Simtel estimează creşterea cifrei de afaceri cu 50%, în 2017

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 4 mai 2018

Simtel estimează creşterea cifrei de afaceri cu 50%, în 2017

Simtel, companie de tehnologie care activează în trei domenii - telecomunicaţii, energie regenerabilă şi automatizări industriale - estimează o creştere a cifrei de afaceri cu 50%, în acest an, după ce, în 2017, aceasta a fost de 2,755 de milioane de euro, mai mare cu 38% decât cea din anul precedent, după cum ne-a spus Sergiu Bazarciuc, Executive Manager la Simtel Team. Domnia sa ne-a vorbit, într-un interviu, despre evoluţia şi problemele sectoarelor în care activează Simtel.

(Interviu cu Sergiu Bazarciuc, Executive Manager Simtel Team)

Reporter: Ce face, concret, compania pe care o reprezentaţi?

Sergiu Bazarciuc: Domeniul telecomunicaţiilor reprezintă cea mai veche preocupare a Simtel. Suntem din 2005 furnizori de soluţii "turn key", prin care ajutăm operatorii şi vendorii de echipamente telecom să construias-că, întreţină şi modernizeze reţelele de telecomunicaţii GSM, 3G sau 4G. De curând ne-am lărgit portofoliul în telecom şi suntem importatori şi distribuitori unici pe România pentru echipamente wireless profesionale produse de compania Ligo Wave.

Suntem alături de cei care se gândesc la mediu şi aleg să investeas-că în producţia de energie din surse regenerabile. Contribuim la succesul proiectelor de energie regenerabilă unde aducem clienţilor expertiză Simtel în inginerie şi proiectare, în furnizarea de echipamente de la producători de top din industrie şi în implementarea rapidă şi fără bătăi de cap pentru client.

Domeniul automatizărilor indus-triale este cea mai recentă provocare a noastră. Am adus în echipa Simtel specialişti cu experienţă de nivel mondial în automatizări şi, din 2016, lucrăm împreună cu clienţii noştrii la automatizarea de procese în industrie, la proiecte de eficientă energetică sau la îmbunătăţirea proceselor de producţie. Am realizat proiecte atât în Româ-nia, cât şi în Egipt, SUA, Mexic, Iran, Rusia, Mianmar sau Anglia.

Reporter: Când aţi început să activaţi pe acest segment al energiei regenerabile?

Sergiu Bazarciuc: Compania Simtel a fost înfiinţată în anul 2000. Pe segmentul energiei regenerabile activăm din anul 2012, când am stabilit un parteneriat cu producătorul de invertoare solare Power One din SUA. În anul 2013, Power One a fost achiziţionată de compania ABB şi astăzi suntem unul dintre cei mai importanţi parteneri service ABB din Europa şi una din companiile cu expertiză în construcţia la cheie şi mentenanţă a proiectelor fotovoltaice industriale şi rezidenţiale.

Reporter: Cum caracterizaţi competiţia din zonă?

Sergiu Bazarciuc: Domeniul energiei regenerabile a început să devină atractiv pentru investitori odată cu apariţia legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată în 2010.

În perioada cât a fost activă schema de sprijin cu certificate verzi (2010-2016) s-au construit proiecte mari cu precădere de către companii din afara României.

În zona de servicii "turn key" de proiectare, furnizare echipamente, implementare şi mentenanţă de parcuri fotovoltaice, unde activează Simtel, au rămas puţine companii pe piaţă. Multe dintre acestea sunt companiile care oferă servicii în domeniul energetic, însă au expertiză redusă pe proiecte fotovoltaice şi oferă parte din serviciile menţionate mai sus şi mai puţin proiecte "turn key", datorită faptului că domeniul fotovoltaic este relativ nou în România.

Reporter: Cum apreciaţi evoluţia pieţei şi ce perspective are aceasta? Cum a evoluat construcţia de parcuri fotovoltaice, la noi?

Sergiu Bazarciuc: A fost un boom în perioada 2012-2014, când în Româ-nia s-au relalizat proiecte fotovoltaice cu puteri instalate mari pe suprafeţe întinse de teren. Din 2014, au fost construite cu precădere proiecte pe clădiri industriale sau rezidenţiale. Modificarea legislaţiei nu a mai permis scoaterea din circuitul agricol a terenurilor în scopul construirii de centrale electrice fotovoltaice.

În acest moment, pe piaţă sunt companii din retail, producţie industrială şi agricultură care investesc în acest tip de proiecte în scopul de a-şi asigura o parte din consumul de energie prin realizarea de centrale fotovoltaice pe clădirile pe care le deţin şi în care îşi desfăşoară activităţile.

Reporter: Care sunt problematicile acestui domeniu şi ce credeţi că ar trebui făcut pentru soluţionarea acestora?

Sergiu Bazarciuc: Un element cheie în acest domeniul este legislaţia, care există, dar aş putea spune că este incompletă. Mă refer aici la legislaţia care permite producătorilor de energie din surse regenerabile care deţin centrale mici de sub 100kW să poate livra surplusul de energie în reţea şi să primească un tarif fix pentru această energie livrată.

Sau, pur şi simplu, energia produsă şi livrată în reţea să se compenseze cu cea consumată din reţea, reducând, astfel, factura de energie. Aşadar, este nevoie de îmbunătăţirea legislaţiei, în sensul că producătorii de energie regenerabilă cu centrale mici să poată livra energia produsă în reţeaua electrică şi să primească bani pentru asta.

Cred că în acest fel numărul centralelor fotovoltaice rezidenţiale ar creşte, costul pentru un sistem conectat la reţea fiind sensibil mai mic decât cel al unui sistem neconectat la reţea, cu acumulatori pentru stocare.

Reporter: Cu ce firme mari aţi colaborat?

Sergiu Bazarciuc: Avem un parteneriat cu ABB, unul din cei mai mari producători de echipamente electrice şi de automatizări la nivel mondial. Suntem partener service pe România pentru invertoarele solare produse de ABB, precum şi distribuitori autorizaţi de invertoare solare, motoare şi convertizoare, produse de joasă tensiune, roboţi, echipamente pentru automatizări şi staţii pentru încărcare maşini electrice. În anul 2012, domeniul fotovoltaic în România era foarte puţin cunoscut şi nu găseai o companie pe care să te poţi baza în realizarea unui proiect. Aşa că ne-am gândit să învăţăm de la cei care se pricep. Aşa s-au născut colaborările cu companii din Germania, precum Iliotec şi Envalue, cu experienţă în domeniul centralelor fotovoltaice, cu care am făcut proiecte de succes în România şi Germania şi de la care am învăţat foarte multe.

Reporter: Care sunt costurile percepute în acest domeniu?

Sergiu Bazarciuc: Costurile pentru realizarea unui proiect fotovoltaic "turn key" variază între 1.100 şi 2.000 de euro pe KW instalat. Costurile cele mai reduse sunt acolo unde sistemul este conectat la reţea, iar cele mai mari acolo unde realizăm un sistem independent, neconectat la reţea, unde surplusul de energie este stocat în acumulatori sau un sistem hibrid, conectat la reţea, dar şi cu stocare.

Reporter: Ce cifra de afaceri aţi realizat anul trecut, comparativ cu 2016?

Sergiu Bazarciuc: Cifra de afaceri realizată de Simtel în 2017 a fost de 2.755.000 euro, cu o creştere de 38% faţă de 2016.

Reporter: Câţi angajaţi are compania?

Sergiu Bazarciuc: Suntem o echipă de 45 de oameni.

Reporter: Ce estimări aveţi pentru acest an în ceea ce priveşte rezultatele financiare?

Sergiu Bazarciuc: Pentru acest an ne-am planificat o creştere a cifrei de afaceri cu 50%- în condiţiile în care pe telecom avem proiecte în derulare, dar şi proiecte noi, în domeniul fotovoltaic tot mai multe companii manifestă des-chidere către proiecte de energie solară, ca o componentă de CSR (Corporate Social Responsibility) şi reducere a facturii de energie, iar în automatizări există un potenţial imens, România având unul dintre cele mai reduse procente de automatizare a proceselor în industrie.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb