SIF1 şi SIF4 susţin că o propunere de modificare a Actului Constitutiv al SIF5 este nelegală

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 iunie 2020

SIF1 şi SIF4 susţin că o propunere de modificare a Actului Constitutiv al SIF5 este nelegală

SIF Banat-Crişana (SIF1) împreună cu SIF Muntenia (SIF4), ce deţin împreună 5% din capitalul social al SIF Oltenia (SIF5),  au solicitat conducerii SIF5 completarea oridinii de zi a AGEA SIF-ului din Craiova din data de 14 iulie, cu o serie de elemente privind modificarea actului constitutiv al societăţii în vederea conformării cu Legea FIA care, comparativ cu propunerea iniţială înaintată de conducerea SIF5, nu include o modificare despre care SIF1 şi SIF4 susţin că este nelegală şi încalcă dreptul acţionarilor de a stabili direct şi consensual cadrul şi modul în care se formează voinţa socială.

Cele două SIF-uri indică către art. 7, alin. 14 din convocator ce arată că: "În situaţii deosebite, hotărârile adunărilor generale ale acţionarilor se pot adopta şi prin altă procedură de consultare a acţionarilor permisă de lege. Responsabilitatea stabilirii modului de exercitare a votului în astfel de situaţii revine Consiliului de Administrare al societăţii".

Potrivit SIF1 şi SIF4, modificarea propusă introduce o incerititudine inadmisibilă cu privire la cadrul şi regulile în care se formează voinţa socială, acestea devenind imprevizibile şi lăsate la aprecierea administratorilor, care au interese contrare societăţii, rezultate din raporturile de mandat.

"Modificarea propusă ca art. 7, alin. 14, este nelegală şi pentru că încalcă normele referitoare la mandat prin substituirea voinţei acţionarilor cu cea a administratorilor, ca mandatari ai societăţii, şi excede atribuţiile Consiliului de Administraţie, care nu are puteri de reglementare în domeniul regulilor de formare a voinţei sociale", mai spun cele două SIF-uri, conform raportului publicat ieri la Bursa de Valori Bucureşti de SIF Oltenia.

În plus, se susţine că textul modificării propuse relevă şi intenţia clară a adininistratorilor care au propus textul art. 7 alin. 14 de a deturna voinţa socială printr-o prevedere obscură, care sa le permite administratorilor să impună "modul de exercitare a votului" prin condiţionări şi limitări necunoscute acţionarilor.

Practic, SIF1 şi SIF4 opinează că, printr-o prevedere lipsită de precizie, claritate şi previzibilitate, administratorii care au propus art. 7 alin. (14) au urmărit ca acţionarii să fie surprinşi în orice moment prin modificarea regulilor esenţiale referitoare la formarea voinţei sociale cu pretextul existenţei unor "situaţii deosebite".

"Textul propus permite astfel administratorilor să-şi impună voinţa în faţa acţionarilor atât prin îngrădirea dreptului acţionarilor de a participa şi de a vota, cât şi prin manipularea acestor drepturi fundamentale", se arată în solicitarea celor două SIF-uri, adăugându-se: "Astfel, prin sintagma «în situaţii deosebite» neprecizate în vreun fel, membrii Consiliului de Administraţie pot impune discreţionar şi abuziv noi reguli acţionarilor în orice moment cu pretextul «deosebirii» faţă de alte situaţii".

SIF1 şi SIF4 mai arată, în solicitare: "Cadrul legal aplicabil organizării adunărilor generale ale acţionarilor şi exercitării drepturilor de vot ale acţionarilor este stabilit prin norme imperative, nefiind permise derogări decât în situaţia în care legea le-ar prevedea în mod expres, pentru a se asigura o protecţie eficientă a drepturilor fundamentale ale tuturor acţionarilor în faţa tendinţelor abuzive ale administratorilor şi/sau ale acţionarilor majoritari".

Potrivit celor două SIF-uri, modificarea propusă ca art. 7 alin. 14 se înscrie în practicile nelegale ale unor administratori ai SIF Oltenia, care au îngrădit dreptul de a participa şi de a vota al unor acţionari tocmai cu pretextul existenţei unor "situaţii deosebite".

De asemenea, se arată că acest fapt a generat deja o serie de litigii în care sunt implicaţi societatea şi acţionarii săi, ale căror drepturi fundamentale au fost încălcate prin dispoziţiile nelegale ale unor administratori ai societăţii.

"Faţă de cele arătate anterior cu privire la nelegalitatea propunerii făcute ca art. 7 alin. 14 este cert că, în cazul adoptării unei astfel de modificări, se va declanşa un nou litigiu pentru anularea acestei prevederi. Menţionăm şi că Autoritatea de Supruveghere Financiară va fi sesizată cu nelegalitatea unei astfel de prevederi în cazul în care ar exista o hotărâre de adoptare a acesteia", informează SIF şi SIF4 în notele privind justificarea solicitării înaintate către conducerea SIF Oltenia.

Recent, SIF1 şi SIF4 au cerut convocarea acţionarilor SIF-ului din Craiova pentru aprobarea revocării administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa şi Nicolae Stoian, cu încetarea imediată a mandatelor acestora, precum şi constatarea încetării, la data aprobării, a mandatului de director general al societăţii, deţinut de Tudor Ciurezu.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Nu înțeleg, parcă singura preocupare a lui Drăgoi este bătălia pe viață și pe moarte cu Ciurezu. Nici vorbă de buna administrare a Sif1 si Sif4 ,nici vorbă de Covid 19.

    Ca sa vezi, aceeasi prevedere apare si in convocatorul SIF 1 si e corecta, la SIF5 e abuzare:))) Eu zic sa ne apucam sa jucam pacanele ca asta nu mai e piata de capital. e arena mascaricilor.

    1. Hai ca m-ai facut curios si am verificat. Diferenta esentiala intre cele doua fraze din convocatoare este ca la SIF1 se specifica "in limitele legii", adica se pot acorda prerogative speciale CA ului, in situatii deosebite, dar IN LIMITELE LEGII. La SIF5 nu gasesc asa ceva, nu se precizeaza nimic: CA ul stabileste cum vrea el.

      Sincer, nici nu ma surprinde. La cum am vazut ca procedeaza ciurezu, e normal sa treaca in Actul Constitutiv ca va actiona cum are el chef... 

      Ai dreptate, la Drăgoi scrie in limitele legii, la Ciurezu scrie permise de lege. Ca sa vezi nod in papura. Dragoi abuzat, Lakis deranjat. Mai fraților voi nu mai aveți simtul realității , funcțiile astea pe care vi le-ați pus la cingătoare v-au luat mințile . Aveți o răspundere , mai muncește cineva prin sifele astea sau o sa muriți prin tribunale . ASF doarme. Liniștit ca se simte iubit:)))

      Cand vorbeste Lakis de lege si respectarea ei efectul e zero. Am citit foarte bine ce scrie si la unii si la altii. De fapt e o prostie si la unii si la altii. dar ce face dragoi e o ciorovaiala fara rost doar, doar l-o mai lua cineva in serios. El lucreaza pentru najibi, restul e plevusca. SIF1 e dus in tarile calde si asta ne doare.

      ... ori tu chiar nu pricepi. Una e procedura de vot (normal, permisă de lege, că doar nu inventează acu ciurezu metode noi), și altul e modul de exercitare a votului, pe care îl stabilește CA ul CUM DOREȘTE ȘI CONSIDERĂ DE CUVIINȚĂ. Iar cuviinta lui ciurezu sperie multă lume, având în vedere că și-a ținut acționarii în stradă la ultima AGA. Un om care își permite să facă asta poate face orice, inclusiv să nu ia voturi în considerare pentru că nu e plicul mov, de exemplu. Sau cu antet de Marriott. Alt exemplu.

      pricep, pricep daca explici asa de aplicat:))) ce nu pricep eu e ca din cate s-a scris si s-a spus cirezu a fost revocat din strada de dragoi. Dragoi are amnezie cand ii cere lu ciurezu sa faca si sa dreaga?! Alta dilema, ciurezu va fi vesnic in sif5? statutele astea se fac si ele pentru viitor. Fapt e ca la sif5 apar atatea cerinte de la luminatu de lakis ca nu mai poti urmari sirul evenimentelor. Noi profanii nu stam la analize de text, un lucru e cristal. SIF1 egal FNI si ASF vegheaza dar nu cerceteaza. SIFele sunt o cauza pierduta pentru piata . Le transforma ASF in FIA si ele sarmanele sunt duse in tarile calde.

      Mai latră angajații sif Oltenia dar sfârșitul este foarte aproape. Slugile lui Ciurezu nu au încasat cât vor trebui sa dea înapoi. Vom trai și vom vedea. Dacă nu convoca AGOA cu ordinea de zi cerută de acționari , ASF le va retrage avizul. Sa vedem , sa vedem ce o sa iasă ????????????

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb