Săptămâna trecută, preţul Bitcoin a depăşit 27.600 de dolari pe platforma eToro, dar revenirea a fost de scurtă durată, deoarece temerile legate de momentul aprobării ETF-urilor la vedere au apărut din nou pe piaţă.
Criptoactivul a început săptămâna în jurul valorii de 25.700 de dolari şi, în pofida revenirii de la mijlocul săptămânii, a scăzut pentru a se tranzacţiona în jurul unui nivel similar.
Ethereum a înregistrat cam aceeaşi traiectorie, începând săptămâna trecută în jurul valorii de 1.630 de dolari, înainte de a urca marţi la peste 1.720 de dolari. De atunci scăzut, iar acum se află puţin sub 1.620 dolari.
Pe măsură ce intrăm în luna septembrie, piaţa criptoactivelor rămâne pe muchie de cuţit, deoarece diversele naraţiuni macroeconomice şi de reglementare continuă să lase investitorii în incertitudine. În condiţiile în care drumul spre rate mai mici ale dobânzilor este încă neclar, iar aprobările pentru ETF-urile spot de bitcoin se lasă încă aşteptate, piaţa va continua să încerce să ghicească direcţia de deplasare a principalelor criptoactive.
Numărul de portofele Bitcoin atinge 48 de milioane
În pofida turbulenţelor de pe piaţa Bitcoin din ultimele săptămâni, numărul de portofele care deţin criptoactivul a depăşit pentru prima dată 48 de milioane, potrivit datelor furnizate de IntoTheBlock.
În timp ce preţul a fost oarecum constant în timpul verii şi a suferit câteva reculuri, este clar că utilizarea criptoactivului continuă să se extindă puternic. Până în prezent, au fost create peste 5,61 milioane de portofele în 2023, faţă de doar 3,62 milioane în 2022. Acest lucru sugerează că este în curs o accelerare majoră a expansiunii bazei de utilizatori.
Modul în care expansiunea utilizatorilor are un impact asupra preţului este nedefinit şi se va reduce la ceea ce fac acei utilizatori cu criptoactivul. Tranzacţionările, care sunt în creştere, sunt mai puţin susceptibile de a afecta preţul, dar pot afecta alte aspecte, cum ar fi comisioanele. Preţul de piaţă al criptoactivului depinde mai mult de factorii macroeconomici, de cerere şi de dorinţa de a-l deţine.
Posibilitatea creării unei "Curţi Supreme" a Ethereum-ului, în discuţie
Fondatorul Matter Labs, Alex Gluchowski, a sugerat ca Ethereum să înfiinţeze o "instanţă supremă" pentru a avea ultimul cuvânt în ceea ce priveşte disputele legate de tranzacţii şi de pe reţea.
Pe măsură ce utilizarea reţelei Ethereum creşte şi se diversifică, devine din ce în ce mai important ca litigiile legate de contracte, proprietate, utilizare şi alte dispute să fie soluţionate în mod echitabil. Acesta este un proces stabilit de mult timp pe pieţele tradiţionale, în cadrul căruia proprietarii de active pot să îşi rezolve problemele prin intermediul sistemelor judiciare tradiţionale.
Însă noutatea criptoactivelor şi a tehnologiei blockchain înseamnă că multe lucruri nu sunt stabilite în această privinţă în precedentele juridice. Cu toate că, în Regatul Unit, Comisia privind Legislaţia analizează modul în care se pot stabili drepturile de proprietate pentru activele digitale, mai este încă de lucru în acest sens.
Acest lucru face ca o potenţială instanţă supremă pentru Ethereum să fie o soluţie interesantă la o problemă în creştere. Cu toate acestea, alcătuirea unui astfel de sistem ar trebui să treacă prin procesul de aprobare din partea dezvoltatorilor şi a comunităţii Ethereum în general.