PREMIERUL DE LA BEIJING AVERTIZEAZĂ: Noi presiuni pe economia Chinei

V.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 noiembrie 2021

Noi presiuni pe economia Chinei

Economia ţării asiatice are nevoie de "ajustări interciclice" ca să înregistreze o expansiune adecvată

Economia Chinei se confruntă cu noi presiuni de decelerare, atrage atenţia premierul ţării, Li Keqiang, menţionând că autorităţile trebuie să reducă impozitele şi taxele ca să rezolve problemele cu care se confruntă firmele mici şi mijlocii.

Li Keqiang nu precizează amploarea noilor "presiuni de decelerare" sau cauza acestora, dar expresia în cauză este folosită în general de oficialii chinezi atunci când se referă la o economie care încetineşte. Premierul chinez a mai folosit expresia, chiar de mai multe ori în 2019.

Premierul Chinei spune, citat de Bloomberg, că economia ţării sale are nevoie de "ajustări interciclice" pentru a continua să crească într-un interval adecvat. Conform sursei, această expresie este asociată cu o abordare fiscală şi monetară mai conservatoare, care se concentrează mai mult pe perspectivele pe termen lung decât pe performanţa economică imediată.

Economia Chinei a încetinit în ultimele luni din cauza eforturilor Beijingului de a limita creşterea sectorului imobiliar. Declaraţiile premierului chinez au venit după alte semne de slăbiciune, constatate în octombrie, din cauza penuriei de energie care a afectat producţia locală şi a măsurilor stricte luate în contextul pandemiei de coronavirus, care au oprit cheltuielile de vacanţă.

Bruce Pang, China Renaissance Securities: "Nu există motoare evidente de creştere acum"

"Nu există motoare evidente de creştere acum, aşa că guvernul caută unul", declară Bruce Pang, şef al departamentului macro şi cercetare strategică din cadrul China Renaissance Securities Hong Kong Ltd., adăugând: "Investiţiile întreprinderilor mici pot oferi o sursă de creştere mai sănătoasă, pe termen lung, în comparaţie cu investiţiile guvernamentale sau imobiliare".

Autorităţile vor încuraja băncile să împrumute mai mult întreprinderile mici, vor reduce în continuare impozitele şi taxele pentru acestea şi vor căuta să simplifice procedurile administrative ca să încurajezez mai mulţi antreprenori, subliniază Bruce Pang.

Mai multe bănci de investiţii şi-au redus previziunile pentru creşterea economiei Chinei

Indicele Purchasing Managers (PMI), care reflectă sănătatea economică din sectoarele de producţie şi servicii, a scăzut la 49,2 puncte în octombrie, conform Biroului Naţional de Statistică de la Beijing. Aceasta a fost a doua lună în care indicele s-a situat sub pragul cheie de 50, ceea ce semnalează o scădere a producţiei.

De menţionat că, în ultimele săptămâni, mai multe bănci de investiţii şi-au redus previziunile pentru creşterea economiei Chinei la sub 8% (în 2021). Cu toate acestea, Huang Yiping, fost consilier la banca centrală chineză, a declarat marţi, citat de Bloomberg News, că, în timp ce economia Chinei va încetini şi mai mult în următoarele câteva luni, o creştere anuală de aproximativ 8% este realizabilă.

Premierul de la Beijing a cerut crearea unui mediu de afaceri mai bun prin tratament egal al tuturor tipurilor de companii şi o mai bună supraveghere a pieţei, susţinând eforturile de combatere a monopolurilor şi a concurenţei neloiale.

Amintim că, în al treilea trimestru din anul curent, creşterea economică a Chinei a încetinit după ce evoluţia sectorului imobiliar şi criza energetică au evidenţiat recuperarea incompletă a ţării după pandemia de coronavirus. Produsul Intern Brut al ţării a crescut cu 4,9% în perioada iulie-septembrie 2021, comparativ cu acelaşi interval al anului trecut. Dar, comparativ cu al doilea trimestru al acestui an, creşterea a fost de numai 0,2%.

Focarul Delta din China, cel mai răspândit de la începutul pandemiei

Mai multe provincii din China se luptă cu pandemia de Covid-19, în prezent fiind înregistrat un ritm de infectare cu varianta Delta mai mare decât oricând de la izbucnirea iniţială a focarului în Wuhan, în 2019.

Varianta Delta, extrem de contagioasă, se răspândeşte în toată ţara, în ciuda măsurilor din ce în ce mai agresive pe care oficialii le-au adoptat în încercarea de a o contracara, notează Bloomberg. Peste 600 de cazuri cu transmitere locală au fost depistate în 19 din 31 de provincii în acest focar recent.

Conform sursei, China a raportat miercuri 93 de noi cazuri locale şi 11 infecţii asimptomatice. Încă trei provincii au detectat cazuri: Chongqing, Henan şi Jiangsu.

Oficialii din China spun că s-au angajat să menţină aşa-numita abordare Covid Zero, chiar dacă apar tot mai multe cazuri.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sa fim seriosi: nu exista COVID-19 in China! N-a existat niciodata dupa ce au refuzat sa mai publice datele, nu va exista nici in continuare. Partidul vegheaza iar nemernicul de virus nici nu indrazneste sa-si arate coltii prin raiul comunist, deci aici avem o stire rauvoitoare care va starni imediat reactia ambasadei chineze in Romania, care-si va permite sa ne urecheze de parca am fi slugile lor.

    Pentru deplina conformitate cu standardele comuniste privind adevarul oficial, sa stiti ca nici Wuhan-ul nu exista in China: este doar o alta inventie a diabolicilor capitalisti.

    Am zis! 

    Cand o sa spalam si noi strazile cu detergent vom putea sa facem aprecieri. Deocamdata noi ne luptam cu aruncarea gunoaielor pretrutindeni. Nici serviciile de salubritate din sate si orase nu mai sunt ce au foast. La Bacau am vazut angajati de la salubritate care strangeau frunzele si alte gunoaie de pe marginea strazii cu utilaje de ultima ora si de descarcau in parcarea pentru autoturisme. Intrbat daca este bine ce face, agajatul a raspuns ca o sa vina o masina mai mare sa le ridice. Dupa 3 zile nu a venit inca nici o masina iar frunzele si gunoaiele s-au raspandit peste tot. In China nu cred ca se procedeaza la fel.

    1. Mergi in China, ca ai libertatea asta (nu stiu daca acoilo vei avea libertatea de a te intoarce)!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb