezbinata si ca oamenii saraci privesc cu groaza la cresterea preturilor. Eu sunt un fan, pana la un punct, al capitalismului dinamic si inovativ american, dar , sub nicio forma, nu sunt un fan al stilului de viata si al societatii americane!  

      Spre deosebire de SUA in Europa statul social este mult, mult mai puternic. Sigur ca avem inegalitate si aici, dar parca lucrurile sunt mai asezate. In Romania, ca sa dau un exemplu, o tara saraca, dar aproape toti suntem proprietari. Investitiile straine, asa putine cum au fost ele, ne-au facut sa mergem inainte dupa Revolutie si asta in ciuda politrucilor, a haosului legislativ si a institutiilor care nu prea functioneaza.  

      Spre deosebire de Fed, cred ca BCE chiar saluta bucuroasa inflatia. Este probabil singura sansa ca statele supraindatorate din sud sa-si vada scazand raportul datorie publica la PIB si sa induca un oarecare sentiment de normalitate in zona euro. Desigur, un fals sentiment de normalitate pentru ca problema datoriilor publice uriase nu se va rezolva niciodata. Chiar mai dramatic, tarile supraindatorate din sud au si o demografie negativa (cu toata imigratia) iar acesta problema se accentua cu fiecare an. 

      Ca o CONCLUZIE, pe masura ce bancherii-investitori de la Fed vor normaliza din ce in ce mai mult politica monetara (fara sa se grabeasca, desigur, ca sa nu tulbere prea mult pietele unde au si ei investitii personale solide) diferenta dintre BCE si Fed va deveni tot mai evidenta si este in defavoarea BCE.  

      BCE nu va putea renunta niciodata la politica dobanzilor mici si la politica sustinerii tarilor euro supraindatorate fara a pune in pericol moneda euro. Iar BCE nu va accepta niciodata sa puna in pericol moneda euro si constructia europeana!

    Pana cand uraniul nu atinge iar platou politica nu se intareste in adevaratul sens al cuvantului!

    mai avem minim 2-4 ani in functie de piete in devalorizari... print accelerat de bani/credit in piete 

    trantirea uraniului din platou anunta caderea economica reala!!! - momentan e bula de consum / cerere / credit in timp ce vechea productivitate se pregateste sa faca exit!! 

    politica monetara “covid” = politica monetara “aviara/porcina” din 2004-2005-2006!!! 

    deficitel e / datoriile guvernelor in raport cu gdpul tocmai au inceput nou ciclu de ascensiune! - deci sa lase vrajeala bancile centrale ca nu vor pune frana in botul guvernelor asa rapid (nu acum; nu inca)... ciclu pornit de doar 2-ani (relativ nou) tine in medie 5-6 ani!!! 

    Guvernul fura puterea prostilor cu agoniseala in conturi!!! 

    semnat comenturi “cretine”

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb