După cum a promis încă de la 18 septembrie, Cristian Sima a chemat, la sfârşitul săptămânii trecute în judecată, Bursa de Valori Bucureşti pentru că administratorii acesteia nu au înregistrat în Registrul Acţionarilor cumpărarea a 24.391 de titluri BVB de către "WBS România" de la SSIF "Mobinvest", în data de 2 august. "WBS România" cere daune de 10.000 lei pentru fiecare zi de întârziere în executarea sentinţei pronunţate, considerând că prin refuzul Bursei de a opera transferul menţionat mai sus se aduce atingere dreptului de proprietate al "WBS", respectiv dreptului de dispoziţie şi dreptului de administrare.
Cele 24.391 acţiuni BVB achiziţionate de "WBS" reprezintă 0,70% din capitalul social al Bursei şi au valorat în total 2.195.190 lei, sumă care a fost achitată de cumpărător la momentul încheierii contractului.
Septimiu Stoica, preşedintele Bursei bucureştene, ne-a spus că acţiunile în cauză se află sub sechestru asigurător şi că, prin urmare, Bursa nu poate opera transferul respectiv.
Printr-un comunicat din 26 iulie, Casa Română de Compensaţie SA Sibiu, cea care a cerut punerea sub sechestru a acţiunilor BVB deţinute de "Mobinvest", atenţiona persoanele interesate de achiziţionarea acestor acţiuni asupra faptului că ordonanţa preşedinţială nr.69/CC/2007 a Tribunalului Sibiu obligă SSIF-ul să nu înstrăineze acţiunile pe care aceasta le deţine la BVB până la soluţionarea cererii de sechestru asigurător formulată de CRC.
Cristian Sima ne-a spus că acţiunile nu se aflau sub sechestru atunci când le-a cumpărat, hotărârea judecătoarească în acest sens venind abia la o lună şi jumătate după încheierea tranzacţiei. Potrivit preşedintelui "WBS", Bursa era obligată să înregistreze transferul de acţiuni în prima şedinţă a Consiliului de Administraţie, acest lucru fiindu-i solicitat încă din data de 3 august.
Casa Română de Compensaţie chemase în judecată societatea de brokeraj "Mobinvest" pentru recuperarea a 1,7 milioane de lei (circa 500.000 de euro) plus dobândă aferentă pentru datoria pe care aceşti brokeri o au ca urmare a poziţiilor deschise anul trecut pe Bursa de la Sibiu pe contractele futures având ca activ suport acţiunile Amonil.
În acest caz, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare l-a suspendat din funcţie pe directorul executiv al CRC, Toma Dosteteanu, şi l-a amendat cu zece mii de lei deoarece s-a constatat că în data de 12 decembrie 2006 a dat instrucţiuni de alimentare a contului House al SSIF "Mobinvest" SA, cu suma de 150 de mii de lei, fără a deţine dovada depunerii sumei respective. Ancheta CNVM a stabilit că în aceeaşi zi, Dosteteanu a dispus anularea creditării respectivului cont. Conform datelor prezentate de auditorii CRC, societatea a acoperit datoria rezultată ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor membrului compensator, cu 1,7 milioane lei, din fonduri proprii, de unde şi daunele cerute de CRC.
Pentru manipularea pieţei în cazul unor tranzacţii cu acţiuni "Amonil" Slobozia (simbol AMO) au primit sancţiuni din partea CNVM şi societatea "Mobinvest" SA, directorul acesteia, Gavril Avram, şi Cristian Vidican (în calitate de agent).
1. Manipulare
(mesaj trimis de Pagubit în data de 08.11.2007, 12:17)
Daca aceasta manipulare ar fi fost in America sanctionatii erau deja dupa gratii.
Bravo CNVM.
1.1. actiuni sub sechestru (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Julian în data de 08.11.2007, 12:47)
Daca actiunile erau sub sechestru asigurator, daca cunostea si comunicatul de presa al Casei Romane de Compensatie SIbiu, putem spune ca dnul Sima si-a asumat responsabilitatea. A cumparat actiunile la 900 lei, in timp ce altele erau la vanzare la 1500 lei.
E legal ca BVB sa nu fi operat transferul de actiuni.