SIF-urile au scăzut în medie cu 10% luna trecută

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 17 iulie 2009

SIF-urile au scăzut în medie cu 10% luna trecută

Investitorii care au cumpărat acţiuni de pe Bursă, în perioada 15 iunie - 15 iulie, au avut de pierdut, după mult timp în care majoritatea acţiunilor au înregistrat avansuri semnificative. Cei mai norocoşi au fost cei care s-au orientat către un porfoliu format din cele mai lichide acţiuni cotate la bursă, indicele BET, care le reprezintă, consemnând o depreciere de numai 3,14% în ultima lună, în timp ce indicele BET-FI, care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a scăzut cu 9,58%. În acelaşi ritm au mers şi cele mai lichide 25 de acţiuni de pe Bursă, grupate sub forma indicelui BET-XT, coborând cu 5,35%.

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar "Impact" Bucureşti (simbol IMO) au fost printre puţinele titluri performante de pe bursă, înregistrând, în perioada analizată, o apreciere de 8,72%, cu toate că nu au atras rulaje importante.

La polul opus însă au fost cei care au preferat, luna trecută, să achiziţioneze bijuterii şi alte obiecte din aur, în perioada de referinţă. Metalul galben a pierdut 1,61% în perioada analizată, pe fondul ieftinirii preţului acestuia la nivel mondial.

Cu toate acestea, investitorii care s-au hotărât, în perioada analizată, să constituie depozite în lei la băncile comerciale, s-au dovedit mai inspiraţi, înregistrând creşteri uşoare la această categorie de plasament. Cei mai norocoşi au fost cei care s-au orientat spre "Garanti Bank", care a continuat să ofere cele mai bune randamente, fructificând contul deponenţilor cu 1,12%.

Şi tradiţionaliştii care au preferat, la 15 iunie, să constituie depozite în euro la "Romanian International Bank" au obţinut în continuare randamente sensibile. Astfel, persoanele care, în urmă cu o lună, au ales să îşi direcţioneze economiile către acest tip de plasament, au obţinut, miercuri, un câştig de 0,5% din suma depusă.

Mai mult însă au câştigat persoanele care au achiziţionat titluri la fondul "Omnitrust", cel mai performant în perioada analizată. Astfel, investitorii care s-au orientat către acest fond au câştigat 2,18% din investiţia iniţială, în perioada analizată.

Cei care au decis să îşi păstreze banii "la ciorap" nu au înregistrat nici pierderi, nici câştiguri semnificative, cursul leului coborând uşor cu 0,08% în comparaţie cu cel al monedei europene.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb