Sindicaliştii producătorului francez de echipamente electrice "Areva" SA se opun planului de vânzare a 100% sau a unei părţi din operaţiunile ce privesc reactoarele nucleare ale acestuia către grupul francez EDF, argumentând că astfel "s-ar rupe" compania, iar problemele sale financiare nu se vor rezolva.
"Areva", companie neprofitabilă deţinută de statul francez în proporţie de 87%, vrea să elaboreze un plan până în luna iulie, care să includă realizarea de parteneriate şi o majorare de capital.
Potrivit unor surse sindicale citate de presa internaţională, managementul "Areva" a informat săptămâna trecută reprezentanţii personalului cu privire la planurile de înstrăinare a afacerilor cu reactoare nucleare către grupul EDF, dar şi cu privire la scenariile alternative, care includ transferul către EDF al activităţilor de inginerie, ce cuprind mari proiecte de reactoare nucleare.
Sindicaliştii companiei au declarat: "Membrii sindicatului se opun dezmembrării grupului printr-o vânzare totală sau parţială a Areva NP către EDF". Sindicaliştii cer "Areva" să caute "soluţii alternative" care i-ar permite grupului să-şi păstreze activele industriale principale, necesare sectorului în care activează, dar şi în vederea evitării disponibilizărilor.
Conducerea "Areva" a declarat, la data de 1 aprilie, că guvernul ia în considerare posibilitatea ca EDF să preia controlul operaţiunilor cu reactoare nucleare derulate de companie.
Zilele viitoare, "Areva" şi EDF urmează să prezinte propuneri concrete cu privire la posibile alianţe.
Anul trecut, "Areva" a înregistrat pierderi nete record, de 4,8 miliarde de euro, faţă de 4,9 miliarde, cât preconiza conducerea grupului nuclear, respectiv 494 milioane de euro, cât a fost pierderea din 2013. Oficialii grupului spun că rezultatul negativ a fost generat de absorbţia costurilor afarente amânării unor proiecte. 2014 a fost al patrulea an consecutiv cu pierderi pentru grup.
Vânzările "Areva" au însumat aproape 8,34 miliarde euro anul trecut, comparativ cu 9,06 miliarde euro în 2013.
Compania a anunţat că va înstrăina active în sumă mai mare decât cea preconizată în octombrie 2014: 450 de milioane de euro.