OMS le cere oamenilor de ştiinţă să se "concentreze" şi pe alte vaccinuri

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 4 noiembrie 2021

OMS le cere oamenilor de ştiinţă să se "concentreze" şi pe alte vaccinuri

Pandemia a dat peste cap întreaga lume, dar dincolo de coronavirus există şi alte probleme grave legate de sănătatea oamenilor. Concentrarea atenţiei într-un singur punct nu este benefică atunci când este vorba de chestiuni sanitare. Faptul că într-un termen relativ scurt au apărut mai multe vaccinuri menite să combată coronavirusul arată că dacă există voinţă se pot face multe lucruri în acest domeniu. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat un apel urgent pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva unei infecţii bacteriene care ucide aproximativ 150.000 de bebeluşi în fiecare an. Streptococii de grup B (SGB), care provoacă septicemii şi meningite, reprezintă o problemă de sănătate mult mai importantă decât se credea până în prezent, potrivit unui raport întocmit de OMS şi de London School of Hygiene and Tropical Medicine. Raportul a dezvăluit, de asemenea, că acest tip de bacterie reprezintă cauza principală pentru 500.000 de naşteri premature pe an şi pentru numeroase handicapuri permanente. Documentul, care confirmă amploarea fenomenului - în jur de 100.000 de sugari decedaţi şi de 50.000 de bebeluşi născuţi morţi în fiecare an -, avertizează şi în ceea ce priveşte lacunele care există în colectarea datelor medicale, sugerând astfel că numărul real al victimelor ar putea fi mult mai mare. "Acest studiu nou ne arată că streptococul de grup B este o ameninţare subevaluată pentru supravieţuirea şi bunăstarea nou-născuţilor, care are un impact devastator asupra unui număr foarte mare de familii din lume", a subliniat Philipp Lambach, care lucrează pentru programele de vaccinare din cadrul OMS. Din cauza efectelor devastatoare provocate de acest tip de bacterie, "OMS îndeamnă, alături de partenerii săi, la dezvoltarea de urgenţă a unui vaccin matern împotriva SGB", a adăugat Philipp Lambach. Specialiştii subliniază că un astfel de vaccin ar putea salva sute de mii de vieţi şi regretă că nu au fost obţinute mai multe progrese în această privinţă, în contextul în care ideea dezvoltării acestui ser a fost lansată în urmă cu peste trei decenii.

În medie, 15% dintre femeile însărcinate, reprezentând circa 20 de milioane pe an, sunt purtătoare ale acestui tip de bacterie vaginală. Ea poate fi transmisă fetusului prin lichidul amniotic, precum şi în timpul naşterii, dacă bebeluşul vine pe lume în urma unei naşteri naturale. În fiecare an, 40.000 de copii suferă de tulburări neurologice cauzate de streptococii de grup B. În prezent, femeile purtătoare de SGB sunt tratate cu antibiotice în timpul naşterilor, pentru a se reduce astfel riscul de infectare a bebeluşilor. Însă procedura nu este adaptată în multe ţări. Cea mai mare rată de cazuri de SGB apărute pe filieră maternă se află în Africa Subsahariană, care deţine jumătate din totalul cazurilor din lume, precum şi în Asia de Est şi Asia de Sud-Est, precizează autorii raportului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Avem de-a face cu un potential exemplu de capitalism ineficient / deturnat.

    Prin panica cultivata intentionat sau prosteste in mass-media, la care asistam de aproape 2 ani de zile, s-a creat o glorioasa piata de desfacere pentru vaccinurile anti-COVID, dincolo de posibilitatea acestora de a fi produse. 

    Diverse tari / blocuri se intrec in a amaneta productia viitoare de vaccinuri, ante-contractand sute de milioane sau miliarde de doze. 

    In aceste conditii: 

    1. de ce ar mai produce companiile respective si vaccinuri pentru alte patologii, daca liniile lor de productie sunt oricum supra-solicitate, iar patologiile respective nu sunt la fel de profitabile ca si COVID? 

    2. de ce ar risca companiile producatoare de vaccin sa foloseasca tehnologia mARN pentru un vaccin anti-SIDA, spre exemplu, cand deja vedem ca eficienta acestor vaccinuri scade in timp, pe masura ce virusul muteaza spre noi variante. 

    Esti sanatos, faci vaccin anti-COVID, nu esti chiar asa de protejat precum sperai, asa ca poti sa faci COVID. Din fericire, adevarul implicit (insa nerecunoscut) este ca riscul relativ de deces asociat COVID este mic, asa ca statistic esti totusi ok daca vaccinul a esuat in cazul tau. 

    Esti sanatos, faci un ipotetic vaccin anti-HIV nou dezvoltat la indemnul OMS, dar nu esti chiar asa de protejat precum sperai. Asa ca faci SIDA. Riscul de deces e cel aferent SIDA, adica mare. Spre deosebire de esecul unui vaccin COVID, esecul unui vaccin anti-HIV ar rezulta intr-un dezastru terapeutic practic garantat. 

    De ce ar risca companiile producatoare de vaccin sa se expuna la asa ceva si sa arate totodata limitele tehnologiei mARN? 

    Tot circul zilelor noastre este fundamentat pe faptul ca in cazul COVID, mortalitatea definita ca Infection Fatality Ratio este in realitate scazuta, iar esecul vaccinului de a te proteja nu rezulta automat in complicatii grave garantate, cum ar fi cazul cu alte boli terifiante generate de virusuri ARN, precum SIDA, Ebola, hepatita C, etc 

    Liber la vaccinare si liber la profituri cu riscuri aferente zero.

    Reteta capitalismului de vis, dar ineficient. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb