SIF-urile se gândesc la preluarea CEC

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 aprilie 2008

SIF-urile se gândesc la preluarea CEC

Reprezentanţii societăţilor de inves­tiţii financiare (SIF) au în vedere preluarea CEC, la momentul când va fi privatizată, susţinând că ar fi de dorit să avem în România o bancă cu capital majoritar autohton. Aceştia spun că această idee este mai bună decât înfiinţarea unei bănci noi de către SIF-uri.

Pentru a participa la privatizarea CEC, SIF-urile ar putea să îşi lichideze din participaţiile deţinute la bănci. Societăţile de investiţii financiare au deţineri la BCR, BRD, "Banca Transilvania" şi "Bancpost", participaţii care le aduc dividende substanţiale. Aproximativ 85% din suma încasată ca dividend de SIF-uri a provenit de la bănci, potrivit unor analize de anul trecut. Reprezentanţii SIF spun că este adevărat că bună parte din dividendele încasate au fost distribuite de băncile din portofoliu. Mihai Fercală, preşedintele SIF3 "Transilvania", ne-a precizat că probabil, anul acesta, dividendele de la bănci vor cumula aproximativ 55-60% din total.

Sorin Turtoescu, preşedintele SIF2 "Moldova", este de părere că deja este târziu pentru SIF-uri să înfiinţeze o bancă proprie şi că ar fi mai bine să participe la privatizarea CEC, care "are un traseu des­tul de bun în ultimul timp şi care poate deveni bun". Potrivit domniei sale, CEC "arată că are o conducere care poate să o facă rentabilă, să lucreze pe bază de eficienţă".

Mihai Fercală agreează, la rândul său, ideea preluării CEC.

"Dacă autorităţile guvernamentale ar fi de acord, cred că a fi bine ca măcar o bancă să rămână cu acţionariat majoritar autohton.

SIF-urile ar putea să preia controlul CEC şi să-şi asume responsabilitatea să o dezvolte", ne-a declarat domnul Fercală. Pentru a obţine banii necesari, preşedintele SIF "Transilvania" spune că SIF-urile ar trebui să vândă din acţiunile de la bănci.

Petru Pavel Szel, preşedintele SIF "Muntenia", ne-a spus că ideea "intrării" la CEC este de ani de zile şi că nu a ieşit pentru că "unora nu le-a convenit". Domnia sa ne-a spus că trebuie văzut în ce condiţii şi la ce preţ ar putea fi făcută achiziţia CEC şi că SIF "Muntenia" va analiza această alternativă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ma numesc miron silvica din oradea am la sif 2 moldova 975,noua sute sapte zeci si cinci de actiuni si as vrea sa le vand ,as vrea sa stiu daca e rentabil

    Cea mai buna afacere pentru Sifuri este preluarea CEC care are foarte multe sedii si daca se pune un menegement profesionist poate ajunge cea mai rentabila banca.

    Actual functionarii CEC se comporta cu clientii foarte urat,parca ar dori sa mearga la alta banca ca ei nu stiu ce sa faca cu banii daca acestia vor sa faca depozite.

    La CEC se exista o politica de schimb valuta si dobanzi foarte dezavantajoasa pentru clienti. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb