SIMACEK GARDENING: "Dacă acoperişurile verzi sunt instalate corect, ele aduc beneficii economice şi ecologice"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Companii / 9 noiembrie 2016

SIMACEK Gardening a beneficiat de subvenţii norvegiene de 357.820 euro într-un proiect al cărui cost total a fost de 604.707 euro.

SIMACEK Gardening a beneficiat de subvenţii norvegiene de 357.820 euro într-un proiect al cărui cost total a fost de 604.707 euro.

Interviu cu doamna Marina Negură, Executive Director SIMACEK Gardening Cluj-Napoca

Reporter: Acoperişurile verzi sunt puţin promovate pe piaţa din ţara noastră, deşi repezintă un concept prietenos cu mediul înconjurător. Ne puteţi spune ce înseamnă aceste acoperişuri verzi, din ce fel de vegetaţie sunt create, dacă există mai multe tipuri, în ce fel şi unde se pot instala?

Marina Negură: Potrivit normativelor din domeniu, este considerat un sistem de acoperiş verde orice spaţiu ce presupune vegetaţie sau pavaj, care este construit peste un planşeu de beton. Asta înseamnă că există necesitatea utilizării unei stratificaţii specifice pentru facilitarea drenajului surplusului de apă şi asigurarea condiţiilor optime pentru dezvoltarea plantelor pe acea suprafaţă care nu are contact direct cu pământul vegetal. În literatura de specialitate se disting trei tipuri de acoperişuri verzi ce se diferenţiază prin tipul de vegetaţie pe care îl pot susţine şi prin greutatea stratificaţiei: extensive (sunt necirculabile şi presupun o vegetaţie perenă suculentă); acestea sunt cele mai uşoare sisteme de acoperişuri verzi, au circa 150 kg/mp; semi-intensive (sunt circulabile şi presupun o vegetaţie de tip gazon, plante perene sau arbuşti); aceste terase verzi presupun circa 350 kg/mp; intensive (sunt circulabile şi pentru acestea se utilizează o vegetaţie compusă din gazon, arbuşti şi chiar arbori de talie mică); acest sistem de acoperiş verde are greutatea cea mai ridicată, care porneşte de la 450 kg în sus.

Acoperişurile verzi amintite se pot construi pe orice suprafaţă (plană sau înclinată cu o pantă de sub 20 grade) care este hidroizolată corespunzător, care suportă greutatea acestor sisteme la saturaţie.

Reporter: Vă rugăm să ne descrieţi tipurile de acoperişuri pe care le fabricaţi dumneavoastră, ce greutate au, ce grosime etc. Care este durata de viaţă a unui acoperiş verde?

Marina Negură: Compania SIMACEK se axează pe proiectarea, amenajarea şi întreţinerea acoperişurilor verzi. În cei şase ani de activitate pe piaţa românească am avut ocazia să amenajăm toate cele trei tipuri de acoperişuri verzi, însă în cadrul unui proiect desfăşurat cu susţinerea Innovation Norway, compania noastră s-a axat pe cercetarea sistemului de acoperiş verde extensiv. În urma cercetării avem un produs validat, care ajunge la o greutate de circa 150 kg/mp şi nu depăşeşte grosimea de 12 cm (fără vegetaţie).

Durata de viaţă a oricărui acoperiş verde este în directă legătură cu mentenanţa şi irigarea care i se acordă, iar în ceea ce priveşte acoperişul extensiv studiat în cadrul cercetării, am căutat să alegem componente locale care să permită funcţionarea acoperişului verde, în condiţii climatice întâlnite la noi şi care să nu necesite irigare suplimentară.

Reporter: De unde provine vegetaţia pe care o folosiţi? Aveţi o staţie de cercetare a vegetaţiei în cadrul companiei?

Marina Negură: În cadrul proiectului amintit, echipa SIMACEK a selecţionat diferite specii indigene pe care le-a studiat din punct de vedere al propagării, a ritmului de creştere şi a capacităţii de rezistenţă la factorii climatici vitregi. Compania noastră nu deţine o staţie de cercetare, însă are locaţii de studiu dotate cu aparatură de înregistrare, colectare şi interpretare date de ultimă generaţie.

Reporter: Ce presupune instalarea şi mentenanţa acestor acoperişuri? Asiguraţi dumneavoastră aceste servicii sau colaboraţi cu alte societăţi?

Marina Negură: Compania SIMACEK se ocupă cu proiectarea, amenajarea şi mentenanţa acoperişurilor verzi în regim propriu; practic asigurăm beneficiarul cu tot suportul necesar încă de la planificarea proiectului până la implementarea acestuia şi întreţinerea ulterioară.

Reporter: Care sunt beneficiile unui acoperiş verde? Cum se comportă aceste acoperişuri la temperaturile extreme? Pot să diminueze căldura preluată din mediul ambiental şi sunt, totodată, o izolaţie eficientă împotriva frigului? Cum se manifestă la ploi, ninsori abundente?

Marina Negură: Dacă sistemele de acoperişuri verzi sunt instalate corect, atunci acestea pot aduce numeroase beneficii de ordin economic şi ecologic. Printre acestea putem enumera: protecţia hidroizolaţiei, antifonare, îmbunătăţirea eficienţei termice, managementul apelor pluviale, susţinerea biodiversităţii, îmbunătăţirea calităţii aerului ş.a.

În plus, sunt studii care relevă că acoperişurile verzi, în condiţii de temperaturi ridicate, preiau o parte din acestea datorită succesiunii de straturi şi a vegetaţiei astfel diminuând efectul de seră. Iarăşi, în cazul precipitaţiilor, acoperişurile prezintă capacitatea înmagazinării unei bune părţi de ape pluviale, ceea ce înseamnă că acea cantitate de apă nu mai ajunge în sistemul de canalizare.

Reporter: Greutatea acoperişurilor nu pune probleme clădirilor cu structuri care nu sunt foarte solide?

Marina Negură: Fiecare construcţie este evaluată şi validată de un specialist care indică capacitatea de încărcare a construcţiei. În funcţie de aceasta se stabileşte ce fel de acoperiş verde se poate instala.

Capacitatea portantă a clădirii este foarte importantă şi aceasta trebuie respectată cu stricteţe mereu!

Reporter: Distribuiţi produsele Simacek pe plan local sau în toată ţara?

Marina Negură: Compania noastră amenajează acoperişuri verzi în toată ţara, spre exemplu avem la activ proiecte dezvoltate în cele mai mari oraşe, precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Constanţa, Sibiu, Tîrgu Mureş, Baia Mare etc.

Reporter: Cum privesc beneficiarii acest tip de acoperiş? Aţi întâlnit şi clienţi reticenţi?

Marina Negură: Deoarece pentru piaţa noastră sistemele de acoperişuri verzi sunt încă în dezvoltare, mulţi beneficiari sunt la început reticenţi. Totuşi, pe măsură ce le explicăm ce presupun sistemele de acoperişuri verzi şi prezentăm proiecte realizate şi funcţionale în timp în ţara noastră, îşi schimbă părerea şi devin mai deschişi.

Reporter: Cum a evoluat cererea pentru acest tip de acoperiş în ultimii ani, pe piaţa noastră, şi ce perspective vedeţi pentru piaţa de profil?

Marina Negură: În ultimii trei ani, acest segment s-a dezvoltat destul de bine şi în prezent înregistrăm un interes crescut în primul rând din partea arhitecţilor şi proiectanţilor, ceea ce este un lucru de apreciat. Acest lucru este îmbucurător deoarece ei sunt cei care încurajează mai departe beneficiarii spre o asemenea investiţie. Pe viitor considerăm că pe piaţa de profil vor apărea din ce în ce mai multe proiecte cu terase verzi atât în domeniul retail, cât şi industrial, dar şi rezidenţial.

Reporter: Ne puteţi spune care a fost evoluţia rezultatelor financiare ale Simacek în 2016 şi ce estimări aveţi pentru 2017?

Marina Negură: În anul 2016, compania SIMACEK s-a axat pe finalizarea proiectului de cercetare a acoperişului verde extensiv şi acest lucru se traduce şi în rezultatele ei financiare, respectiv am ales să dedicăm atenţie proiectului primordial de cercetare. Cu toate acestea, compania noastră este în creştere, iar pentru anul 2017 previzionăm o creştere cu două cifre.

Reporter: Vă rugăm să ne descrieţi proiectul dezvoltat cu parteneri din Norvegia - care a beneficiat şi de finanţare norvegiană -, respectiv rezultatele acestuia.

Marina Negură: Proiectul nostru a presupus cercetarea sistemului de acoperiş verde extensiv care să fie adaptat la condiţii climatice locale. Un asemenea proiect presupunea un capital foarte mare pentru tehnica de cercetare si astfel am apelat la programul Innovation Norway atât pentru suport financiar, cât şi pentru know-how-ul experţilor norvegieni în materie de acoperişuri verzi. În acest fel, în colaborare cu doi parteneri norvegieni, pe parcursul a doi ani de studiu şi testări tehnice variate, am dezvoltat combinaţia optimă a componentelor de bază (substrat de creştere, placa de retenţie apă şi drenaj şi vegetaţie indigenă) care a dat cele mai bune rezultate în condiţiile climatice de la noi din ţară. Rezultatul proiectului practic relevă o stratificaţie de acoperiş verde extensiv adaptat la condiţiile climatice de la noi, care nu necesită irigare suplimentară. Cercetarea a avut loc la Cluj-Napoca şi în Norvegia, în Saerheim, iar echipa implicată în proiect a fost compusă din persoane cu experienţă în domenii variate, precum biologie, horticultură, construcţii şi instalaţii, bioeconomie şi management şi gestionarea proiectelor.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb