Sika România inaugurează o unitate de producţie în Cluj

V.B.
Companii #Construcţii / 27 iunie 2014

Sika România inaugurează o unitate de producţie în Cluj

Sika România, unul dintre principalii jucători ai pieţei locale de materiale chimice de construcţii, anunţă inaugurarea oficială a noii fabrici de mortare şi adezivi speciali pentru finisare şi amenajare din Căpuşu Mare, judeţul Cluj. Aceasta este a doua unitate de producţie deţinută de compania elveţiană pe plan local, alături de fabrica de aditivi inaugurată la Braşov în 2008, conform unui comunicat remis azi redacţiei.

Laurenţiu Ştefănescu, directorul general al Sika România, a declarat: "Noua noastră unitate de producţie a devenit operaţională din luna martie a acestui an, iar printre primele produse executate se regăsesc mortare pentru pardoseli, impermeabilizare şi adezivi SikaHome".

Oficialul a mai spus că, la mijlocul anului trecut, Sika România a achiziţionat o hală de 2.000 de metri pătraţi, împreună cu spaţii de depozitare şi birouri, amplasate pe un teren cu o suprafaţă de 20.000 de metri pătraţi, precum şi echipamente constând în două linii de producţie complet automatizate, de la compania Deutek. Toate acestea au făcut parte dintr-o unitate de producţie a companiei, care nu mai era operaţională în momentul achiziţiei. Ulterior, toate echipamentele au beneficiat de o serie de investiţii.

Ştefănescu a subliniat că decizia unei investiţii brownfield (într-o unitate în stare de degradare) a fost luată deoarece a fost găsită această fabrică, unitate care corespunde cerinţelor companiei, dar şi pentru că o investiţie greenfield (într-o unitate funcţională) ar fi fost operaţională într-un timp mai lung.

Investiţia în noua unitate de producţie a fost susţinută din fonduri proprii şi va fi amortizată în maximum 5 ani. Locul are avantajul poziţionării logistice favorabile, faţă de pieţele-ţintă ale companiei, precum şi a materiilor prime de bună calitate, aflate în vecinătate.

"Fabrica proaspăt inaugurată are o capacitate de producţie de aproximativ 50.000 de tone anual, iar mortarele şi adezivii produşi aici se vor adresa pieţei locale, dar vor ajunge şi la export pe pieţe învecinate, precum Polonia, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Ucraina şi Ungaria", a mai spus Laurenţiu Ştefănescu.

Directorul a subliniat că, pe termen scurt, este prevăzută lansarea producţiei şi pentru alte produse Sika care sunt, în acest moment, importate de la subsidiarele din regiune.

În ceea ce priveşte impactul asupra afacerilor a inaugurării noii unităţi de producţie, Laurenţiu Ştefănescu a declarat că, pentru anul în curs, este prevăzut un avans de 5% a cifrei de afaceri. În plus, pentru 2014, Sika România vizează o creştere a profitabilităţii, prin reducerea costurilor. În opinia sa, anul trecut, piaţa locală de mortare şi adezivi a avut o valoare de circa 180 de milioane de euro, în scădere cu aproximativ 3% comparativ cu 2012. Pentru anul în curs, însă, acesta estimează un avans uşor al pieţei, cu 2-5%. Piaţa de materiale chimice de construcţii a avut, în 2013, o valoare de aproximativ 770 de milioane de euro, în scădere uşoară comparativ cu 2012, urmând ca, în acest an, să crească lent.

Sika AG (cu sediul în Baar, Elveţia) este o companie activă la nivel global în domeniul materialelor chimice speciale, deservind industria construcţiilor şi industriile producătoare de componente auto, autobuze, camioane, trenuri, faţade, parcuri solare şi eoliene. Produsele companiei sunt utilizate în procesele de sigilare, lipire, amortizare, consolidare şi protecţie a structurilor portante.

Gama de produse Sika include aditivi pentru betoane, mortare speciale, adezivi şi sigilanţi, materiale de amortizare, consolidări structurale, pardoseli industriale şi sisteme de acoperişuri şi impermeabilizări.

În prezent, Sika numără subsidiare în 80 de ţări şi mai mult de 16.000 de angajaţi la nivel global, care asigură legătura între clienţi şi companie. În 2013, Sika a generat vânzări de 5,14 miliarde franci elveţieni (circa 4,23 miliarde dolari).

Sika România, subsidiară a concernului elveţian, a fost înfiinţată în 2002. În iunie 2008, a dat în folosinţă fabrica de aditivi de la Braşov - prima unitate de producţie Sika din România. În plus, Sika a inaugurat în acest an a doua fabrică din ţara noastră, la Căpuşu Mare (Cluj) unde va produce atât mortare speciale, cât şi mortare folosite ca adezivi.

Sika România a fost implicată în proiecte locale importante, printre care se numără: Floreasca City Center, Floreasca Business Park, extinderea reţelelor Dedeman şi Kaufland, consolidarea hotelului Domogled din Băile Herculane, turnul de răcire Paroşeni, loturile de autostradă de pe Coridorul IV Paneuropean, reabilitarea căii ferate Sighişoara-Atel etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb