SILVIANA BADEA, JLL ROMÂNIA: "Este nevoie de o lege care să permită fondurilor de pensii să investească în imobiliare"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 iunie 2017

"Este nevoie de o lege care să permită fondurilor de pensii să investească în imobiliare"

JLL: "Piaţa imobiliară nu se află într-o bulă, ci într-o etapă de normalizare"

O lege care să permită fondurilor de pensii româneşti să investească în imobiliare ar crea o piaţă stabilă, protejând-o astfel de posibilele fluctuaţii ce pot apărea din pricina mişcărilor din afara ţării, a precizat Silviana Petre Badea, directorul general al companiei de consultanţă imobiliară JLL România, într-o conferinţă de presă.

Domnia sa a declarat: "Dacă se întâmplă ceva în Europa, şi am văzut lucrurile astea întâmplându-se, toţi investitorii străini vor fugi. Primul lucru pe care îl vor face, vor fugi dinspre regiunile limitrofe, inclusiv România. Ce ne-ar putea salva ar fi o lege a pensiilor care să permită fondurilor de pensii româneşti să investească în real estate o bucăţică, nu mult. Fondurile de pensii româneşti, dacă ar investi în real estate ar crea o piaţă, o cerere pe nişte active solide şi cu risc redus care ar putea să ne protejeze de nişte fluctuaţii datorate mişcărilor din afara ţării".

De asemenea, potrivit doamnei Badea, România este un caz unic în Europa, în orice piaţă normală din lume fondurile de pensii investind şi în imobiliare. Domnia sa a mai precizat că o astfel de măsură ar spori lichiditatea din piaţă, aceasta devenind totodată normală şi sustenabilă.

Randamentele pe piaţa de birouri ajung la aproximativ 7,5% pe an, a subliniat doamna Badea.

De asemenea, reprezentanţii companiei, au specificat că piaţa imobiliară nu se află într--o bulă, ci într-o etapă de normalizare.

Potrivit JLL România, piaţa autohtonă a devenit tot mai interesantă pentru investitorii din Africa de Sud, a căror percepţie faţă de mediul din România este diferită faţă de cea existentă în vest.

Conform datelor prezentate de companie, cu toate că indicatorii macro economici importanţi au crescut în ultimii zece ani, acestă apreciere nu se reflectă şi real estate.

Astfel, în Bucureşti, volumul tranzacţiilor cu terenuri din Bucureşti în 2017 se situează la aproximativ 100 de milioane de euro, de patru ori mai scăzut decât cel din 2007. Unul dintre motivele indicate de reprezentanţii JLL este dat de ritmul anual de creştere al preţurilor care, în 2007 era de 50%, în timp ce, pentru 2017, o estimare optimistă este de 10%. De asemenea, durata medie a tranzacţiilor în 2007 era de 3%, în timp ce în 2017 este de 18 luni.

În ultimii 10 ani, în România au fost construite aproximativ 150 de clădiri de birouri, cu peste 1,7 milioane de metri pătraţi.

JLL este o societate financiară specializată în furnizarea de servicii în domeniul imobiliar şi gestionarea investiţiilor.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Daca fondurile de pensii din RO vor investi in imobiliare, adio scaderi de preturi in criza. Asa cum a fost peste tot in lume in 2008. Eu inteleg ca vreti sa vindeti si voi ceva dar chiar asa memorie scurta crezi ca avem.

    1. Vor sa vanda si ei ceva.

      Exact. 

      Și în afară fondurile de pensii private bagă bani în imobiliare. Este doar un tampon pe baza căruia șmecherii își fac exitul, iar fondurile de pensii private sunt cele care încasează pierderile.

      Majorările de dobândă începute de Fed n-au nicio treabă cu revenirea economică, dar au legătură și cu faptul că randamentele fondurilor de pensii sunt negative.

      Fondurile de pensii private au spus la fel și în cazul bursei, au acumulat niște acțiuni, dar dacă suflă vreo briză de criză nu au cui să vândă. În 2008 s-au trezit cu niște găurele destul de gingașe. :) 

      cine nu vrea? treaba lor e sa ceara ... legiuitorul tre' sa cantareasca si sa hotareasca ...

    Si cu bursa era la fel, nu ?

    Ce de zicea la jumatatea anilor 2000? Ca daca am avea fonduri private de pensii, ar crea stabilitate pe bursam

    Si ce stabilitate am avut in 2008-2009....cand bursa a scazut de zece ori !  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb